Recensie: Tin Star – Eerste afleveringen

Deze sheriff draagt een Tin Star

Een rechercheur die Londen verlaat voor Canada heeft wat te verbergen, toch? Canada lijkt mij prachtig. Ze hebben een goed zorgstelsel. Ze lijken gelukkig en kijken naar ijshockey. What’s not to love? Ik zou het niet weten. Het is dus goed voor te stellen dat oud-rechercheur Jim Worth (Tim Roth, Lie to Me) in Tin Star de UK inruilt voor Canada en daar de nieuwe sheriff wordt van het kleine stadje Little Big Bear. Daar verandert echter alles door de komst van een nieuwe oliemaatschappij. En dan vooral voor de tegenstanders van deze organisatie. Er verliest al snel iemand het leven en ook onze rechercheur krijgt het heet onder de voeten, wat zelfs leidt tot de dood van een familielid. Wat doet een rechercheur dan die worstelt met allerlei innerlijke demonen? Juist. Die neemt wraak. Ik sta achter je beslissingen, Jim!

Het wordt uitkijken in Little Big Bear

Little Big Bear is een mooi idyllisch stadje in de Rocky Mountains. Je ziet vissers er al vissen en gezinnen gezellig wandelen. Het is een plek die vredig lijkt en waar de gemeenschap leeft in harmonie. Dat de grote boze oliemaatschappij roet in het eten zou gooien lag voor de hand. Zeker omdat genoeg mensen moeite hebben om zich financieel staande te houden. Dat wordt wel duidelijk wanneer de mysterieuze mevrouw Bradshaw (de altijd prachtige Christina Hendricks, Mad Men) aan het lobbyen is voor haar werkgever, North Stream Oil. Er spelen meerdere belangen en dat is altijd een recept voor problemen. Al helemaal wanneer duidelijk wordt dat de oliemaatschappij niet terugdeinst voor dubieuze praktijken. Het zou dus altijd al een lastig verhaal worden voor onze sheriff. Een verhaal dat nog lastiger wordt nu Jim’s privé-leven er ook mee te maken krijgt.

Tin Star begint erg lekker, guys. Tim Roth en Christina Hendricks zijn lekker bezig en Christopher Heyerdahl (Van HelsingHell on Wheels) speelt weer eens een dubieus persoon. Laat het maar aan Roth over om een gecompliceerde man die getekend is door het leven te spelen. Die kenmerkende kop staat in dit soort rollen perfect op standje ‘miserie’. Roth is precies het type acteur die je cast in zo een rol. Christina Hendricks is eigenlijk altijd goed. Dus ging je ervan uit dat mevrouw Hendricks the least of the problems van Tin Star zou zijn: dan heb je gelijk. Dit is een broeierige en goed geacteerde serie dat zich (oké, niet ongebruikelijk voor dit type serie) afspeelt in een kleine gemeenschap. Verwacht dus tal van mooie beelden van de omgeving en een interessante setting. Als dat je ding is, kun je dus razendsnel een ster op je borst monteren.

En dan…

Tin Star banner meneer vevie

Dan doen er opeens wat eigenzinnige types (met natuurlijk een personage dat volledig, maar dan ook volledig, van het padje af is) hun intrede die duidelijk uit de UK komen. Dat is het moment dat Tin Star voor sommigen uit de bocht zal vliegen. De serie wordt dan vreemder. Men had zich hoofdzakelijk moeten richten op de strijd tegen de oliemaatschappij. Natuurlijk, dat speelt ook nog op de achtergrond. Het valt echter wel op dat de serie dan qua toon een andere wending neemt. Ik ben sceptisch, want in de tweede aflevering doet dochterlief namelijk iets wat niet écht handig is. Iets wat zij niet zou doen als deze verhaallijn er niet was. Ik had liever gezien dat Tin Star zich volledig richtte op de showdown tussen Tim Roth en Christina Hendricks. De twee MVP’s van deze serie.

Tin Star kan in de volgende afleveringen dus keihard crashen. Simpelweg omdat er dingen worden geïntroduceerd die een te grote invloed kunnen hebben op het verloop. Met als consequentie ergerlijke en domme beslissingen die worden genomen. Dit is vaak het gevolg van een showrunner (of schrijvers) die het verhaal nóg wat sappiger willen maken. Terwijl je zou kunnen zeggen dat er met een rouwende familie, de alcoholisme van Jim en de strijd tegen de oliemaatschappij genoeg te vertellen is. Jammer, maar we zullen in het verloop zien hoe het uitpakt. Ik geef Tin Star het voordeel van de twijfel, omdat de eerste twee afleveringen boeiend zijn. Het houdt zeker de aandacht vast. Dus dat wilt zeggen: Meneer blijft vooralsnog kijken!


Heb je de eerste afleveringen al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie