True Detective – Seizoen 2

True Detective seizoen 2: heel teleurstellend!

Wat is er gebeurd met True Detective? Hoe ga je van het niveau van het eerste seizoen, naar het niveau van het tweede seizoen? Seizoen twee is Lindsay Vonn op de afdaling: het gaat razendsnel naar beneden! Het eerste seizoen met Matthew McConaughey en Woody Harrelson was een fenomeen. Het was het serie-gesprek van de dag vorig jaar. Toen het seizoen werd uitgezonden had elk televisiemedium het over de serie. Kortom: het eerste seizoen sloeg in als een fucking bom. En wat doen wij dan met zijn allen? Wij kijken dan vervolgens reikhalzend uit naar het aangekondigde tweede seizoen. Hadden wij mogen, of zelfs moeten, weten dat het tweede seizoen alleen maar kon tegenvallen? Waarschijnlijk wel, maar ik hield er geen rekening mee dat dit seizoen zó enorm zou tegenvallen. Seizoen-twee-is-een-enorme-teleurstelling! Sorry, maar dat is het enige wat ik ervan kan maken.

Dit tweede seizoen speelt zich af in Vinci, dat is vlakbij Los Angeles. Wij volgen vier personages die allemaal gebukt gaan onder hun eigen demonen. Ray Velcoro (Colin Farrell, Seven Psychopaths) is een rechercheur die in een neerwaartse spiraal is beland. Zijn ex-vrouw staat hem naar het leven en de band met zijn zoon is ernstig verstoord. Paul Woodrugh (Taylor Kitsch, Friday Night Lights) is een politieagent die worstelt met de nodige persoonlijke problemen. Hij is een veteraan die sinds zijn terugkeer nooit heeft kunnen aarden. Rechercheur Ani Bezzerides (Rachel McAdams, The Notebook) is een gesloten vrouw die niks pikt van niemand en haar mannetje staat in een door mannen gedomineerde wereld. Ook zij worstelt met een moeilijk verleden dat haar tot op de dag van vandaag achtervolgt. Frank Semyon (Vince Vaughn, The Watch) is een lokale gangster die zijn toekomst probeert veilig te stellen. Hij probeert te investeren in de spoorsector en zich in te kopen in het bedrijfsleven. De drie agenten komen tot de conclusie dat er een alles omvattende samenzwering gaande is in Vinci. Frank Semyon realiseert zich dan weer dat het moeilijk is om te ontkomen aan zijn criminele achtergrond.

True Detective is een pretentieuze serie. Het is duidelijk dat er wordt gemikt op hoogwaardige kwaliteit. Hier wordt geen standaardtelevisie nagestreefd. Elke ambitieuze serie heeft bepaalde pretenties, laten wij eerlijk zijn. Ik heb daar echt geen problemen mee. Het gaat erom of je de ambities waarmaakt. Pizzolato laat zijn personages dit seizoen, bijvoorbeeld, pompeuze en pretentieuze dialogen uitspreken. Dat mag, hoor. Geen probleem. Maar overtuig ons dan; weet het dan te verkopen! Onze geliefde Matt McConaughey sloeg in het eerste seizoen ook pretentieuze taal uit. Als je Rustin Cohle hoorde praten wist je niet of hij gek was of briljant. Maar dat is het punt wat ik probeer te maken: McConaughey wist het te verkopen! Hij was charismatisch en overtuigend. Hij sprak bij tijd en wijle diepe onzin uit, maar je zat gefascineerd te kijken. Weet je hoe indrukwekkend het is dat een acteur zo een personage extreem boeiend kan maken? En niet onbelangrijk: de filosofische McConaughey werd goed in balans gebracht door de ‘normale’ Woody Harrelson. Zijn Martin Hart was de relativerende factor. Als iedereen aan het aanvallen is, is er namelijk niemand aan het verdedigen.

In het tweede seizoen van True Detective is iedereen aan het aanvallen. Het merendeel van de hoofdpersonages bezigt deze taal. Filmtaal is filmtaal, maar je kunt het ook overdrijven. Je kunt mij niet zeggen dat iemand zo praat? Kom op, dit is toch geen normaal taalgebruik?! Kijk eens naar Rachel McAdams en Colin Farrell dit seizoen. Het zijn goede acteurs en ook hier doen zij beslist hun best. Maar ook bij hen storen de dialogen. Net als hoe beide personages worden neergezet niet zonder problemen is. Kijk daarna vooral naar Vince Vaughn. De man bezigt taal waar hij vast zelf moeite mee zal hebben gehad. In de eerste afleveringen zie je hem worstelen met de dialogen. Je voelt dat het niet lekker uit zijn mond komt. Dat is terug te zien in zijn spel. Vince Vaughn casten in deze rol was een vergissing. Je kunt het Vaughn niet eens zozeer kwalijk nemen. Vaughn heeft dit seizoen echt wel zijn momenten, maar het plaatje klopt uiteindelijk niet. Taylor Kitsch krijgt nog minder te doen dan deze drie. Kitsch weet ook niet te overtuigen. Het materiaal doet de acteurs écht geen plezier dit seizoen!

Dit seizoen laat het script True Detective in de steek. Zelfs als je er een touw omheen doet valt er geen touw aan vast te knopen. Je kunt op de bank zitten met een lasso… het gaat je niet helpen. Lange tijd gebeurt er weinig, maar zegt het ook weinig. Dan gebeurt er opeens veel en zegt het nóg weinig. Het verhaal komt niet van de grond. Er worden belangrijke thema’s besproken die velen van ons zullen herkennen. Over het algemeen blijft het, echter, bij het serveren van thema’s. Nergens mondt het uit in een samenhangend en boeiend verhaal. Er wordt teveel aangehaald dat niet bevredigend uitgewerkt wordt. Pizzolato wilt dit seizoen teveel, zoekt het te ver en maakt het nodeloos ingewikkeld. Als je scherp bent, merk je als kijker dat hij dat uiteindelijk doorkreeg. Personages verdrinken in de tweede seizoenshelft daarom in dialogen vol expositie. Er moest nog zoveel verklaard en uitgelegd worden dat personages nog net geen spreekbeurt hielden om alle informatie aan ons te presenteren. Dat is niet HBO! Dit (een overdaad aan expositie) kun je vaak verwachten van netwerkzenders, niet van HBO. En dan moet er nog bij komen dat de personages alles behalve sympathiek of interessant zijn. Zo wordt er probleem op probleem gestapeld dit seizoen. Uiteindelijk maakt het niet eens meer uit wat de personages uitspoken óf wat er met hen zal gebeuren. Dat kan nooit de bedoeling zijn!

2

Pizzolato valt met dit seizoen min of meer door de mand. Dat mag gezegd worden. Net zoals vorig jaar gezegd mocht worden dat het een ijzersterk seizoen was. Een minder seizoen kan zelfs de beste overkomen. Het gebeurt! Je kunt niet elke veldslag winnen. De vraag is dan ook of Pizzolato, als er een derde seizoen komt, weer fris op het slagveld verschijnt. Het is nu duidelijk dat Cari Joji Fukunaga een énorm aandeel had in het succes van het eerste seizoen. Zijn keuzes achter de camera brachten samenhang en creëerden een eigenheid die hier ontbreekt. Net zoals de toon, setting en sfeer ontbreekt. Los Angeles weet niet hetzelfde te brengen als het broeierige Louisiana. Het blijkt nu dat Pizzolato moeite heeft met het vertellen van een sluitend verhaal. Als je kijkt naar de tweede seizoenshelft van het vorige seizoen, dan komen ook daar mankementen naar boven. Maar zoals altijd valt dat nou eenmaal minder op, of wij accepteren meer, als een serie andere belangrijke aspecten wél goed belicht. Het is vervelend, maar daar komt het wel op neer. Alles staat en valt bij de uitvoering. Het tweede seizoen van True Detective is een misser.

2 Comments

  1. De protagonisten (m) november 19, 2015
    • Meneer Vevie november 20, 2015

Geef een reactie