Recensie: Wisdom of the Crowd – Pilot

Soms hebben we Wisdom of the Crowd nodig

Ik moet eerlijk zeggen dat ik redelijk verbaasd ben dat Jeremy Piven (Ari Gold uit Entourage) heeft gekozen voor Wisdom of the Crowd. Het is toch een man die meer in zijn mars heeft dan wat hij hier te doen krijgt. Dit is het type serie dat om de zoveel tijd opnieuw wordt gedaan. Het gaat dan hoofdzakelijk om een rijk/briljant persoon die door een traumatische ervaring besluit het roer volledig om te gooien. Deze ervaring wordt vervolgens gebruikt om iets te ontwikkelen of iets te verbeteren, zodat de maatschappij er uiteindelijk baat bij heeft. Vorig seizoen had je, bijvoorbeeld, de Fox-serie APB en de CBS-serie Pure Genius. Jeremy Piven speelt hier Jeffrey Tanner. Deze besluit na de moord op zijn dochter een platform te ontwikkelen dat het oplossen van misdrijven vergemakkelijkt. De massa kan namelijk bewijzen aanleveren en hulpdiensten zodoende ondersteunen.

Een beetje hulp is nooit verkeerd

Voordat hij zijn aandacht kan besteden aan Sophe, het platform, treedt Tanner eerst af als CEO van All Source. Daarna verzamelt hij meerdere specialisten om zich heen om Sophe van de grond te krijgen. Kijk, bijvoorbeeld, naar Netflix: als iets echt een succes is, betekent dat vaak dat het is ingeburgerd in de samenleving. Als er gesproken wordt van ‘Netflix and chill’ en ‘Netflixen’, dan weten we eigenlijk al genoeg. Sophe moet dus omarmd worden door de burger. Terwijl het team aanwijzingen binnen krijgt in relatie tot de moord op zijn dochter, stuiten zij op een soortgelijke zaak die opgelost kan worden. Het team wordt bijgestaan door rechercheur Tommy Cavanagh (Richard T. Jones). Cavanagh was sceptisch, maar begint nu de waarde van het platform in te zien.

Het platform is vrij interessant. Toch kun je er niet omheen: het is eigenlijk ook vrij absurd. Dat het problematisch is zien we al in de pilot. Dit is een platform waar levens mee gered kunnen worden. Er kunnen echter ook levens mee vernietigd worden. Zonder een algoritme dat alles zorgvuldig filtert, kunnen onschuldige personen hier serieus de dupe van worden. Uhm, privacy? Onschuldig tot schuldig bevonden? Iemand? De pilot geeft niet echt een duidelijk antwoord op hoe men hiermee zal omgaan. In Amerika heerst er een verregaande aanklaagcultuur. Mensen proberen uit alles een slaatje te slaan. Hier zie je dat gebruikers van de app zelf ook verdachten benaderen. Met potentieel ernstige gevolgen voor henzelf en voor de verdachte. Dat zijn rechtszaken die je vroeg of laat kunt verwachten. Rechercheur Cavanagh is dan ook logischerwijs het personage dat zijn bedenkingen heeft. Als dit niet goed gehanteerd wordt kan er namelijk veel fout gaan.

Een risicovolle onderneming

Wisdom of the Crowd banner

Op een gegeven moment vraagt het team een gebruiker, die in de buurt is van de verdachten, of zij de verdachten kan afluisteren. Hiermee brengt het team het leven van deze dame in gevaar, want zij kunnen nooit weten wat er gebeurt wanneer de verdachten haar opmerken. Wisdom of the Crowd is leuk en aardig in theorie, in de praktijk is het echter problematisch. We snappen allemaal dat het een televisieserie is. Op het kleine scherm kan nou eenmaal meer dan in real life. Wisdom of the Crowd zal echter alleen werken als kijkers deze issues voor lief willen nemen. Ik denk echter dat de serie het moeilijk gaat krijgen met de verantwoording tegenover het publiek, waardoor wat er gebeurt op het scherm meer vragen oproept dan het beantwoordt. Onze samenleving is nog niet zo ver dat dit geaccepteerd is en deze serie speelt zich niet af in een futuristische setting.

Dat betekent dat de serie hier iets logisch op zal moeten verzinnen. Terwijl men toch bezig is: ik hoop dat de makers doorhebben dat dit begin redelijk cliché is en dat Wisdom of the Crowd zich presenteert als een dertien in een dozijn serie. Buiten het concept valt écht niks op. Het zegt veel dat uitstekend tot goede acteurs als Jeremy Piven, Monica Potter en Richard T. Jones deze pilot ook niet kunnen verheffen. Dit begin heeft weinig smaak. Er zit geen peper in. Ik heb wel genoten van deze acteurs in eerdere projecten, dus voor hen kijk ik nog een paar afleveringen. Ik heb er echter een hard hoofd in dat Wisdom of the Crowd een serie is die de middelmaat kan ontstijgen.


Heb je de pilot al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie