The Walking Dead – Last Day on Earth

The Walking Dead swings….. and misses!

We zijn er, y’all! Jullie zijn bij mijn extreem (!) uitgebreide recap van de seasonfinale van The Walking Dead. Het seizoen is voorbij en wij hebben eindelijk Negan ontmoet. In naam van AMC bied ik alvast mijn excuses aan voor het einde van deze aflevering. De kritiek op deze aflevering is niet van de lucht. Ik chargeer niet als ik zeg dat Last Day on Earth niet bepaald positief is ontvangen. Nee, deze seasonfinale is door prominente Amerikaanse critici met de grond gelijk gemaakt. Er wordt door meerdere critici zelfs gesproken van een van de slechtste afleveringen van deze serie. We wisten denk ik allemaal dat hét in deze aflevering moest gebeuren. De hele tweede seizoenshelft heeft in typische The Walking Dead fashion lopen rekken. De serie is een flink aantal afleveringen naar de gym gegaan. Heeft lopen stretchen. Was bezig met allerlei warming up oefeningen.

In de aflevering East werd dan ook op behoorlijk klunzige wijze bepaalde dingen in werking gezet. Er werden niet logische beslissingen genomen door Carol en Daryl. Het ging er in East behoorlijk stupide aan toe om de set-up te leveren voor Last Day on Earth. Daryl werd zoals jullie weten gevangen genomen met Rosita, Michonne en Glenn. Carol zag het niet meer zitten en werd een aantal afleveringen geleden opeens een andere Carol. Zichtbaar uit het niets. Zonder logische opbouw of wat dan ook. Noem de handelingen van Daryl en Carol daarom gerust ‘omdat het moet van het plot’ handelingen.

We zagen in het begin van de aflevering al snel licht flikkeringen. Alsof mensen vastgebonden waren en opgesloten waren in een donkere ruimte. In Alexandria moest voortgeborduurd worden op wat er in East met Maggie gebeurde. Maggie was in deep trouble en er werd al snel besloten om Maggie naar Hilltop te brengen. Naar de dokter die Maggie nodig heeft, aangezien er nu een pijl in het oog van Denise steekt. Wat niet nodig was, als de groep logischer handelde en Denise niet liet meegaan een aantal afleveringen geleden. Maar goed, niet alles is even logisch. Dat weten wij en dat is ook iets wat ik regelmatig in het achterhoofd timmer, anders is The Walking Dead niet te volgen.

Rick trekt uiteindelijk richting Hilltop met Abraham, Sasha, Maggie, Aaron en Eugene. Laten we het erop houden dat het een trip wordt dat zij nooit zullen vergeten. Al snel komen zij namelijk Saviors tegen die niet bepaald onder de indruk zijn van Rick en de zijnen. Toegegeven, dat zijn Rick en co ook niet. De groep heeft dan echter nog geen idee wat hen uiteindelijk staat te wachten. Er wordt verbaal strijd geleverd. Rick attendeert Trevor van Grand Theft Auto nog even dat hij voorzichtig moet zijn, want het kan weleens zijn ‘last day on earth’ zijn. Waarop Trevor van Grand Theft Auto de bal al snel terug kaatst. Wat als het nou jouw laatste dag op aarde is, Rick? Heb je daar weleens aan gedacht. Rick dacht toen vast: ‘nah, ik ben zelfverzekerd, je hebt niks op mij’.

Image courtesy of AMC

Image courtesy of AMC

Het komt uiteindelijk niet tot een uitbarsting van geweld. De Saviors doen niks. Rick en co stappen weer in hun RV (niet die van Walter White, helaas) en rijden vervolgens weg. Nog niks aan de hand. Rick heeft waarschijnlijk nog push-ups en sit-ups gedaan in de RV. Abraham en Eugene gingen verder met het oefenen van hun kleurrijke dialogen. Sasha heeft nog even verliefd kunnen kijken naar Abraham. Maggie lag er wat minder rooskleurig bij, maar wie mooi wilt zijn moet pijn lijden. De groep rijdt dus door en stuit op wegversperring na wegversperring. Dit gedeelte werd door velen gezien als saai en repetitief. Dat snap ik. Ik had er echter minder moeite mee. Ik vond het wel mooi om te zien dat de groep langzaam tot de conclusie kwam dat zij te maken had met serieuze tegenstanders. Rick en co werden hoogmoedig. Arrogant zelfs. En eerlijk, daar hadden zij alle reden toe. De Saviors die zij tot dan toe waren tegen gekomen waren nou niet bepaald professionals. Het leken wel uitzendkrachten.

Stel je eens de vraag wie nu dus eigenlijk de bad guy is in deze situatie. De groep heeft de situatie zelf aangewakkerd. Zij zijn het die mannetjes die aan het knuffelen waren met hun kussens, genadeloos hebben afgeslacht. Zij brachten het gevecht naar hen. Volgens Rick (warmpjes in bed met Michonne) lag de wereld zelfs aan hun voeten. Hoewel wij mannen al gauw wartaal uitkramen na de climax. Het was dus mooi om hen te zien realiseren dat ze echt in de problemen zaten. Het vervelende is dat de Saviors tot deze aflevering altijd gruwelijk incompetent waren. Niks, maar dan ook niks goeds konden deze mannen doen. In kansrijke positie schoten zij voortdurend de bal over. Dat maakt het meteen zo lastig om volop te geloven dat zij nu hiertoe in staat waren. Van nietsnutten, naar helderzienden. Really? Dat is dus vervelend, want dat maakt het hele gebeuren toch meteen weer twijfelachtig.

Uiteindelijk besluit de groep Eugene te gebruiken als decoy. Als afleidingsmanoeuvre zodat zij te voet Maggie kunnen vervoeren naar Hilltop. Zo kan Eugene zich ook nog nuttig maken. Op dat moment wist je al dat het met Eugene niet goed zou aflopen. Hij gaf Rick namelijk nog even mee hoe de groep kogels kan produceren. Daarmee zou je dus kunnen zeggen dat zijn rol uitgespeeld is? Enfin, de groep gaat verder en bevindt zich al snel in een world full of shit, guys! Mensen fluiten (in koor, hebben ze mooi even geoefend samen) en dan wordt het duidelijk voor de groep dat zij in een hinderlaag zijn gelopen. Is dit hun last day on earth?

Stop wasting my time, The Walking Dead!

Ondertussen dacht The Walking Dead ook dat het iemand ook maar iets interesseerde hoe het met Carol en Morgan ging. Zie je wat ik hier doe? Ik had natuurlijk het moeten hebben over de groep die eindelijk geïntroduceerd wordt aan Negan. Nee, in plaats daarvan kies ik ervoor om te rekken. Net als deze serie een half seizoen lang heeft gedaan. Rekken. Stretchen. Warming up. Alles om hét moment maar uit te stellen. Op een schaamteloze manier. Maar goed, daar kunnen Lennie James en Melissa McBride ook niks aan doen: zij schrijven de scripts niet. Morgan ging in East achter Carol aan. Al snel vindt hij Carol, zichtbaar uitgeput liggend op de grond. Kapot. Gewond. Carol heeft er weleens beter uitgezien. Morgan probeert vervolgens Carol op te lappen en over te halen om terug te keren naar Alexandria…

Carol moet daar niks van hebben. Zij moet natuurlijk verder gaan met deze verschrikkelijke verhaallijn waar zij zich in bevindt. Zeer ergerlijk. Natuurlijk gaat Carol niet zomaar akkoord met Morgan. Zij weet dan ook weg te komen. Dat betekent dat wij nog langer moeten kijken naar scènes die moedwillig het verhaal rekken. Er zit trouwens een Savior achter hen aan. Het kon dus ook niet anders dat deze Savior Carol uiteindelijk zou vinden. Die gozer tackelt haar alsof hij een quarterback sacked. Zo van ‘take that, take that’. Doet buiten het zicht van de camera nog ff een dansje, een dab. Carol krijgt vervolgens een paar kogels voor haar kiezen. Carol smeekt dat de Savior er een eind aan maakt. De Savior dacht eerst van ‘fuck it’, maar Carol wist toch iets in hem te triggeren waardoor hij weer trigger happy werd. Dat liep niet goed af voor de man, want hij wordt uiteindelijk doorzeefd door Morgan. Jawel… Morgan! Meneer “all life is precious” AKA goed en nobel bedoelde leefwijze, maar ontzettend hinderlijk om te zien in een wereld waar deze zienswijze absoluut niet houdbaar is. Iets wat Gimple en co ook weten, maar ons toch een seizoen lang mee hebben getreiterd. Fuckers…

Het is Negan time!

Image courtesy of AMC

Image courtesy of AMC

The Walking Dead en ik hebben lang genoeg gerekt. Het is Negan time! De charismatische Jeffrey Dean Morgan wandelt eindelijk het scherm op. Net daarvoor zijn Rosita, Glenn, Michonne en Daryl naast de al knielende Alexandria groep gezet. Die zaten al op de knietjes. Zich realiserend dat het (daar issie weer) voor hen hoogstwaarschijnlijk de last day on earth kon zijn. Meneer moest dat weer even erin gooien, want de aflevering zelf was ook vrij gul om dezelfde zin steeds erin te gooien. Kijk, dit is waar de serie de hele tweede seizoenshelft naar toe heeft gebouwd. Nu moest het gaan gebeuren. Iemand zou de lieftallige Lucille ontmoeten. Want, ja, wij mannen geven onze snikkel al een koosnaam: waarom een knuppel dan maar ook niet? En, Negan heeft een dringende boodschap voor onze helden…

Onze helden werken namelijk nu voor Negan. Hun shit is nu zijn shit! Hun toilet, is nu zijn toilet. Hij wilt de helft van wat zij hebben. Of ze het nou stelen, lenen of zelf vervaardigen doet er niet toe. Negan wilt de helft. Hij klinkt wat dat betreft net als een bittere ex-vrouw die ook haar zinnen heeft gezet op de helft. Van je bezittingen. Omdat het kan. Of, omdat je niet onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Jeffrey Dean Morgan moet druk gevoeld hebben. Negan is namelijk een iconisch figuur. De comiclezers keken al reikhalzend uit naar Negan. Hij werd geteased, gehyped en opgehemeld; kortom, Negan zou the real deal moeten zijn. Wat mij betreft stelt Morgan absoluut niet teleur. De man is charismatisch en is aanwezig op het scherm. Natuurlijk duurde zijn monoloog wellicht te lang, maar als je het verkoopt zoals Morgan dat deed mag je van mij blijven lullen als brugman.

Negan is nog niet klaar met onze heroes. Een van hen zal namelijk moeten sneuvelen. Gewoon. Om zijn punt te maken. Omdat het kan. Wanneer je een knuppel gewikkeld in prikkeldraad hebt, dien je die natuurlijk te gebruiken. De hele scène was boeiend. Spannend ook. Want nogmaals, hier zat iedereen op te wachten. De beslissing werd, zoals gebruikelijk, nog even gerekt, maar Negan zou uiteindelijk iemand ‘Lucillen’. En dan gebeurt het: Negan heeft iemand uitgekozen. De groep van Rick mag niet bewegen en moet lijdzaam toezien hoe een geliefde van hen een mooi uitgedoste knuppel moet koppen. Negan gooit zijn innerlijke Babe Ruth eruit en begint erop los te knuppelen. Damn, ik zou nu niet in de schoenen van de ongelukkige willen staan. En dan gaat het beeld op zwart. Op ZWART!!

Een cliffhanger! Nein, nein, neinnnn!

En eindigt de seasonfinale met een cliffhanger. What the… Een fucking cliffhanger! Hoe is het mogelijk… Na een matig seizoen worden wij als kijkers niet eens beloond voor onze geduld! Al die fillers hebben wij moeten weg happen. Al die stupide beslissingen van personages, niet logische karakterontwikkeling en de verschrikkelijk slechte ‘Glenn-gate’. Hét moment dat al die ongein een beetje zou doen vergeten. Dat. Wordt. Op. Grandioze. Wijze. Verpest! Scott Gimple en co dachten dat zij briljant bezig waren, waarschijnlijk. Althans, dat hoop ik. Dit, wat zij gedaan hebben is gewoon schaamteloos. Schaamteloos, omdat dit gewoon slecht geschreven is. Dit was het laatste dat je zou moeten doen in deze situatie. Wij kijkers hadden recht op een knallende afsluiter. Vooral omdat de serie ons dit seizoen heeft proberen te manipuleren met Glenn-gate. Omdat de serie weet dat dit een iconisch moment had moeten zijn. Dit had ons in shock achter moeten laten. Wij hadden dit moeten voelen. Een significant persoon zou namelijk koelbloedig dood geslagen worden. Maar nee, Gimple en co kozen voor een #&€@-/& cliffhanger…

Hoe kan The Walking Dead in deze situatie kiezen voor een cliffhanger? Denk daar eens goed over na. Los van het feit dat wij recht hadden op een knaller van een einde. Los van het feit dat Negan, natuurlijk, pas in het allerlaatste (!) gedeelte van de aflevering hallo kwam zeggen. Gimple en co hebben ons bedonderd. Dit is simpelweg arrogantie, omdat zij weten dat wij toch wel zullen blijven kijken. Zij moeten er haast wel van uit gaan dat het grote publiek dat deze serie kijkt, alles op dit moment zal accepteren van deze serie. Dat mensen alles over hun heen laten komen en niet kritisch kunnen kijken naar een serie waar zij fan van zijn. Erger nog, Scott Gimple en de schrijvers hebben waarschijnlijk echt het idee dat dit de best mogelijke manier was om het verhaal te vertellen. Ik weet honderd procent zeker dat zij niet hadden verwacht dat de seasonfinale zo slecht ontvangen zou worden.

Maar liefst zeven maanden lang willen zij het publiek in spanning houden. Dit is gebeurd zodat wij maandenlang kunnen speculeren over wie nou het leven heeft gelaten. Maar denk daar eens logisch over na… Een geheim dat zodra de acteurs weer op de set verschijnen voor het nieuwe seizoen, ontdekt zal worden? Zodra een bepaald acteur namelijk niet meer op de set verschijnt. In deze tijd kun je dit nooit meer geheim houden! Nooit! Wie het is, wordt uiteindelijk altijd gelekt. Dat betekent dat je als serie de bal hebt laten vallen in de endzone. Dat betekent dat je ons hebt beroofd van de spanning en de shock die deze gewelddadige gebeurtenis teweeg had moeten brengen. Dit is diefstal, guys! De politie maakt as we speak proces verbaal op.

Het komt neer op dit, people: in oktober kijken wij gewoon rustig weer met zijn allen. De mensen die zeggen van niet: ik zie jullie in oktober! Maar, The Walking Dead zorgt er met dit soort ingrepen (de cliffhanger, en Glenn-gate) wel voor dat de kijkers steeds kritischer naar deze serie gaan kijken. Kijkers worden steeds onverschilliger wanneer een serie voortdurend niet thuis geeft. Of ons opzettelijk probeert te manipuleren. De serie verliest met dit soort dingen haar geloofwaardigheid. Er is gewoon no way dat dit een oprechte organische beslissing was. Meneer is een fan, maar ik heb er absoluut geen probleem mee om kritische vragen te stellen wanneer dat nodig is. Ik signaleer namelijk dat AMC en The Walking Dead de verkeerde kant op gaan. Ik vraag mij al langer af of The Walking Dead wel echt het best mogelijke verhaal probeert te vertellen. Of gewoon het verhaal serveert waarmee de zender denkt de serie het langst op de buis te houden. Dat manifesteert zich in de vele fillers, de vreemde beslissingen, etcetera.

Maar goed, ik ga afsluiten. Ik heb al teveel van jullie tijd gestolen. En, ik ben op zoek naar Scott Gimple met Lucille. Ik wil jullie alleen nog achter laten met dit: stel je eens voor dat er uiteindelijk een minder belangrijk (minor) personage het leven laat. Als dat het geval is, dan is er geen hoop meer voor The Walking Dead. Ik zei het al eerder, we zullen sowieso blijven kijken. Na zes seizoenen zullen weinigen stoppen met een serie. Als dit echter gebeurt, dan is de serie wel haar ziel kwijt. Dan heeft de serie zich onherstelbaar verloochent. Dan gooit de serie definitief de regels uit het raam die zij zelf heeft opgesteld. Voor wie de lijfspreuk van deze serie is vergeten: zoek het even op. Wanneer je dan nog steeds kunt zeggen dat de serie zich (wanneer het een minor character is) dan niet blameert, dan.. Tja. Dan weet ik het eigenlijk ook niet meer. Meneer zal hoogstwaarschijnlijk in een ander artikel precies aangeven waarom ik het dan niet meer weet. Als dit niet al mijn last day on earth was, natuurlijk…

2 Comments

  1. Alexanderleveld april 8, 2016
    • Meneer Vevie april 8, 2016

Geef een reactie