Recensie: Valor – Pilot

Zonder Valor kom je nergens

Valor, oftewel heldenmoed, heldhaftigheid, onverschrokkenheid, krijgshaftigheid and all that good stuff. Waar ik vandaan kom zouden we zeggen cojones, ballen. In het leger heb je dat zeker nodig. De serie gaat over elite helikopterpiloten die een donker geheim bewaren na een uit de hand gelopen missie in Somalië. Dat knaagt aan pilote Nora Madani (Christina Ochoa, Animal Kingdom). Later zal blijken dat haar vermoedens kloppen: er is hier meer aan het handje.

Is dit een The CW-serie?

De missie in Somalië is namelijk niet verlopen zoals Nora en kapitein Leland Gallo (Matt Barr) aan de legerleiding hebben doorgegeven. Ze hebben gelogen, jongens! Leugenaars… Zij zijn in Somalië gestuit op iets dat de legerleiding zeker weten geheim wilt houden. Later wordt bekend dat twee andere militairen, die ook deelnamen aan de missie, nog in leven zijn. Dit biedt Nora en Leland de mogelijkheid om hun fout recht te zetten en om het mysterie dat is ontstaan te ontcijferen. Als zij daar tenminste de kans voor krijgen…

Na Seal Team en The Brave is dit de derde militaire dramaserie van de Amerikaanse netwerkzenders van dit televisieseizoen (2017-2018). Ik wil niet vervelend zijn, maar Valor start het zwakste van de drie. Toen bekend werd dat The CW Valor had besteld, keek ik vreemd op. Ik dacht meteen dat dit niet lijkt op de series die zij normaal gesproken bestellen. Na dit begin blijkt dat ik gedeeltelijk ernaast zat. Het is namelijk qua thema geen CW-serie, maar wel qua uitvoering. Met andere woorden, mooie mensen en soapachtige elementen. Daar is niks mis mee. Jij kan liegen als je wilt, maar we kijken allemaal graag naar mooie mensen. De meesten van ons zijn ook niet vies van soapachtige momenten. Ik zeker niet. Ik pak m’n dekentje erbij, een drankje naar keuze en ik ben good to go! Go Meneer, go Meneer: GO!

Mayday Mayday

Het probleem van deze pilot is dat alleen de mooie mensen en soapachtige elementen opvallen. Dat is niet de bedoeling, want de aankleding is altijd van secundair belang. Nora is de enige vrouw in haar specialisatie. Wat zou Valor dus moeten doen? Juist, de pilot zou juist dat moeten benadrukken! Toon hoe competent zij is, hoe gerespecteerd zij wordt door haar collega’s. Inplaats daarvan wordt er meteen gehint naar een ‘zullen ze wel, zullen ze niet’ storyline en een driehoeksverhouding. Hetzelfde gebeurt met een andere ‘sterke’ vrouw, Thea (Melissa Roxburgh) van de CIA. Ze doet voor het eerst haar mond open en heeft het gelijk over hoe adorable de vriend van Nora, militair Ian Porter (Charlie Barnett, Chicago Fire), is en dat hij lijkt op een actiepoppetje. Doet een professional dit bij een eerste ontmoeting waar andere professionals bij zijn? Moeten Nora en Thea zich meteen zo profileren?

Ik zou zeggen nee, maar wat weet ik ervan? Dan bedenk ik mij dat dit een CW-serie is en dat we dit soort dingen kunnen verwachten. Nogmaals, geen probleem! Zorg er dan tenminste wel voor dat de hoofdrolspelers chemie hebben. Knappe koppies betekent niet automatisch dat de vonken ervan afvliegen. Of dat de soapy stuff lekker smeuïg is zoals in Riverdale. Ik voel dit niet! Misschien wel het grootste probleem is dat Christina Ochoa niet goed uit de verf komt. Het is geen sterke actrice en ze is in deze pilot niet bij machte om de kar te trekken. Ik mis aanwezigheid op het scherm. Ik mis charisma. Het is geen Jane Villanueva, Rebecca Bunch of Olivia ‘Liv’ Moore. Personages die vanaf de start indruk maakten en met verve hun series op dezelfde zender dragen. Die echt als uithangbord fungeren.

Nog wat meer drills uitvoeren

Valor banner

Wat bij mij blijft hangen is dat de pilot niet belicht wat het zou moeten belichten. De actie (het gedeelte in Somalië) wordt slecht in beeld gebracht en de drama (het is toch een dramaserie) blijft niet hangen. Simpelweg omdat de personages oppervlakkig worden gepresenteerd. Het wordt ons niet duidelijk gemaakt waarom wij begaan moeten zijn met deze poppetjes op het scherm. Waarom we op het puntje van onze stoel moeten zitten tot volgende week. Ik heb écht niks gezien dat enthousiasmeert. Ik heb nu nog sterker het idee dat het voor deze serie bij één seizoen zal blijven. Dat hoeft voor mij niet. Iets hoeft niet gecanceld te worden omdat ik er niet hard op ga. Vergeet niet dat er een cast en crew aan het werk is die ook in hun levensonderhoud probeert te voorzien.

Hoe dan ook: Valor moet nog wat meer drills uitvoeren. Nog meer combat oefeningen. Deze strijdkrachten zijn er niet klaar voor. Stuur hen aub nog niet het oorlogsgebied in, want dan gaan er militairen sneuvelen. Ik hoop dat Nora en Leland op de banner hierboven kijken naar de trainingsruimte, want dat is het enige waar ze naar moeten kijken. Ze zijn er namelijk nog niet en hun serie heeft een kwaliteitsinjectie nodig. Deze pilot is slecht, guys. Dat is de enige conclusie die ik kan trekken na hoe dit begin in beeld is gebracht. Dit is gewoon zwak. Ik zie het somber in voor Nora en Leland…


Heb je de pilot al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie