The Following – Seizoen 3

Halleluja, The Following is voorbij!

Ahhh, hell noooo! Heb ik van deze serie echt drie seizoenen gezien?! What the fuck is wrong with me? Ik herken mijzelf niet eens meer terug in de spiegel. Waarom heb ik mijzelf dit aangedaan? Vijfenveertig afleveringen van The Following op mijn netvlies! Er is eigenlijk wat mij betreft geen excuus dat ik het zo lang heb volgehouden. Op wat een ander doet heb ik geen invloed, maar ikzelf had beter moeten weten. Gelukkig ben ik nu bevrijd van Joe Carroll en zijn waardeloze boefjes. Ik wist dat deze dag uiteindelijk zou komen. Thank you, lord! Thank you!!

Deze serie… Wat kun je er nog over zeggen wat al niet gezegd is? Misschien dat de serie zich dit seizoen veel minder richt op Joe Carroll. Ryan Hardy (Kevin Bacon, Mystic River) heeft nu zelfs een lady in zijn leven. Netjes, Ryan, netjes! Alles ging goed voor zolang het natuurlijk goed kon gaan. Als er niks zou gebeuren dit seizoen, dan was het hele seizoen niet nodig, natuurlijk (je snapt vast wat ik hier wil zeggen). Mike en Max (Shawn Ashmore & Jessica Stroup) zijn niet meer samen. Mark (Sam Underwood, Dexter) loopt nog vrij rond en zint op wraak. Daarnaast wordt er een nieuwe schurk geïntroduceerd. Deze schurk zal Ryan nog de nodige hoofdpijn bezorgen. Het is dus de vraag of het Ryan lukt een relatie te onderhouden en al deze dreigingen de kop in te drukken.

Wie heeft er wel eens een serie ‘gehatewatched’? Doorgekeken naar een serie die slecht is, ondanks dat je wel wou stoppen? Ik heb dat vaker gedaan. Ik schaam mij om het te zeggen, maar eigenlijk ook weer niet. Soms kun je je ogen niet van iets afhouden, ook al weet je dat het slecht voor je is. The Following is slecht voor je. Slecht voor je mentale gesteldheid en je hersencellen. Toch is dit het beste seizoen van de serie. De vele mensen die hun huis al hebben gebarricadeerd voor deze serie zal ik wellicht niet kunnen overtuigen, maar het is écht zo! Tot halverwege dit seizoen is de serie zelfs goed te doen. Het is in ieder geval het eerste seizoen waar je niet continu Russische roulette wil spelen. Ik zat niet al vanaf het begin van het seizoen met een kruisboog in de woonkamer. Er is zélfs voor het eerst een schurk die weet te overtuigen. Wat er te redden valt, wordt gered door Michael Ealy (Almost Human). Zonder Michael Ealy… daar moet ik niet eens aan denken! De acteurs doen hun best, voor zover dat mogelijk is met dit materiaal. Wanneer de serie de verhaallijnen moet samenbrengen gaat het echter op zéér karakteristieke wijze mis. Dan is The Following weer The Following. Dan blijkt weer dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze serie geen moeite hebben genomen om een goed product af te leveren.

Ik ben een realistische kijker. Ik kan een serie vrij goed nemen/zien voor wat het is. The Following kijk je niet om intellectueel uitgedaagd te worden. And that’s oké, want dat hoeft niet altijd. Maar als je deze serie volgt, dan weet je waarschijnlijk dat daar een heleboel ongeloofwaardigheid bij komt kijken. Mijn brein was in ieder geval vaak woedend. Je bent continu bezig met je verstand op nul zetten, maar krijgt er continu niks voor terug. Alles leunt op incompetentie van personages, ongeloofwaardige gedragingen/handelingen en ondoordachte wendingen. Dit is een serie waar je vooral niet moet nadenken tijdens het kijken, anders valt de serie gigantisch door de mand. Dat is meteen het grootste probleem: de serie slaagt er niet in om je niet te laten nadenken, omdat veel zo stupide en slecht is dat het wel moet opvallen. Je kunt het niet niet zien.

Er gebeurt nog genoeg dat niet functioneel is voor het verhaal. De serie probeert ons, bijvoorbeeld, sympathie te laten opbrengen voor een moordend stel. De fans van Dexter zullen beamen dat dit best mogelijk is. Het draait echter dan wel om de juiste karakterontwikkeling die je de personages dan mee geeft. Je kunt niet personages laten martelen, moorden, misbruiken en daarna verwachten dat het publiek dat vergeeft omdat je vervolgens twee afleveringen een zachtere kant van hen probeert te laten zien (ik kijk naar jou, The Governor). Dan krijg je ook nog een weinig hoogstaande driehoeksverhouding tussen Mike, Max en haar vriend op je bord. Plus als bonus nog de weinig interessante relatie van Ryan en zijn muse. Het stapelt zich op, noemt het gerust een dubbeldekker. Ik ga het niet eens hebben over één van de slechtste afleveringen, de tiende aflevering Evermore, die ik dit jaar gezien heb.

The Following Banner Recensie Seizoen 3

Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen, maar The Following is in mei van dit jaar gecanceld. We won’t be following The Following any more. Ik ben daar absoluut niet rouwig om! De kijkcijfers waren dusdanig slecht dat een vierde seizoen niet verantwoord was. Het bespaart mij een bezoekje aan mijn huisarts én mijn televisie heel wat ongemak. Het zou wat zijn als jij nog een seizoen voor je kiezen kreeg, lieveling. Het zou wat zijn… Het is klaar, Kevin Bacon. Je bent eindelijk bevrijd! Trek de wijde wereld in, Kevin. Op naar iets beters, amigo; comprende!

2 Comments

  1. Riinyosa81 november 26, 2015
    • Meneer Vevie november 26, 2015

Geef een reactie