Vindt Arrow zijn oude ritme terug?

LET OP: dit artikel bevat spoilers over eerdere seizoenen en het huidige seizoen van Arrow.

1

Arrow was de weg kwijt. Ik kan er niets anders van maken. Het nieuwe seizoen van Arrow is onlangs begonnen! De tweede aflevering van het vierde seizoen is, trouwens, net uitgezonden. Arrow heeft dit seizoen veel te bewijzen na een enorm tegenvallend derde seizoen. Het is series niet vreemd om in latere seizoenen iets (of alles) van hun glans te verliezen. Ga er maar aanstaan: aflevering na aflevering dienen de makers met materiaal te komen dat trouw is aan de serie. Dat op de goedkeuring van de kijker kan rekenen. Voor een serie van een netwerkzender is dat nog moeilijker dan voor een serie van een kabelzender, of streamingdienst. Het businessmodel verlangt nou eenmaal dat er meer afleveringen geproduceerd worden. Natuurlijk niet voor alle series van netwerkzenders, maar het merendeel krijgt te maken met een regulier seizoen van minstens tweeëntwintig afleveringen. Elke serieliefhebber weet dat het bijna onmogelijk is om tweeëntwintig afleveringen van gelijkwaardige kwaliteit op het kleine scherm te toveren. Dus krijg je te maken met fillers (opvulafleveringen). Afleveringen die afwijken van de centrale verhaallijn en het verhaal niet verder brengen. Of je krijgt te maken met een seizoen dat er totaal naast zit. Arrow maakte in het vorig seizoen kennis met dit fenomeen.

Het derde seizoen van Arrow was (om het netjes te zeggen) niet goed. Je merkt dat je minder enthousiast bent over een serie, wanneer de serie niet langer een van je eerste serie-prioriteiten is. Het derde seizoen van Arrow voelde voor mij meer als een verplichting. Als je al meer dan vijftig afleveringen van een serie hebt gezien, dan stop je nou eenmaal niet zo makkelijk. Althans, ik niet. Maar, het derde seizoen van Arrow stelde mijn geduld dusdanig op de proef. Alles wat het tweede seizoen zo memorabel maakte, was schijnbaar verdwenen. Het tweede seizoen had een toffe bad guy, de verhaallijn was enerverend, de flashbacks waren nog interessant én de drie-eenheid van Oliver, Felicity en Diggle gaf de serie net dat beetje extra. Daarnaast waren er voor mijn gevoel minder fillers. Het derde seizoen, daarentegen, was precies het tegenovergestelde. De bad guy was alles behalve tof. Ra’s al Ghul (wat een imposante verschijning zou moeten zijn) wist allerminst te boeien. Bepaalde personages (Roy & Laurel, ik kijk naar jullie) kregen meer te doen, maar konden wat zij te doen kregen niet laten boeien. Colton Haynes (Roy Harper) was, en is, geen goed acteur. Katie Cassidy (Laurel Lance) is niet per definitie een slechte actrice, maar het is ook niet per definitie een goede actrice. En wat deed Arrow? Juist —————> de serie gaf hen meer materiaal. Beide personages werden te prominent aanwezig in het verhaal en dat is geen goede keuze geweest. De flashbacks uit het derde seizoen konden al helemaal de container in. Die heb ik al op de hoek van de straat gedeponeerd. De band tussen Oliver, Felicity en Diggle was helaas ook anders. Maar, de grootste boosdoener was het verhaal dat maar niet van de grond kwam. Arrow is een donkere show. De serie is donkerder dan, bijvoorbeeld, The Flash, maar een beetje luchtigheid had het derde seizoen goed gedaan.

Nu zijn wij dus gearriveerd bij het vierde seizoen. Oliver en Felicity zijn nu een item. Persoonlijk had ik liever gezien dat de ‘will they, don’t they’ spanning tussen deze personages langer zou voortduren. Ik ben nooit helemaal warm gedraaid voor Ollicity. Ik ben benieuwd of deze relatie écht wat zal toevoegen. Ik pak zelf een pijl en boog op als blijkt dat Felicity opeens in de ene benarde situatie na de andere verzeild en Oliver wéér mag optreden als de reddende engel. De rest van het team opereert in de seizoenpremière nog zonder hen, maar je hoeft geen helderziende te zijn om te weten dat dit snel zal veranderen. Dat nieuwe masker van Diggle is belachelijk, trouwens. Wat ziet dat eruit zeg! Diggle lijkt nu op een soort mislukte Magneto. Owee als de man opeens metalen objecten kan aansturen. Het is nog even afwachten hoe de dynamiek in het team gaat zijn nu Thea als Speedy ook ass kickt. Een Oliver die zich voortdurend zorgen maakt over zijn kleine zusje gaat natuurlijk snel op de zenuwen werken.

Er is gelukkig goed nieuws! De stoute jongen van dit seizoen is al veel boeiender dan Ra’s al Ghul was in een geheel seizoen. Neil McDonough (Justified) is een sterke karakteracteur die in elk project duidelijk aanwezig is. Zeker ook door zijn kenmerkende uiterlijk. McDonough speelt in het vierde seizoen Damien Darhk. Een duistere ‘baddie’ die een mythisch en bovennatuurlijk element zal toevoegen aan Arrow. McDonough zal dezelfde rol vertolken in The Flash en DC’s Legends of Tomorrow. Oliver zal Damien Darhk moeten stoppen voordat hij Starling City ten gronde richt. Arrow kan bovendien beginnen met een schone lei nu Oliver de gedaante van The Green Arrow heeft aangenomen. Daarnaast is er een nieuwe verhaalstructuur geïntroduceerd. Het ziet er naar uit dat er naast de flashbacks ook flashforwards getoond gaan worden. Zes maanden in de toekomst is er namelijk een geliefde van Oliver gestorven. En ja… de serie geeft natuurlijk nog niet aan wie dat is! Als ik nu een gok mag doen, dan denk ik dat Thea het onderspit zal delven. Hoe dan ook: er is dus voorzichtig reden tot optimisme wat dit seizoen betreft. Of de serie dat optimisme ook zal belonen…

Wat vond jij van het derde seizoen van Arrow? Ben jij tevreden met waar dit nieuwe seizoen over gaat en wat verwacht jij van dit seizoen? Ik hoor het graag!

2 Comments

  1. Joop Liefaard oktober 15, 2015
    • Meneer Vevie oktober 15, 2015

Geef een reactie