Recensie: Will & Grace – Seizoen 9 (Eerste aflevering)

Will & Grace zijn terug, maar waarom?

Waarom? Will & Grace is terug omdat het kan. Omdat elke succesvolle serie uit het verleden tegenwoordig een revival/reboot nodig heeft. Belangrijker is dat de cast ervoor open stond en dan kun je het NBC eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Als de cast van Friends een revival zou willen, dan hadden zij ook hun zin gehad. Een zender zegt simpelweg geen nee, aangezien dit vertrouwde en nostalgische series zijn waar veel ogen gericht op zijn. Voordat dit nieuwe negende seizoen begon, had NBC meteen een tiende seizoen besteld. Voor de W&G-hater: Will & Grace isn’t going anywhere.

De moderne versie van Will & Grace

In dit nieuwe seizoen is Grace (Debra Messing) weer bij Will (Eric McCormack) ingetrokken. Haar huwelijk met Leo is stuk gelopen. Will heeft ook geen relatie meer met Vince. Als beste vriend zou je natuurlijk vrij koud zijn wanneer je je beste vriendin de rug toekeert. De weg is dus vrij voor een continuatie van de liefdevolle, vriendschappelijke, relatie die zij hadden. Will & Grace zou niet hetzelfde zijn zonder Jack en Karen en die twee laten uiteraard ook hun gezicht zien. Karen is nog steeds gek en rijk. Jack is nog steeds gek en een flapuit. De gang is gewoon weer back. Ze zijn wat jaartjes ouder, maar ze zijn terug. Daarnaast blijken zij ook met hun tijd te zijn meegegaan en niet bang om hun politieke voorkeuren uit te spreken.

We kunnen dus moeilijk zeggen dat Will & Grace irrelevant probeert te zijn. Er zijn volop referenties naar de popcultuur en de politiek. Zo zijn Will en Grace absoluut geen fan van Trump, terwijl Karen (de meeste logische keuze) een ‘Make America Great Again’ aanhanger is. Dat betekent dus knielen voor Karen. Het is natuurlijk niet zo dat een comedy niets kan/mag zeggen over de tijd waarin wij leven. Dat Karen een Trump-aanhanger is, is waarschijnlijk om de fanbase met een rood hart niet weg te jagen. Amerika is namelijk zo verdeeld, dat genoeg kijkers de serie boycotten als Trump te veel gebasht wordt. As we speak zullen er mensen zijn die hun ongenoegen uiten op het wereldwijde web. Verdeeldheid kun je dus niet gebruiken wanneer je zoveel mogelijk kijkers aan je probeert te binden. Daarom accepteren Will, Grace en Jack Karen ook: ondanks politieke verschillen moeten we namelijk toch naast elkaar kunnen leven.

Relevant is the way to go

Door modern te zijn rechtvaardigt dit nieuwe seizoen van Will & Grace zijn bestaansrecht. Oké, wellicht probeert de serie in de eerste aflevering overdreven hip te zijn en te nadrukkelijk te tonen dat het met zijn tijd is meegegaan. Om de paar minuten gooit de cast er namelijk een popcultuur-referentie uit of verwijst het naar moderne dingen: Facebook, Grinder, Scandal, ‘woke’ zijn, fake news, Kelly-Ann Conway, etcetera. Daar moet men nog wel een balans in vinden, aangezien het hier een beetje té is. Als het bij tijd en wijle geforceerd overkomt, dan loopt het niet helemaal lekker. De serie is echter zo lang van de buis geweest, dat het begrijpelijk is dat men soms nog wat zoekende is. Relevant is echter wel the way to go, omdat de serie wel moet aansluiten bij de huidige tijdsgeest.

Revivals zijn altijd tricky, omdat het origineel vaak zo kenmerkend was voor de tijd waar wij in leefden. We herinneren ons nog hoe wij ons toen voelden, welke relaties wij hadden en hoe wij toen in het leven stonden. Tegelijkertijd is dat hetzelfde voor de personages die wij toen in ons hart hebben gesloten. Als de revival dus niet trouw (of te veel veranderd) is aan het beeld dat wij hebben/hadden, dan is het vaak gedoemd te mislukken. Als kijker wil je ook geen herhalingsoefening zien. Misschien de die-hard fan wel, maar de fan die geen moeite heeft om zijn gekleurde bril af te zetten niet. Ik heb het idee dat Will & Grace trouw is gebleven aan het origineel, maar ook niet bang is om vooruit te kijken.

NBC heeft er vertrouwen in

Will & Grace banner

Dat kun je wel zeggen. Het negende seizoen telde oorspronkelijk 13 afleveringen, maar de zender heeft al 3 extra afleveringen besteld. Ik gaf ook al aan dat er al een tiende seizoen is besteld dat vooralsnog 13 afleveringen telt. De serie blijft dus nog wel een tijdje. Dat komt goed uit voor wie de band tussen Will en Grace gemist heeft. Voor wie zat te wachten op de gekheid en grollen van Jack en Karen. Wat dat betreft heb je geluk, want deze kenmerken zijn overeind gebleven. Er is dus voer voor de fan en wellicht ook wat sappigs voor de nieuwe kijker. Ik ben zelf nooit fan van Will & Grace geweest, maar ik denk zeker dat de fans van deze serie blij zullen zijn met de terugkeer van hun favoriete personages.


Heb je de eerste aflevering al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie