The X-Files – My Struggle (Eerste aflevering)

Sorry The X-Files, maar dit was slecht!

Sommige fans verlieten nog net niet hun partner toen zij hoorden dat The X-Files terug kwam. Sommige fans vergaten hun kinderen van school te halen, omdat zij te druk waren met het lezen van al het nieuws rond deze revival. Mulder en Scully terug op televisie! Kreten van vreugde waren waar te nemen. Waarom maar zes afleveringen, dachten sommigen… Ik heb nooit alles van The X-Files gezien, maar wel redelijk wat afleveringen. Ik keek hier dus niet heel erg naar uit, maar ik was wel benieuwd. Hoge verwachtingen had ik niet, dus ik ging er gewoon fris in. Maar, wat ik tegenkwam… Wow! Dit is een héél slecht begin van dit zes afleveringen tellende seizoen.

My Struggle begint met een monoloog van Mulder (David Duchovny, Californication), die het geheugen van de kijker even opfrist over The X-Files. Begrijpelijk, want de laatste aflevering van de serie werd uitgezonden in 2002. Chris Carter (de bedenker van de serie) geeft de fans zelfs nog wat fanservice door zowel Mulder als Scully eerst van achteren te filmen. De serie neemt ons vervolgens terug naar 1947, naar Roswell waar een UFO is neergestort. Daarna wordt er geschakeld naar het heden, dat is veertien jaar na het sluiten van de X-Files.

Scully neemt namens Walter Skinner, de assistent-directeur van de FBI, contact op met Mulder. Skinner wil dat Mulder een man genaamd Tad O’Malley (Joel McHale, Community) ontmoet. O’Malley heeft namelijk controversiële opvattingen/standpunten over thema’s die Mulder aangaan. O’Malley is overtuigd dat hij in Mulder en Scully de juiste personen heeft gevonden om ‘de werkelijke gang van zaken te onderzoeken’. Wanneer Mulder en Scully een jonge vrouw genaamd Sveta ontmoeten (Annet Mahendru, The Americans), en Mulder elders aanvullende informatie opdoet, nemen de twijfels bij beiden toe. De twee zijn nu vastbesloten om de waarheid te achterhalen en aan het licht te brengen.

De eerste aflevering van deze miniserie (of seizoen 10, wat jij wil) is zó problematisch! Het is dat deze serie al een grote fanbase heeft, want als dit een nieuwe serie was… De aflevering duurt 43 minuten en ik lieg niet als ik zeg dat meer dan driekwart van de aflevering alleen maar expositie is. Legends of Tomorrow was al erg, maar dit is de overtreffende trap. Vooral David Duchovny gaat helemaal los. De dialogen in My Struggle zijn echt belabberd! ‘Dit hebben zij gedaan, dit gaan zij doen, dat gebeurde toen, dit betekent dat, dit was een samenzwering en dit is dan het gevolg’. Bla bla bla. Er gebeurt he-le-maal niks! Alles wat er gebeurt komt uit de mond van een van de personages. Mulder ontmoet Scully; bla bla bla. Mulder ontmoet de wetenschapper die aanwezig was in Roswell in 1947; bla bla bla. Mulder ontmoet Walter Skinner; bla bla bla. En, Mulder, Scully en O’Malley komen samen; bla bla bla! Set-up voor de komende aflevering is tot daar aan toe, maar dit is gewoon belachelijk!

David Duchovny is zó ongeïnspireerd bezig in deze eerste aflevering! Met een nonchalante en ongeïnteresseerde blik bezigt hij zijn dialogen. De man komt helemaal niet overtuigend over. Ik kreeg sterk het idee dat hij niet eens op de set wou staan. Dat hij alleen dacht aan de check die hij hiervoor zou ontvangen. En dan te bedenken dat Gillian Anderson de helft kreeg aangeboden van het loon van Duchovny. Om dan vervolgens Duchovny zo bezig te zien… Misschien was hij moe die dag, maar zo een performance kan eigenlijk niet. Vooral niet voor de fans die zolang hierop hebben zitten wachten. Doe je roze bril af en kijk eens objectief en eerlijk naar zijn spel in deze eerste aflevering. Om te huilen! Anderson is beter te pruimen, maar zij krijgt ook allesbehalve interessante dingen te doen.

Het ergste is dat My Struggle, door de klunzige manier waarop dit seizoen wordt opgebouwd, helemaal niet nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Chris Carter (die ook de aflevering regisseerde) vergeet momentum op te bouwen. Zijn regie gaat nergens heen. De man is in zijn script zo bezig geweest om alles voor te kauwen, dat hij vergeet te enthousiasmeren. Als dit seizoen meer dan zes afleveringen had, was ik waarschijnlijk afgehaakt. Het verhaal dat wordt neergezet is ook niet echt sappig. Samenzweringen, bedrog en machtige organisaties: we kennen het wel. In de jaren dat The X-Files van de buis was, zijn er zoveel films/series met deze thema’s verschenen. Wat kan The X-Files nog hieraan toevoegen? Heeft de serie aan zes afleveringen genoeg om hier wat moois van te maken? Wetende dat één aflevering al op de bodem van de oceaan ligt.

The X-Files Banner Meneer Vevie

Ik denk echt dat Chris Carter er dan beter aan had gedaan, als hij zes losstaande afleveringen had gemaakt. Zes korte, maar krachtige, verhalen met een begin en een eind. Ik ben gek op een mysterie, maar dan moet de uitvoering er wel naar zijn. Ik hoop echt dat de resterende afleveringen beter zijn. De overige vijf afleveringen kunnen fantastisch zijn en alsnog een sterk seizoen opleveren. Deze aflevering is echter een puinhoop.

De trailer:

12 Comments

 1. Sascha januari 26, 2016
  • Meneer Vevie januari 27, 2016
 2. Marc januari 27, 2016
  • Meneer Vevie januari 27, 2016
 3. Gwen januari 30, 2016
  • Meneer Vevie januari 30, 2016
 4. Luc januari 31, 2016
  • Meneer Vevie januari 31, 2016
 5. MattCurlew februari 1, 2016
  • Meneer Vevie februari 1, 2016
 6. winona mei 5, 2016
  • Meneer Vevie mei 5, 2016

Geef een reactie