Vice Principals – Eerste afleveringen

Gekke gozers, deze Vice Principals

Het zal jullie vast niet zijn ontgaan, maar Meneer V was een behoorlijke tijd absent. Ik was aan het spijbelen. Daarna moest ik nablijven en extra huiswerk doen van de twee idiote educatieve misbaksels van Vice Principals. Maar goed, ik ben dus terug en mijn plannen zijn even hilarisch en dubieus als deze nieuwe serie van HBO. Ik heb jullie allen gemist. Sometimes life just gets in the way, you know. Daarnaast heb ik een nieuwe baan. Mevrouw Vevie en kleine Vevie verdienen het beste. Meer centjes helpen daar nou eenmaal bij. Nu ik jullie voldoende heb geïnformeerd, neem ik weer plaats in de schoolbanken voor Vice Principals.

In deze knotsgekke en absurde serie krijgen twee onderdirecteurs het aan de stok met de nieuwe directeur van de school. Kijk, Neal Gamby (Danny McBride, Eastbound & Down) en Lee Russell (Walton Goggins, Justified) zagen het al helemaal zitten. Een van hen zou (volgens hen) de nieuwe directeur worden. Je kunt je de woede en verontwaardiging bij hen dus voorstellen toen dé droombaan aan hun neus voorbij ging. Meneer zou teleurgesteld zijn, maar zijn verlies nemen als een man. Deze twee heren doen, hoe kan het ook anders, het tegenovergestelde. Zij slaan de handen ineen en proberen gezamenlijk de nieuwe directeur, Dr. Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory), weg te krijgen. Als de heren een lange afstandsraket hadden, zouden zij Belinda eraan vast monteren. Neil en Lee schuwen niets. Dat resulteert in hilarische, afschuwelijke en hoofdschuddende situaties. Met de nadruk op afschuwelijk en hoofdschuddend.

Vice Principals is het type comedyserie die ik wel kan waarderen. Ik ga altijd wel lekker op absurdisme. Ik kan het mij echter meteen voorstellen dat iemand meteen afhaakt bij het aanschouwen van de puberale acties van beide mannen. Neil en Lee zijn namelijk kinderachtig. Vervelend. Hinderlijk. Dat maakt hen niet de meest sympathieke personages. Ik ergerde mij bijvoorbeeld kapot aan hen in de tweede aflevering. Wat zij daar flikken met het huis van de lieftallige mevrouw Brown is absurd. Vice Principals kan al gauw too much zijn. De vraag bij series als Vice Principals is eigenlijk altijd hoe ver je kunt gaan zonder dat het too much wordt. Een serie als deze balanceert namelijk altijd op het randje. De eerste afleveringen werken voor mij door het werk van McBride en vooral Goggins. Wie Goggins vooral kent van zijn werk in The Shield en Justified, zal aangenaam verrast zijn met zijn rol in deze serie. Ik heb het idee dat beide mannen zichtbaar lol hebben en dat komt goed over. Schuttingtaal, tirades en andere ongein zie ik altijd wel graag langskomen in mijn comedy’s.

Vice Principals Meneer Vevie

Vice Principals is een serie die erg gemengd is ontvangen. Daarnaast wordt de serie ook beticht van racisme omdat de twee blanke hoofdrolspelers alles eraan doen om de donkere hoofdrolspeelster kapot te maken. Ik snap de sentimenten. Ik kan namelijk niet anders dan erkennen dat de verhoudingen tussen blank en zwart in de Verenigde Staten veel complexer zijn dan de verhoudingen in Nederland. Er zijn ook bepaalde dingen in deze serie die een beetje tricky zijn (de karikaturale Aziatische schoonmoeder van Lee maakt het er ook niet rooskleuriger op). Ik neem er zelf geen aanstoot aan, omdat het voor mij niet over het randje gaat. Als jij dat wel doet, laat Meneer dan weten waarom. Dit is typisch een serie waar meningen sterk over zullen verschillen. Prachtig. Dan hebben we wat om over te praten, toch? Hoe het er nu voor staat, krijgt Vice Principals ook maar achttien afleveringen en dan is het gedaan met de serie. Ik kan daar wel mee leven.

De trailer:

Geef een reactie