Recensie: You Are Wanted – Episode 1 (Pilot)

You Are Wanted? Wie, ik…

Ik word zelf niet gezocht, hoor. Ik zou niet weten waarom. Zo spannend is mijn leven niet, joh! Je moet wel erg belangrijk zijn (of iets op je kerfstok hebben) om mee te maken wat Lukas Franke (Matthias Schweighöfer) meemaakt. Toen ik de trailer zag van You Are Wanted was ik meteen benieuwd. Amazon gaf mij vervolgens de mogelijkheid om een screener te zien van de eerste aflevering. De serie staat inmiddels ook al op Amazon Prime Video. Dit is een heel aardig begin van deze eerste Duitse Amazon Original. De serie is ook al vernieuwd met een tweede seizoen. Het is de best bekeken serie op de Duitse Amazon Prime Video ooit. Maar ja, dat thuisvoordeel, hé.

Een Duitse versie van Mr. Robot?

Nee, dat niet. Hacken en hacktivisme komt aan bod, maar de insteek is zeker anders. Lukas Franke is namelijk het slachtoffer van een hacker. Deze hacker doet er alles aan om Lukas de schuld in de schoenen te schuiven van een cyberaanval op Berlijn, dat resulteert in een grote stroomstoring. Niet lang daarna wordt Lukas gezien als een terrorist. Lukas probeert vervolgens te achterhalen waarom men het op hem gemunt heeft. Zelfs zijn vrienden en familie begint aan hem te twijfelen. Is Lukas echt het slachtoffer van een hacker óf is Lukas niet wie hij zegt dat hij is…

Series als Mr. Robot en You Are Wanted zullen sommigen nog banger maken voor het wereldwijde web. Laatstgenoemde is een serie die inspeelt op relevante thema’s zoals privacy en internetveiligheid. Veel Nederlanders zijn bezorgd om hun internetveiligheid en dat is natuurlijk terecht. Met alles wat er tegenwoordig uitlekt (of op iemand als Patrica Paay lekt), mag je gerust stellen dat we op onze hoede mogen zijn. De gemiddelde persoon zal echter niet zo zwaar getroffen worden als Lukas. Wat de man overkomt is namelijk geen pretje. De eerste aflevering wakkert dan ook goed de angst aan die velen al hebben. Het is tegenwoordig ook heel erg reëel dat je het slachtoffer kunt worden van dit soort praktijken of dat je hele vuile was op straat gegooid wordt.

Dit kan toch niet random zijn…

You Are Wanted banner Meneer Vevie

Mag je Lukas geloven op zijn blauwe ogen? Mag je Meneer geloven op zijn bruine ogen? In dit soort series moet je je eigenlijk meteen afvragen waarom iets gebeurt en bidden dat het je zelf nooit overkomt. Vooral het gegeven dat iemand in staat is om je leven zo te ontregelen komt goed over. Zoiets maakt mensen paranoïde. Wat ook goed overkomt is de impact die het heeft op het gezin van Lukas. Geloof je namelijk je man op zijn woord, of ga je toch twijfelen? Daarbij is het ook een goed geregisseerde aflevering die effectief toont wat voor verhaal de serie probeert te vertellen. Laat het feit dat dit een Duitse serie is je niet afschrikken. Het eerste seizoen telt zes afleveringen en daar ben je (als dit je ding is) snel doorheen.

De trailer:

Geef een reactie