Serie ABC Tag vs Meneer Vevie

Zoals jullie wellicht weten is Meneer Vevie een serieliefhebber. Het zit in mijn DNA. Na de TV-series tag te hebben gedaan, zoef ik meteen door naar de ‘Serie ABC‘ tag. Deze tag kwam ik tegen op de website Little Wonder World.

Dit is een Abc’tje van de series die ik reken tot mijn favorieten of niet zo favorieten. Het zijn series die op hun eigen manier allemaal indruk op mij hebben gemaakt. Join Meneer on this adventure. De Serie ABC expeditie gaat nu van start.

Serie ABC

The Americans Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]A[/dropcap]: The Americans. Een steengoede serie over Russische spionnen die zijn geïnfiltreerd in de Amerikaanse samenleving. De serie is ijzersterk geschreven, kent fantastische acteurs en over alles lijkt nagedacht te zijn. Het is het type kwaliteitsserie waarbij je meteen doorhebt dat je te maken hebt met een kwaliteitsserie. Ongetwijfeld een van de beste series van de laatste jaren en op weg om een klassieker te worden.

Breaking Bad Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]B[/dropcap]: Breaking Bad. Een all time classic. Een serie die in elke serie top vijf zou moeten staan. Wie Walter White niet kent, dient zich af te vragen of hij/zij echt een serieliefhebber is. Dit is het type serie dat je meteen een goed beeld geeft van wat kwaliteit is en waar je kwaliteit in kan zoeken. Het oog voor detail, de cinematografie, de regie, het acteerwerk (ik zie je, Bryan Cranston) en de verhaallijn zijn crystal meth. Uiterst verslavend. Niet goed voor je nachtrust. Menig uitje is afgezegd omdat je bad moest breaken.

Carnivale Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]C[/dropcap]: Carnivale. De serie waar het voor mij allemaal mee begon. Ik keek genoeg andere series daarvoor, maar vanaf Carnivale ben ik echt een liefhebber. Ik baal nog steeds ontzettend dat de serie na twee seizoenen werd gecanceld. Kom terug, Brother Justin!

Deadwood Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]D[/dropcap]: Deadwood: Wederom een klassieker van HBO. De impact van deze zender op het culturele landschap is groot. Deadwood heeft een van de beste ensembles ooit op televisie en een van de meest memorabele personages uit het medium: Al Swearengen. De setting, de veelvuldige ‘cocksuckas’ uit de mond van Al en de algehele productie: het is allemaal vakmanschap. De serie is te zien op Netflix. Meneer zegt doen!

Empire Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]E[/dropcap]: Empire. Empire is typisch zo een serie waar televisie voor gemaakt is: om te entertainen. Helaas is de serie in het tweede seizoen stukken minder dan in het eerste seizoen, maar het blijft een guilty pleasure.

FNL Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]F[/dropcap]: Friday Night Lights. Een van de beste dramaseries ooit gemaakt. Een klassieker! De beste dramaserie op een Amerikaanse netwerkzender van de laatste tien jaar. Hoewel niet zo veelbesproken als series als Breaking Bad, The Sopranos, Mad Men en The Wire is dit ook een all time classic. Televisiecritici lopen er weg mee. Deze serie is authentiek, liefdevol, eerlijk, meeslepend, emotioneel en heeft het hart op de goede plek. Een serie waar je traantjes bij zal wegpinken, maar uiteindelijk superblij zal zijn dat je alle seizoenen hebt gezien. Dat was ik wel en het zal niet lang duren tot wij elkaar terug zien.

The Good Wife Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]G[/dropcap]: The Good Wife en Game of Thrones: The Goodwife is een serie die ik best wil zien, maar de vele seizoenen en afleveringen houden mij tegen. Deze serie wordt gezien als een van de beste series van de Amerikaanse netwerkzenders van de laatste jaren. Ik ben bang dat het er nooit van zal komen, maar wie weet. Game of Thrones vind ik een goede serie, maar ik heb de serie nooit tot mijn favorieten gerekend. In alles is duidelijk dat het een kwaliteitsserie is, maar ik voel er weinig bij. Toch kijk ik de serie graag en zal ik de serie zeker in zijn geheel zien.

Homeland Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]H[/dropcap]: Homeland. Een serie die samen met Dexter synoniem staat voor de zender Showtime: de zender verprutst hun series altijd in de latere seizoenen. Het eerste seizoen van Homeland was werkelijk fantastisch, maar vanaf het tweede seizoen is de serie niet meer hetzelfde. Het derde seizoen was gewoon slecht voor de begrippen van deze serie. Het vierde seizoen was weer een stap in de goede richting, maar het blijft curieus dat bijna alle series van Showtime hetzelfde euvel hebben.

In Treatment Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]I[/dropcap]: In Treatment. Ook een serie die ik nog graag wil zien. De serie gaat over een psycholoog en zijn wekelijkse sessies met zijn patiënten. Het is een serie van HBO en komt van de hand van Sarah Treem. De serie is gebaseerd op de Israëlische serie Be Tipul. Er was ook een Nederlandse versie genaamd In Therapie. Mevrouw Treem is de vrouw achter The Affair, een uiterst boeiende serie over een affaire die de levens van twee echtparen verwoest.

Justified Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]J[/dropcap]: Justified. Justified is een serie die dit jaar na zes seizoenen ten einde kwam. Net als The Americans is dit een serie van de zender FX en ook een moderne klassieker. De serie kenmerkt zich door scherpe, snelle dialogen, geweldige hoofd- en bijrollen en een leefwereld die zo authentiek is dat je de sfeer bijna kunt proeven. De hoofdpersoon Raylan Givens is een moderne cowboy die doet terug denken aan de revolverhelden van weleer. Een door het grote publiek ondergewaardeerde serie. Maar neem maar van mij aan dat dit een must is voor de liefhebber van het betere werk.

Kingdom Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]K[/dropcap]: Kingdom. Een dramaserie waar de wereld van Mixed Martial Arts centraal staat. Een rauwe serie, maar ook een serie die authentieke verhalen vertelt over deze wereld. Dat levert verhalen over echte mensen op, die je als kijker uiterst geboeid aanschouwt.

The Leftovers Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]L[/dropcap]: The Leftovers. Een serie waarvan ik alleen de pilot heb gezien. Het is een serie die ik goed vind, maar toch even op de reservebank heb geposteerd. Misschien zelfs wel op de tribune. De geluiden die ik opvang over het tweede seizoen zijn zo overweldigend positief, de serie staat op veel top tien lijsten van Amerikaanse televisiecritici, dat ik de serie snel weer een kans ga geven. Dit is in principe een serie voor mij, maar als serieliefhebber heb je altijd wat te kijken. Dan kan het voorkomen dat andere series daar het slachtoffer van worden.

Master of None Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]M[/dropcap]: Master of None. Fantastische serie van Aziz Ansari die nu te zien is op Netflix. Ik verklap alvast dat dit een van de beste series is die ik dit jaar heb gezien. De thema’s, de verhalen en het gevoel dat de serie mij gaf, zijn de reden dat ik kijk naar televisie. Het is een frisse serie met verhalen die je wellicht kent, die vertelt worden vanuit een frisse insteek. Stemmen als die van Ansari zijn een frisse wind door het televisielandschap. Dit soort stemmen hebben wij meer nodig.

Narcose Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]N[/dropcap]: Narcos. Deze serie roept al een tijdje mijn naam op Netflix. De serie trekt aan mijn broekspijpen terwijl ik loop. Net als Sense8 heb ik deze serie tot nu toe aan mij voorbij laten gaan. Maar Narcos zint op wraak en doet er alles aan om mij in de val te lokken. Het duurt niet lang voordat ik onder de druk zal bezwijken.

Oz Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]O[/dropcap]: Oz en Orange is the New Black. Eerstgenoemde was een van de HBO dramaseries waarmee het echt begon voor de zender. Gewelddadig, grafisch, bleek en compromisloos. Attentie alle internetgangsters, die stoer lopen te tikken achter een toetsenbord, als het kon boekte ik voor jullie allen een enkeltje Oz. Orange is the New Black is daarentegen een van de series waarmee het echt begon voor Netflix. Een sterke serie met uiteenlopende verhalen, gedragen door een grote en goede cast.

Parenthood Meneer Vevie Banner

[dropcap size=small]P[/dropcap]: Parenthood. Dit is een serie waarop ik altijd met warme gevoelens zal terugkijken. Een familie georiënteerde serie met de ups en downs die je kunt verwachten. Sommige seizoenen zijn duidelijk beter dan andere, maar in zijn geheel gezien is dit een goed gemaakte en meeslepende dramaserie. Als je je na verloop van tijd geen lid van de familie Braverman voelt, dan weet ik het ook niet meer.

The Quest Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]Q[/dropcap]: The Quest. Een realityserie dat gesitueerd is in Everrealm. Dat is een wereld waarin de deelnemers een gescript verhaal volgen die zij tot een goed einde kunnen brengen door verschillende opdrachten te winnen. Dit is een serie die ik stiekem toch heel erg leuk vond. Het is een apart format, maar goed uitgevoerd en boeiend om te aanschouwen.

Rectify Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]R[/dropcap]: Rectify. Rectify is een dramaserie van de zender Sundance die binnenkort te zien is op Netflix. De serie gaat over een ter dood veroordeelde man die na heel wat jaren in de gevangenis weer op vrije voeten komt. De wereld om hem heen is dusdanig anders dat je je als kijker afvraagt of hij het gaat redden in deze wereld. En, heeft hij nou wel de moord gepleegd waarvoor hij vastzat of niet? Dit is een hele sterke en intieme serie. De serie bespreekt diepgaande thema’s op een rustige, zelfs trage manier. De serie schetst een boeiend en indringend portret over de impact die de vrijlating van deze man heeft op zijn familie, de gemeenschap en op zichzelf.

The Sopranos Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]S[/dropcap]: The Sopranos. Het is bijna onmogelijk om in een Serie ABC The Sopranos niet te noemen. Dit is volgens velen een van de beste series ooit gemaakt. De serie staat aan de basis van series als Breaking Bad, The Shield, Justified, Ray Donovan en Mad Men. Dit is een van de invloedrijkste series aller tijden, met een van de meest memorabele personages aller tijden op televisie. Zonder The Sopranos zou het medium televisie er nu heel anders uitzien. Dit is een van the Godfathers van televisie.

Terriërs Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]T[/dropcap]: Terriers. Terriers is een serie van FX die helaas al na één seizoen werd gecanceld door de zender. Dit zal ik eeuwig jammer vinden. Het is een slim gemaakte en erg onderhoudende serie, waar nog veel rek in zat.

Under the Dome Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]U[/dropcap]: Under the Dome. We zijn dan eindelijk aangekomen bij het lelijk eendje. Bij het pispaaltje onder deze series. Dit is een van de slechtste series die ik ooit heb gezien. Een misbaksel van een televisieserie. Ik heb medelijden met de tv’s die deze serie te verduren hebben gekregen.

Veel Banner Meneer Vevie

[dropcap size=small]V[/dropcap]: Veep. Ook van deze serie heb ik alleen de pilot gezien. Hoofdrolspeelster Julia Louis Dreyfuss heeft inmiddels meer Emmy’s ontvangen voor deze serie dan Under the Dome zich kan inbeelden. In 2016 gaat het er zeker, in een rustigere periode, van komen.

3

[dropcap size=small]W[/dropcap]: The Wire. Dit is er ook eentje die niet in een Serie ABC mag ontbreken. Is met The Sopranos al jaren in een strijd verwikkeld om de titel ‘De Beste Serie Aller Tijden’. Een iconische serie. Een serie waar veel liefhebbers bij zweren. Een van de Godfathers van het medium televisie.

The X-Files Meneer Vevie

[dropcap size=small]X[/dropcap]: The X-Files. Een serie waar heel veel kijkers naar uit kijken. In 2016 is het dan eindelijk zover en volgt een hernieuwde kennismaking met Mulder en Scully. Wie herinnert zich niet de tune van The X-Files?

You're the Worst Meneer Vevie

[dropcap size=small]Y[/dropcap]: You’re the Worst. Hoe kan een serie met hoofdrolspelers die vaak zo onsympathiek zijn, zo goed zijn? Een van de beste comedy’s van de laatste jaren. De serie is in Nederland te zien op Comedy Central.

2

[dropcap size=small]Z[/dropcap]: Z Nation. Syfy dacht ook het zombie-speelveld te betreden. Dat heeft uiteindelijk Z Nation opgeleverd en niet meteen dezelfde doelgroep als de kijkers van The Walking Dead.

Dat was ‘em weer.

Tot de volgende tag

 

4 Comments

  1. Patricia december 10, 2015
  2. Jessica december 10, 2015
  3. Gwen december 12, 2015
    • Meneer Vevie december 12, 2015

Geef een reactie