War and Peace – Episode 1 (Pilot)

De start van War and Peace is veelbelovend

Dit televisieseizoen heeft maar een paar nieuwe toppers afgeleverd. Master of None en Making a Murderer infiltreren zich als eerst in mijn hoofd. Billions begon ook sterk en gelukkig komen er vanaf deze maand de nodige zwaargewichten bij. Hopelijk zit daar ook een Mike Tyson bij. Eentje die je op de bank slaat en je dwingt om te blijven zitten. War and Peace van de BBC is zeker een serie die mij op de bank dwingt. De serie begint in 1805 en voert ons langs Sint Petersburg, Moskou en Oostenrijk. De eerste aflevering is een goed geregisseerde aflevering met mooie cinematografie en uitstekend acteerwerk. Het Britse televisiemodel leent zich uitstekend voor dit soort series. Series krijgen drie tot acht afleveringen om een krachtig verhaal op de beste manier te vertellen. Dat werpt vaak zijn vruchten af.

In War and Peace is Napoleon Oostenrijk binnen gevallen. De kleine heerser trekt met zijn troepen richting het Oosten. Op dat moment denkt Rusland “ahh hell nooo” en het land sluit zich aan bij Oostenrijk om Napoleon op zijn donder te geven. Vijf aristocratische families worden diep in deze oorlog gesleurd. Meerdere mannen uit de families sluiten zich namelijk aan bij het leger. Op zoek naar eer en glorie of een kogel: ze tonen in ieder geval ballen. De serie toont de impact die de oorlog heeft op de families. Pierre Bezukhov (Paul Dano), de zoon van een invloedrijke graaf, heeft echter andere zorgen. Zijn vader overlijdt en Pierre erft een aanzienlijk fortuin. Dan zul je natuurlijk zien dat de slangen en kakkerlakken omhoog schieten. Meerdere notabelen hebben het nu voorzien op Pierre en proberen hem pootje te lichten. Hoewel er in de eerste aflevering nog niet echt sprake van is, concentreert de serie zich daarnaast op de driehoeksverhouding tussen Pierre Bezukhov, Natasha Rostova (Lily James, Downtown Abbey) en Andrei Bolkonsky (James Norton, Happy Valley) een van de notabelen die nu vecht tegen de Fransen.

De eerste aflevering geeft mooi het contrast weer tussen Pierre en Andrei. Enerzijds probeert de een, Andrei, te ontsnappen aan de oppervlakkigheid van de aristocratische families. Anderzijds wordt Pierre opeens meegesleurd in de oppervlakkigheid van de families en hun verlangen naar macht. Pierre mag meer voor zichzelf opkomen (borst vooruit, Pierre). Andrei neemt daarentegen eindelijk zijn lot in eigen handen. Het is duidelijk dat beide mannen zich liever met andere dingen bezighouden, maar toch niet kunnen ontsnappen aan de invloed van de aristocratische families. Wat mij wel een tik gaf van ‘huh’ (het ‘huh’ gezicht), is dat Pierre een uiterst intelligente en welbespraakte man is. De man heeft het over wichtige onderwerpen waar geen enkele Rus zijn vingers aan wil branden. Is het dan aannemelijk dat zo een intelligente man niet doorheeft welke spelletjes er met hem gespeeld worden? Daar twijfel ik nog over, maar het komt in deze fase van de serie wel vreemd over.

De driehoeksverhouding tussen Pierre, Natasha en Andrei krijgt nog geen smoel, maar het wordt wel al duidelijk dat Natasha gecharmeerd is van Pierre. Daarbij heeft laatstgenoemde heer andere dingen die spelen in zijn leven. Ik ben daarom benieuwd hoe de serie dat uit de weg gaat om deze driehoeksverhouding vorm te geven, zonder Andrei een enorme egocentrische lul te maken. Tot die tijd is het genieten van de geniepige Gillian Anderson (Anna Pavlovna), Rebecca Front (Anna Mikhailovna) en Jim Broadbent (Prins Nikolai Bolkonsky). Zij konkelen er lekker op los en hebben allemaal hun eigen agenda. In principe gaat deze serie over macht, eer en in opstand komen tegen de heersende macht. Deze thema’s worden mooi belicht in deze eerste aflevering. Daardoor geeft de serie de kijker het gevoel, en vertrouwen, dat de serie de goede weg zal inslaan.

War and Peace BBC Banner Meneer Vevie

De oorlog die op de achtergrond woedt is ook belangrijk om in de gaten te houden. Het kan niet anders dan dat deze oorlog zijn tol zal eisen op de families. Daar zijn de nodige conflicten uit te genereren. De belangen zijn namelijk hoog en voor meerdere personages staat er iets op het spel. De serie gaat beslist niet alleen om de oorlog. De hoofdpersonages strijden ook voor zichzelf. Om niet overlopen te worden door hun families. In deze ‘oorlog’ is het dus raak op meerdere vlakken. Conflictsituaties zijn, natuurlijk, essentieel voor dramaseries. En gaat de kleine heerser zijn opwachting maken in deze serie? Op naar die driehoeksverhouding en naar wat de war in War and Peace ons nog meer te bieden heeft!

De trailer:

Geef een reactie