Training Day – Apocalypse Now (Pilot)

Niet nu, het is Training Day

Een goede vriend van mij zei laatst dat hij helemaal “schijtziek wordt van alle reboots/remakes”. Ik heb het idee dat hij dan nu op het toilet zit, want Training Day is de serieadaptatie van de gelijknamige film met Denzel Washington en Ethan Hawke. Een film waar Denzel (ik mag hem Denzel noemen) een Oscar voor won. De film gaat over een agent die komt samen te werken met de corrupte rechercheur Alonzo Harris. Bill Paxton neemt nu in essentie de rol van Washington voor zijn rekening. Those are some big shoes to fill, Bill.

Trainen? Het echte werk gaat nu beginnen

Politieagent Kyle Craig (Justin Cornwell) wordt aangewezen als nieuwe partner van rechercheur Frank Roarke (Bill Paxton). De leidinggevende van Kyle heeft namelijk al langer het vermoeden dat Frank corrupt is. Het is aan Kyle om meer te weten te komen over de zaken waar Frank zich mee bezighoudt. Eerstgenoemde ervaart op de eerste dag al dat Frank zo zijn eigen ‘regels’ naleeft. De man heeft in ieder geval geen kaas gegeten van volgens het boekje werken. Hun eerste dag samen wordt meteen heel hectisch wanneer twee Mexicaanse drugsbaronnen het op elkaar gemunt hebben.

Ik ga het maar meteen zeggen: Training Day is nergens voor nodig. Als je het hebt over een overbodige reboot, dan heb je het over een serie als deze. Waarom heeft CBS deze serie besteld? De kijkcijfers van deze aflevering vielen tegen en waren zelfs lager dan het debuut van Pure Genius op dezelfde zender. Dat is een serie die al zo goed als gecanceld is. Beide series zijn/waren geprogrammeerd op donderdagavond om 22.00 uur. Dat is een lastige tijdslot. Training Day is eigenlijk meteen ten dode opgeschreven.

Hetzelfde idee, veel minder interessant uitgevoerd

Is de pilot van Training Day dan zó slecht? Nee, niet eens. Het is echter vrij matig. Kijken naar Bill Paxton en Justin Cornwell doet je alleen maar verlangen naar Denzel Washington en Ethan Hawke. Het komt er gewoon op neer dat hetzelfde idee veel minder interessant wordt uitgevoerd. Bill Paxton is echt wel een goede acteur. Justin Cornwell weet mij vooralsnog veel minder te overtuigen. Dat is toch een probleem aangezien hij een van de twee leads is.

De pilot van Training Day heeft ook het probleem dat wanneer je er na afloop over nadenkt, je tot de conclusie komt dat wat je gezien hebt heel mager is. Ik heb zeker twijfels bij de belabberde shootout op het eind. Dat slaat helemaal nergens op. Het is dom en onlogisch. Een van de twee drugsbaronnen (en zijn getrainde huurmoordenaars) handelt daar als een amateur. Waar de verhaallijn tussen Kyle en Frank naartoe gaat, heb ik ook mijn twijfels bij. Verhaaltechnisch logisch, maar het ligt voornamelijk aan de opbouw ernaartoe.

Ik geef het nog wel een kans

Training Day banner meneer vevie

Ik mis in de pilot vooral wat de film zo memorabel maakt. Dan heb ik het over de interactie tussen Washington en Hawke en het beeld dat de film schetst van Washingtons personage. Een heerlijk grijs en complex personage dat dingen zei als “King Kong ain’t got shit on me”. Washington en Hawke tilden echt het niveau van de film omhoog. In deze pilot is het echter duidelijk dat Bill Paxton het met minder moet doen. Vooral dat hij het waarschijnlijk in zijn eentje moet doen.

Ik heb er weinig vertrouwen in, maar ik probeer nog wel een paar afleveringen. Dat doe ik eigenlijk alleen voor Bill Paxton en Katrina Law (een van de teamleden van Frank). Zij hebben in andere projecten wel wat krediet bij mij verdiend. Ik ben er echter van overtuigd dat het maar bij een seizoen blijft. Dit begin is te dun en accentueert eigenlijk alleen maar dat wij naar een slap aftreksel van de film zitten kijken. We zullen zien of het nog beter wordt. Fingers crossed….

De trailer

Geef een reactie