Van Helsing – Eerste afleveringen

Van Helsing heeft mij positief verrast

De zender Syfy is altijd een beetje hit or miss voor mij. Toch ben ik hartstikke blij dat de zender er is. Ik houd van de genres die Syfy in de spotlights zet. Ik geef wel meteen eerlijk toe dat ik sceptisch was over Van Helsing na de laatste series van de zender, maar ik ga vrij lekker op Van Helsing. Na deze twee afleveringen ga ik zeker het restant van het seizoen kijken. De eerste aflevering is degelijk. De tweede aflevering is echter een vrij sterke aflevering, die veel meer de diepte ingaat en interessante dingen in het vooruitzicht stelt.

Is dit Doornroosje of Van Helsing?

In Van Helsing┬áis Seattle (en vermoedelijk de rest van de wereld) onherkenbaar na een grote vulkaanuitbarsting. Het lijkt alsof iemand op dat moment zei: ‘Dag vriendjes en vriendinnetjes. Ik ben het! De heer Doemsdag’. Vanaf dat moment wordt de stad overlopen door mensjes die wel heel erg honger hebben. Die in alles wat zij zien hun tanden zetten. Waarschijnlijk heel lang niet gegeten. Deze creepers hebben veel weg van vampieren, dus zo gaan wij hen ook noemen. Een groep soldaten verschanst zich al snel in een ziekenhuis en maakt drie jaar lang mee hoe de wereld vergaat. Wie is trouwens de Doornroosje (zij heet Vanessa) die al drie jaar lang op een operatie tafel ligt? Het lukt een aantal vampiers uiteindelijk binnen te dringen en Vanessa (Kelly Overton) wordt door een van hen gebeten. Dat hadden zij beter niet kunnen doen, want Vanessa blijkt een badass te zijn. Het wordt snel duidelijk: Vanessa is de spil in het verhaal en dit zullen niet de laatste vampiers zijn die het op haar gemunt hebben.

Dit kan wat worden, Syfy

De eerste twee afleveringen zijn mij, zoals gezegd, heel goed bevallen. Er wordt een interessante wereld neergezet. Ik wil weten hoe deze wereld functioneert en hoe andere overlevenden het in deze rampspoed hebben volgehouden. Een post-apocalyptische setting gaat er bij mij altijd wel goed in. Het is een verhaal dat vaak genoeg is verteld, maar als je deze leefwereld bevolkt met interessante mensen blijft het toch de moeite waard. Tip: dat geldt trouwens voor elke serie. Het gaat niet zozeer om vernieuwing, het gaat erom wat gedaan wordt met bekende gegevens. Welke draai wordt eraan gegeven, zodat het toch fris aanvoelt? Welke personages worden geïntroduceerd om de kar te trekken?

Ik heb zeker een aantal interessante personages gezien. Er is een donkere tiener die qua fighting skills niet onder doet voor de rest. Er is een dove man, die het type stille, stoere kracht speelt. Axel (Jonathan Scarfe) is het moreel kompas. Dan vergeet ik bijna Vanessa… Dit is waarom ik in mijn recensies vaak aangeef dat een pilot niet alleszeggend is. Als ik een pilot slecht vind, dan geef ik ook aan dat de pilot slecht is en niet meteen de serie zelf. Vanessa is namelijk niet heel overtuigend in de eerste aflevering. Kelly Overton brengt dan te weinig. Er straalt niks van af. Een hoofdpersoon moet een betere indruk maken.

Blijf zitten voor de tweede aflevering

Van Helsing banner Meneer Vevie

Inderdaad, pak je drank en chips naar keuze erbij en blijf nog wat langer zitten. In de tweede aflevering is Vanessa veel menselijker. Overton krijgt dan de kans om meer van het personage te laten zien. Het is nog steeds niet de beste actrice die je zult tegenkomen, maar dan is het gewoon degelijk. De tweede aflevering vertelt meer over deze leefwereld, geeft meer achtergrondinformatie. Meneer zat er helemaal in. Dan wordt ook duidelijk waarom Vanessa zo gewild is. Ik ben benieuwd geraakt naar de partij die het op Vanessa voorzien heeft. Dit kan nog weleens een hit worden voor Syfy. Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat een tweede seizoen er zeker in zit. Nu maar hopen dat Vanessa en consorten dit niveau blijven vasthouden.

De trailer:

 

Geef een reactie