Wayward Pines – Pilot

Er klopt iets niet in Wayward Pines

Er klopt hier iets niet. Je hoeft maar even sfeer te proeven in Wayward Pines om tot de conclusie te komen dat er hier iets niet pluis is. Bij aankomst zou ik al direct denken aan mijn vertrek. Van zero to one hundred, real quick! Maar geheim agent Ethan Burke (Matt Dillon), kan hier natuurlijk niet weg. Ik verbied het je, Ethan. Wanneer jij vertrekt is de serie afgelopen. Dat kunnen wij simpelweg niet hebben!

Wanneer Ethan ontwaakt in Wayward Pines in Idaho, merkt hij net als ik dat er iets niet pluis is. Ethan is in het gebied omdat agent Kate Hewson (Carla Cugino, Entourage) en agent Evans vermist zijn. Direct constateert Ethan vreemde dingen. Waarom doet iedereen zo vreemd? Waarom is het ziekenhuis zo desolaat en zijn de medewerkers zo creepy? Hoezo kan hij geen contact leggen met zijn vrouw en werkgever? Nee, dit klopt niet! Dat vermoeden wordt alleen maar bekrachtigd wanneer hij Beverly (Juliette Lewis) ontmoet. En waarom lijkt sheriff Arnold Pope (Terrence Howard) zo onverschillig? Nee, Ethan jij moet hier zo snel mogelijk weg… maar is dat wel mogelijk?

M. Night Shyamalan! Een naam die velen zal doen huiveren. De man achter The Sixth Sense, Unbreakable en Signs levert de laatste jaren misbaksel na misbaksel af. Hoewel, zijn laatste film The Visit een topfilm is. Gaat dat zien! Helaas stellen veel van de films daarvoor erg teleur. Wanneer je in Hollywood eenmaal een stigma verdiend, is het moeilijk om daar vanaf te komen. Want zeg nou zelf; After Earth en The Last Airbender zijn desastreus voor elk curriculum vitae. Gelukkig bevalt deze M. Night Shyamalan beter. Over tien jaar levert deze serie de fan geen orgasmes meer op, maar de liefhebber van het genre zal deze pilot zeker waarderen.

Horror/thriller zijn vaak dé genres die verkeerd worden begrepen. Horror is niet slecht als je niet continu stuitert tegen het plafond. Thriller is niet slecht als je niet continu last hebt van je hart. Wat veel mensen vergeten is dat de sfeer/toon heel erg belangrijk is. Dat zorgt er voor dat angst of spanning werkelijkheid wordt. Kijk eens naar de film The Exorcism of Emily Rose. Schrik je je voortdurend kapot? Nee, you don’t. Maar als je geen onbehaaglijk gevoel krijgt van die film… dan ben je een zombie! Wayward Pines heeft er in de pilot een lekkere sfeer in zitten. De pilot introduceert ons aan personages (Melissa Leo’s Pam is een absolute topper) die het project boeiender maken.

2

Dit smaakt naar meer. Dit is dat gerechtje dat er niet zo bijzonder uit ziet, maar verrast na de eerste hap. Je raakt benieuwd naar het mysterie en hoe alles tot stand is gekomen. Maarrrrrr, lukt het de makers om voorspelbaarheid en middelmatigheid uit de weg te gaan? Ik ben geen opticien, maar bepaalde wendingen zie ik vanaf mijn zachte bank aankomen. Ik ben dus bang. Is dit gegeven een seizoen lang houdbaar? Dit soort series staan namelijk niet bekend om het leveren van een bevredigend einde. Ik slaap dus met het licht aan in afwachting van de volgende afleveringen. Dit type serie is helaas te vaak bezig met het bedenken van de wildste taferelen, zonder in het achterhoofd te houden dat alles uiteindelijk wel samen moet komen. Desalniettemin is dit een goed begin. Als je mij zoekt: ik ben nu in een hotel in Wayward Pines. Misschien boek ik wel een kamer tot het einde van het seizoen. Zeg verpleegster Pam niet in welk hotel ik zit.

Geef een reactie