De slechte timing van Kevin Spacey

Het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn: Kevin Spacey wordt door acteur Anthony Rapp beschuldigd van aanranding. Het voorval speelde zich af in 1986. Rapp was toen 14 en speelde in musicals op Broadway. Spacey was toen 26 en nog onbekend. In een interview met Buzzfeed vertelt Rapp dat Spacey hem had uitgenodigd op een feestje in zijn huis. Wat deed Rapp daar als 14 jarige: zowel Spacey als Rapp waren destijds samen te zien op Broadway. Rapp was de enige minderjarige die avond en hij trok zich uit verveling terug naar de slaapkamer om tv te kijken. Toen alle gasten vertrokken waren, tilde Spacey hem op bed en klom daarna boven op hem. Rapp wist vervolgens toch te ontsnappen.

Kevin Spacey heeft op Twitter verklaard dat hij enorm is geschrokken van de beschuldiging. Hij geeft aan dat hij het voorval niet kan herinneren, maar excuseert zich voor “ongepast dronken gedrag”. Wat opmerkelijk is, is dat hij direct daarna schrijft dat hij al heel zijn leven relaties heeft gehad met mannen (en vrouwen) en dat hij nu openlijk als homoseksuele man door het leven wil gaan. Wat ik apart vind is de timing van zijn coming-out. Het lijkt alsof Spacey zich verontschuldigd voor zijn ongepast gedrag en zijn homoseksualiteit als excuus gebruikt. Als afleidingsmanoeuvre. Dat komt hem op dit moment op veel kritiek te staan en steeds meer mensen distantiëren zich van zijn statement.

Timing, timing en nog eens timing

Er waren genoeg momenten voor Spacey om uit de kast te komen. Er circuleren al langer verhalen over zijn geaardheid en de acteur is er ook meermaals naar gevraagd. Telkens ontweek hij vragen daarover. Het was zijn privéleven en niemand ging dat wat aan. Dat is uiteraard zijn goed recht. We mogen echter wel vreemd opkijken dat hij nu wel uit de kast komt nu hij negatief in het nieuws is. De timing is bijzonder opmerkelijk. Wat de afgelopen maanden uitwijzen is dat waar rook is, er hoogstwaarschijnlijk vuur is. Net als het geval was met Harvey Weinstein, zouden er al langer verhalen de ronde doen over ongepast gedrag van Spacey.

Het is een onfortuinlijke zaak, zeker in de nasleep van Harvey Weinstein en de #MeToo-campagne. Sterren die nu geassocieerd worden met ongepast seksueel gedrag kunnen het wel schudden. Er is een soort heksenjacht ontstaan. Terecht, omdat Hollywood al te lang hiermee weg komt. Slachtoffers voelen zich nu eindelijk veilig genoeg om hun mond open te doen. Tegelijkertijd kan er ook een gevaarlijke situatie ontstaan waar een ieder te makkelijk aan de schandpaal genageld wordt. Daar moeten we wel voor oppassen. Dat argument valt op dit moment dus makkelijk te ontkrachten, omdat meerdere onthullingen gedaan worden over bepaalde sterren. De incidenten zijn dus niet eenmalig. Er zijn duidelijk problematische patronen in gedrag zichtbaar.

Wat betekent dit voor Kevin Spacey?

Spacey is een gevierd acteur. De man heeft Oscars, Golden Globes, SAG-awards en Tony’s op zijn schoorsteenmantel staan. Als het alleen bij dit incident blijft, dan zou deze storm aan Spacey voorbij kunnen gaan. Ik vrees echter dat het niet bij deze onthulling blijft. In 2015 schreef Defamer al een artikel genaamd ‘People keep telling us about Kevin Spacey’s agressive love for men’. Het ligt dus voor de hand dat in de komende dagen/weken meer mensen hun verhaal zullen doen. In dat geval zou de carrière van Spacey weleens over kunnen zijn. Je ziet dat Hollywood zich nu duidelijk probeert te distantiëren van een ieder die zich schuldig maakt aan seksueel ongepast gedrag. Je zou kunnen zeggen dat verdachten geboycot en geblacklist worden.

House of Cards houdt er na het aankomende seizoen mee op. Netflix geeft aan dat men al van plan was om de serie te beëindigen. Het zou geen verband hebben met de onthulling van Rapp. Netflix zou wel bezig zijn met spin-offs van House of Cards. Spacey zou voor Netflix spelen in de film Gore en dat lijkt er nu ook niet meer van te komen. Het wordt dus een heel roerige tijd voor Kevin Spacey en we zullen zien hoe hij eruit komt. Spacey is een ster, een groot acteur, maar sterren zijn niet heilig. Hij verdient geen vrijgeleide omdat hij veel prijzen heeft gewonnen en speelt in een populaire serie. Ik hoop voor Spacey dat het hierbij blijft (wat ook al erg is, natuurlijk), maar zoals gezegd: ik vrees dat de beerput nu is geopend.

2 Comments

  1. NoahMeeuws november 1, 2017

Geef een reactie