Timeless – Pilot

Niet alles is Timeless

Ik ben altijd wel in voor sciencefiction. Wat als dit mogelijk was? Wat als mensen dit soort mogelijkheden zouden hebben? Het is bij uitstek het genre dat de fantasie prikkelt. Daar kijken wij toch televisie voor. Om ons even te wanen in een wereld die wezenlijk kan verschillen van de onze. Een wereld die spannend, eng of romantisch kan zijn, maar die wel uitgezet kan worden wanneer wij de televisie uitzetten. Het moet natuurlijk niet te dichtbij komen. In Timeless poogt een samengeraapt trio een terrorist te stoppen, die significante gebeurtenissen in het verleden wilt wijzigen. Nou, als hij toch bezig is: ga maar terug in de tijd en wis de slavernij uit. Of vul mijn bankrekening aan en zet er meer nullen bij. Een man mag dromen, toch?

Een aardig begin is het halve werk?

Dit trio bestaat uit professor Lucy Preston (Abigail Spencer, Rectify), veteraan Wyatt Logan (Matt Lanter, Star-Crossed) en wetenschapper Rufus Carlin (Malcolm Barrett). Waarom voor deze personen is gekozen is mij een raadsel, maar de serie wou koste wat kost hen hebben voor de job. Een tijdreis-machine wordt gestolen en dit trio moet terrorist Garcia Flynn (Goran Visnjic, E.R.) stoppen. Elke terrorist heeft snode plannen, dus laten wij er voor de zekerheid van uitgaan dat Flynn dat ook heeft. Het trio reist vervolgens ook terug in de tijd. Naar het jaar 1937 om precies te zijn. Zij ontdekken dat Flynn de ramp met de Hindenburg wilt beïnvloeden. Gebeurtenissen die gewijzigd worden in het verleden, kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de toekomst. Deze belangrijke machine had noot in Flynn’s bezit mogen komen. In het eerste seizoen gaan wij vermoedelijk zien hoe het team Flynn’ plannen probeert te dwarsbomen.

Ik ben blij dat er iemand deze taak op zich neemt. Ik heb het namelijk te druk. In Timeless staat de wereld zoals wij die kennen op het spel. Er zullen kijkers zijn die deze serie al na een kwartier afschrijven. Stel je namelijk voor dat een bedrijf erin slaagt om een tijdreis-machine te ontwikkelen. Dat is een game changer. Het bedrijf heeft dit ook nog in het geheim gedaan. Dan kijk je toch uiterst vreemd op wanneer het bedrijf er niet alles aan doet om dit object uiterst streng te beveiligen. Het gebouw dat deze machine huisvest had een soort Fort Knox moeten zijn. De terrorist krijgt wel op heel simpele wijze de machine in handen. Dat is zo twijfelachtig dat je dus eigenlijk meteen de televisie kunt uitdoen. Ik heb dat zelf niet gedaan. Het restant van deze aflevering is goed te pruimen, maar heeft toch een beetje een nasmaak.

Hoe lang houdt Timeless dit vol?

Timeless Banner Meneer Vevie

Dat is wel de hoofdvraag. Hoelang blijft het gegeven houdbaar? Je hoeft er namelijk niet vreemd van op te kijken wanneer Timeless zich in allerlei bochten gaat wringen. Dat is een probleem, want het is voor mij nu al niet altijd aannemelijk dat dit trio het in zich heeft om Flynn te stoppen. Een ongeloofwaardig concept is natuurlijk nog altijd wat anders dan ongeloofwaardige beslissingen, motivaties of handelingen van personages. Timeless is een serie waar je in sommige gevallen niet teveel moet nadenken, maar de pilot slaagt er niet altijd in om dit te voorkomen. Dat betekent over het algemeen dat er wat mis is met de fundering van de serie. Dat betekent ook dat je niet kunt uitsluiten dat naarmate de serie vordert, deze problemen aanhouden of verergeren. De pilot is echter geen vervelende zit. Ik zou kritischer kunnen zijn, maar soms moet je ook dingen door de vingers zien.

Abigail Spencer is de hoofdreden om deze serie een kans te geven. Wie bekend is met Rectify weet dat zij meer in haar mars heeft dan Timeless, maar zij is wel het beste wat deze serie te bieden heeft. Goran Visnjic is ook geen slechte acteur en ik ben benieuwd of de serie een volwaardig personage van Flynn kan maken. Wat de pilot van hem toont is in ieder geval nog te weinig. Ik ga Timeless nog een aantal afleveringen geven. De twist op het eind geeft vooral Abigail Spencer’ personage genoeg motivatie om all in te gaan in dit project. Ik ben benieuwd of de serie in de komende afleveringen iets van mijn twijfels weet weg te nemen. Ik neem dus plaats in de tijdreis-machine en ga nog even met dit bonte gezelschap mee.

De trailer:

Geef een reactie