UnREAL – Pilot

UnREAL is een van de betere nieuwe series van 2015

Ik heb een geheimpje… Ik houd wel van reality-televisie. Met mevrouw Vevie vertoef ik geregeld in deze wereld. Dingen als The Amazing Race, American Ninja Warrior: gooi ze maar mijn kant op. Maar ook dingen als Are You the One, Temptation Island, etcetera, kan ik wel waarderen. Bij laatstgenoemde programma’s kun je lekker gulzig kijken naar de misstappen van anderen. Op welke manier zullen zij zich deze week weer blameren? Ik vraag mij dan elke week af waarom deze mensen meedoen aan dit soort programma’s. De betrokkenen zijn vaak mensen die hun privéleven ongegeneerd op straat zetten. Net als hoe ik mijn container wekelijks op straat zet. Het gros van hen streeft naar hun 15 minutes of fame. De vraag is of zij door hebben dat vijftien minuten zo voorbij zijn? Kun jij zelfs maar tien procent van de deelnemers uit de door jou bekeken realityprogramma’s opnoemen? Juist! UnREAL geeft ons een kijkje achter de schermen van een soortgelijk realityprogramma als The Bachelor. And it ain’t pretty, dat kan ik je wel vertellen.

Reality tv-producent Rachel Goldberg (Shiri Appleby) keert na een maandenlange afwezigheid weer terug bij de datingshow Everlasting. Voor interessante televisie moet je bij Rachel zijn. Zij weet als geen ander hoe zij het programma naar haar hand kan zetten en de deelnemers kan manipuleren. Uitvoerend producent Quinn King (Constance Zimmer) maakt dus gretig gebruik hiervan. Rachel wordt continu aangespoord om te zorgen voor memorabele televisie. Dreigt Rachel weer ten onder te gaan aan wat deze wereld van haar vraagt? Of is Rachel eigenlijk wel op haar plaats in dit wereldje?

Ik kan iedereen The Comeback van HBO aanraden. Daar werd reality-tv iets anders benaderd, maar de kritiek was niet mals. UnREAL wil zich ook mengen in de discussie. En, de serie heeft veel te zeggen. Daarom hoor ik haar graag praten. Het is weinig series gegeven om een indrukwekkende pilot af te leveren, maar het is deze serie gelukt. De pilot weet je onmiddellijk erin te trekken. Dit is goede drama. Er zijn belangen, er staat wat op het spel. De opzet van de serie is duidelijk. De relatie tussen Rachel en Quinn is de moeite waard om te exploreren. Appleby en Zimmer krijgen goed materiaal aangeleverd. Dit is hoe je beide actrices moet gebruiken. Weegt de honger naar succes op tegen het leed dat anderen wordt aangedaan? Hebben beiden wel door wat zij anderen aandoen?

UnREAL Banner

Het sterke van deze pilot is de mate waarin deelnemers bereid zijn zichzelf te verloochenen. Gooi een beetje cameratijd hun kant op en deelnemers verkopen hun ziel. En verwacht niet dat iemand je tegen jezelf in bescherming neemt. De crew achter het programma heeft er namelijk totaal geen moeite mee om de deelnemers uit te buiten. Wij wisten dit al. Reality is nauwelijks reality, het is vaak net zo scripted als gescripte televisie. Je moest mevrouw Vevie’s gezicht zien toen ik zei dat Keeping up with the Kardashians behoorlijk gespeeld is. Verhaallijnen zijn geënsceneerd, mensen worden geinstrueerd. Een programma wordt een bepaalde richting in gestuurd. Want, wie kijkt er naar als het niet sappig is? Als ik bij mijzelf te rade ga: zou ik dit soort televisie kijken als het niet sappig was? Wil ik wel mensen zien die braaf de regels volgen en brandschoon zijn. Ik denk dat je het antwoord al weet. Dit soort vragen stelt UnREAL ook. Dat maakt de pilot sterk. De serie houd ons een spiegel voor. Er zullen weinig kijkers zijn die na het kijken van deze pilot niet doorhebben hoe gespeeld dit wereldje is. UnREAL is pure maatschappijkritiek en daarom zeer relevant. Als het niveau van de pilot een graadmeter voor het niveau van de serie is, dan is dit een serie die je moet zien!

Geef een reactie