Recensie: Wayward Pines – Seizoen 2

Kennelijk was er een tweede seizoen van Wayward Pines nodig…

Tja… Was dit nodig? Als we toch eerlijk zijn. Zat jij te wachten op het tweede seizoen van Wayward Pines? Begrijp mij niet verkeerd: het eerste seizoen had zijn momenten, daarom ben ik toch maar ook aan dit seizoen begonnen. Het eerste seizoen zakte echter als een kaartenhuis in elkaar na een veelbelovend begin. Dat terwijl ik niet eens een pak kaarten in de buurt had. Het plot had in de laatste afleveringen meer gaten dan een gatenkaas. Je kon nog net niet door de serie heen kijken. En dat, mijn lieve mensen, was jammer. Wayward Pines is namelijk een serie met een interessant uitgangspunt. Helaas is de serie ook een uitstekend voorbeeld van een serie die uiteindelijk geen raad weet met de mysterie die zij zelf in het leven roept. Waarbij men uiteindelijk de belofte niet kan inlossen en de uiteindelijke uitwerking fors tekort schiet.

Of het tweede seizoen nodig was, is daarom ook een legitieme vraag. Wayward Pines is een dystopische serie, waarbij de mensheid vrijwel is uitgestorven. In het eerste seizoen kwam special agent Ethan Burke (Matt Dillon, Crash) terecht in Wayward Pines, een vredig stadje waar alles geordend verloopt. Al snel kwam Ethan erachter dat er wat vreemd aan de hand was met het stadje en haar inwoners. In het tweede seizoen is Ethan nergens te bekennen, maar zijn er nieuwe hoofdrolspelers die ten tonele verschijnen. Wayward Pines wordt namelijk nog steeds bedreigd. Daarnaast is het stadje nu in handen van de Eerste Generatie, waarmee wij kennis maakten in het eerste seizoen. In dit tweede seizoen schudde ik aarzelend de hand van de nieuwe hoofdrolspeler, dr. Theo Yedlin (Jason Patric, Narc). Yedlin ontpopt zich al snel tot een belangrijke speler. Zijn kunde zal hard nodig zijn om het hoofd te bieden aan de grote problemen waar het stadje mee kampt.

Het tweede seizoen poogt de serie wat meer uit te diepen door flashbacks. Bepaalde personages uit het eerste seizoen keren zelfs kortstondig terug. De kijker komt zodoende meer te weten over het ontstaan van de stad en de motivaties van bepaalde personages. Het internet had daar blijkbaar geen boodschap aan, want de flashbacks kon niet iedereen waarderen. Ik had daar zelf veel minder moeite mee. Ik heb zelf een rocky relationship met flashbacks. Het draait namelijk vaak uit op het tonen van niets toevoegende informatie. Simpelweg omdat het regelmatig informatie is die wij als kijker al hadden. Hier had ik er minder moeite mee, omdat de flashbacks voornamelijk werden gehanteerd bij nieuwe personages. Dit maakte het voor mij in het begin nog wel de moeite waard. Ik had bij dit seizoen echter ongeveer hetzelfde gevoel als bij het eerste: tot halverwege vond ik het goed te pruimen, daarna ging het bergafwaarts. Het helpt ook niet dat er geen interessante personages op het scherm rond wandelen. Dit seizoen van Wayward Pines komt nergens tot een hoogtepunt. Er gebeurt soms iets wat redelijk interessant is, maar het zijn geen zaken die lang blijven hangen. Het is fastfood. En not the good kind.

Wayward Pines Banner Meneer Vevie

De nieuwe leading man, Jason Patric, is nou niet de meest interessante acteur. Het is voor mij typisch een acteur die sterk afhankelijk is van het materiaal. Het is niet het type acteur dat matig materiaal ontstijgt. De overige nieuwe spelers maakten het voor mij ook niet spannender om op mijn aangename bank plaats te nemen. En toch… toch heb ik de serie weer afgekeken. Zoals gezegd, Wayward Pines heeft een interessant gegeven. Dat is/was voor mij de reden om te blijven hangen. Zelfs al wist ik dat het uiteindelijk een zinloze onderneming zou zijn. Het eerste seizoen had nog het ‘mysterie’ dat het seizoen interessant maakte. In dit seizoen is er geen mysterie. Dat speelt de serie zeker parten. De interessante thema’s die de serie bespreekt, kunnen dat uiteindelijk niet verbloemen. De serie lijkt te hinten naar een derde seizoen. Dat seizoen is niet nodig. Alstublieft Fox, zadel mij niet op met een derde seizoen dat ik niet nodig heb maar toch uiteindelijk zal kijken. Bedankt voor de moeite, maar het is mooi geweest.

De trailer/featurette:
https://youtu.be/8RCIRgi0pLA

Geef een reactie