Tips van Meneer: The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Tale

Er gaan maandelijks veel series in première, maar veel kijkers ervaren de meeste series pas wanneer ze in Nederland beschikbaar zijn. In Tips van Meneer daarom tips van goede series die binnenkort in Nederland beschikbaar zijn. Vanaf 3 november (2017) is The Handmaid’s Tale (mijn recensie) te zien op Videoland. Dit is ongetwijfeld een van de beste series van dit jaar. Elizabeth Moss, Alexis Bledel en Ann Dowd wonnen een Emmy voor hun acteerwerk en The Handmaid’s Tale is de eerste serie van een streamingdienst die de Beste Dramaserie Emmy won. Dat is een hele bijzondere prestatie. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood.


The Handmaids Tale banner Meneer Vevie


Het verhaal

De serie vertelt over het leven in Gilead, een totalitaire samenleving in de restanten van een door oorlog verscheurde Verenigde Staten. Door milieuvervuiling en overdraagbare ziekten zijn nog weinig vrouwen vruchtbaar en daalt het geboortecijfer. Vrouwen die nog vruchtbaar zijn worden ontdaan van al hun rechten en krijgen zelfs een nieuwe naam.

Eén van die vrouwen is hoofdrolspeelster June (Elisabeth Moss). Na haar gevangenschap krijgt zij de naam ‘Offred’ toegewezen, letterlijk vertaald naar ‘Van Fred’, de naam van haar commandant. Offred is door hem en zijn vrouw tot seksuele dienstbaarheid gedwongen, in een laatste wanhopige poging om de verwoeste wereld te herpopuleren. In deze angstaanjagende samenleving, waar slechts één verkeerd woord het eind van haar leven zou kunnen betekenen, navigeert Offred tussen de commandanten, hun wrede vrouwen en haar mede-dienstmeisjes. Met maar één doel: overleven en haar dochter terug vinden die van haar is afgenomen.


De cast

Elisabeth Moss (Mad Men), Samira Wiley (Orange is the New Black), Max Minghella (The Mindy Project), Yvonne Strahovski (Dexter), O-T Fagbenle (The Five), Alexis Bledel (Gilmore Girls) en Ann Dowd (The Leftovers).


Kijken!

The Handmaid’s Tale is echt een fantastische serie. Ik kan geen andere serie dit jaar noemen die mij zo in de greep hield als deze. Het thema, het acteerwerk, de uitvoering: het spat van het scherm. Dit is een serie die je laat denken en huiveren. Het is schrikbarende televisie en tegelijkertijd angstaanjagend realistisch. Er zijn duidelijke overeenkomsten zichtbaar met de wereld waar wij in leven. Dat maakt het niet de makkelijkste serie om te kijken. Zeker ook niet de makkelijkste serie om te bingen. Er komt zoveel ellende op je af, dat het wellicht beter is om dit in kleine porties te consumeren. Ik kan mij voorstellen dat dit vooral een moeilijke zit is voor vrouwen. Het is echter hele relevante televisie. Een tweede seizoen is al aangekondigd en ik zit daar zó hard klaar voor! Als serieliefhebber mag je The Handmaid’s Tale niet missen.


De trailer

 

Geef een reactie