The Walking Dead – Thank You

Heavy, man! Er gebeuren zoveel dingen in deze aflevering, maar Thank You zal natuurlijk bekend staan om de aflevering waar Glenn zombievoer wordt. Althans, als dat echt zo is… Er circuleren al meerdere theorieën online dat Glenn het op een of andere manier heeft overleefd, maar daarover later meer! Na vorige week toen Alexandria gewelddadig werd aangedaan door The Wolves, zien wij nu hoe het Rick en consorten gelijktijdig vergaat op de oorspronkelijke missie. Door het getoeter vanuit Alexandria leek alles namelijk in de soep te lopen. Rick, Daryl, Sasha en Abraham zijn er echter van overtuigd dat het plan nog te redden valt en proberen de zombiehorde te managen. In het begin van de aflevering zijn Rick, Michonne en Glenn nog samen, maar Rick gaat er al snel vandoor en rekent op Glenn en Michonne om de overige groepsleden richting Alexandria te brengen.

Rick doet dat natuurlijk op zijn Ricks en doet dat op een toon die vooral Heath niet kan waarderen. Rick geeft aan dat niet iedereen het zal redden en dat Glenn en Michonne vooral in beweging moeten blijven. Zij moeten zich niet laten afstoppen door de zwakkeren in de groep die het toch niet zullen overleven. Dat is pijnlijk, maar waar. Maar hier schuilt ook een probleem dit seizoen: The Walking Dead laat er namelijk geen gras over groeien dat de oorspronkelijke bewoners van Alexandria zwak zijn, incompetent en alleen maar in de weg lopen. De serie laat geen kans onbenut om hen als zwak, ziek en misselijk te belichten. Daarin schuilt wat mij betreft een probleem, omdat duidelijk wordt dat deze mensen alleen dienen als plotmechanisme. Zij dienen dus alleen als zombievoedsel wanneer de serie wat actierijke afleveringen nodig heeft. Als je dieper naar de materie kijkt, dan reist dus de vraag waarom de groep van Rick de mensen uit Alexandria niet meteen zelf om het leven heeft gebracht? Of heeft verjaagd uit het dorp. Wat heb je namelijk aan mensen die je alleen achterhouden en de groep alleen maar in gevaar brengen? Inderdaad, daar heb je niks aan.

Je ziet dan ook in Thank You de ene na de andere persoon uit Alexandria sneuvelen. Ze hadden er net zo goed Queen’s Another One Bites the Dust onder kunnen gooien. Het mannetje dat mondig was in het begin van de aflevering en twijfelde aan Rick? Juist, die is nu een zombieburger. Klinkt dat bekend in de oren? Nee? Bekijk dan eens de aflevering van vorige week JSS weer. Het mannetje dat toen mondig was over Rick, was ook niet lang voor deze wereld. Het is dus grappig om te zien dat iedereen die er andere ideeën op nahoudt gedoemd is. Dat voorspelt dus weinig goeds voor Morgan… De poppetjes die met Glenn en Michonne meegingen. Juist, daarvan zijn er nu drie zombienuggets. Zij komen aan in een verlaten dorpje dat Nicholas kent. Zij besluiten de gewonden te verzorgen en daarna weer richting Alexandria te trekken. Nicholas (het mannetje dat Glenn in het vijfde seizoen om het leven probeerde te brengen) zou wel even de weg wijzen. Het duurde dus niet lang voordat deze groep werd ingesloten door een naderende zombiehorde. Toen Glenn aangaf dat hij zou zorgen voor een afleidingsmanoeuvre, kon je al weten dat er stront aan de knikker was.

De confrontatie tussen Michonne en Heath was aardig. Michonne maakte Heath even goed duidelijk dat hij niet heeft gezien wat zij hebben gezien. Volgens haar was daarom het gedrag van Rick gerechtvaardigd. Rick weet namelijk wat er nodig is om te overleven in deze wereld. En dat weet de rest van de groep van Rick ook. Er valt dus niet te twijfelen aan hen. Luister, wij weten dat de groep van Rick letterlijk in de hel leeft. Het is voor hen een eindeloze cyclus van dood, geweld en elk moment op je hoede zijn. Na vijf seizoenen The Walking Dead kun je niet anders dan dit weten. Maar als Rick’s manier de enige manier is die naar Rome leidt, dan neemt dat wel veel spanning en druk weg. De serie moet wel pogen om ruimte te laten voor andere opvattingen. Een serie als The Walking Dead heeft ook mensen als Heath en Morgan nodig. Maar goed, de pleuris breekt al snel uit in het gebouw waar Michonne, Heath en drie mensen uit Alexandria in zijn gevlucht. Er bevinden zich namelijk een paar walkers in het gebouw en door het rumoer komen er weer andere walkers op het gebouw af. Dat betekent dat zij snel het gebouw moeten verlaten. Terwijl zij weg proberen te komen, sneuvelt een dame uit Alexandria. Alleen Heath, Michonne en nog iemand uit Alexandria (die eerder in de aflevering werd gebeten door een zombie) zijn over. Wanneer zij ingesloten dreigen te raken en over een hek moeten klimmen om weg te komen, sneuvelt de laatste Alexandrian van hun groep. Zoals ik al zei: voor de mensen uit Alexandria was deze aflevering een fucking massacre. En het einde voor hen is (door hoe zij worden neergezet door de serie) nog lang niet in zicht.

Glenn en Nicholas zijn dus samen op pad om te zorgen voor een afleidingsmanoeuvre. Zij besluiten een gebouw in de fik te steken om de zombies zodoende naar het gebouw te lokken. En dan slaat het noodlot toe… Zij raken ingesloten door een heleboel, maar ook echt een heleboel, zombies. Zij slagen erin om ergens op te klimmen. Dan verliest Nicholas het. Hij ziet zwart voor zijn ogen en ziet geen uitweg meer. Hij keert zich tot Glenn en zegt “thank you”. Vervolgens zet hij een revolver tegen zijn slaap en knalt hij zijn brains out. Hierdoor vallen Glenn en hij in de zombiehorde. Het gevolg: een van de originele castleden uit het eerste seizoen lijkt niet meer te zijn. Onder dramatische muzikale begeleiding lijken zombies hun tandjes in Glenn te zetten. Is dit het einde van Glenn? Nou… Nicholas viel bovenop Glenn. De zombies aten dus vermoedelijk zijn vlees. En wat leert het jarenlang kijken naar televisie mij: het heeft mij geleerd dat wanneer je niet met eigen ogen ziet dat een personage de pijp uitgaat, het goed mogelijk is dat schijn bedriegt. Het goed mogelijk is dat de makers ons op het verkeerde been willen zetten en het personage later in de serie weer opduikt. Ik denk dus dat Glenn nog leeft. Steven Yeung schijnt ook nog bezig te zijn met de opnames van het tweede deel van dit zesde seizoen. De kans is dus groot dat Glenn nog onder ons is.

In het laatste gedeelte van de aflevering zien wij dat Rick wordt aangevallen door The Wolves. Rick probeert contact te leggen met Glenn, maar vindt geen gehoor. Dan legt hij contact met Daryl en Sasha. Voordat hij er erg in heeft wordt hij echter aangevallen door het gespuis. Maar Rick is een badass en ontdoet zich als een koele kikker van zijn belagers. Waar Rick niet op gerekend had is dat zijn RV het zou begeven. Hij probeert de wagen nog te starten, maar daar slaagt hij niet in. Dan zien wij hoe legio zombies het voertuig naderen en Rick schijnbaar in de val zit. Komt Rick hier levend uit? Ja, natuurlijk… maar dat zien wij volgende week.

Onder het vergrootglas:

 • Wat vinden jullie van dit seizoen tot nu toe?
 • Dit was een boeiende en enerverende aflevering. Er gebeurde continu wat en het ‘overlijden’ van een belangrijk personage geeft de aflevering natuurlijk meer gewicht. Hoe vervelend het ook is voor mensen die houden van deze personages: iedereen moet op elk moment het leven kunnen laten. Deze serie gaat nog seizoen door en het betekent niks als elk seizoen alleen nieuwe personages het leven laten. De serie moet tonen dat niemand veilig is en dat zelfs de oudere personages het onderspit kunnen delven. Alleen zo zet je als serie echt wat op het spel.
 • Is dit echt het einde van Glenn? Zoals gezegd denk ik dat hij nog leeft. Zo niet, dan is hij wel op een hele koude manier om het leven gebracht.
 • Volgende week lijkt de aflevering gericht te zijn op de avonturen van Morgan voordat hij zich weer bij de groep aansloot. Ik heb daar nu al zin in! Een van de beste dingen die The Walking Dead de laatste tijd heeft gedaan is Lennie James toevoegen aan de vaste cast.
 • Als Glenn echt de pijp uit is, ben ik nu al huiverig voor het verdriet van Maggie. Dat wordt veel gehuil en sadness. In een al vaak uiterst sombere en donkere serie, heb ik daar geen geduld voor. Beter gaat Maggie dan snel haar geliefde achterna.

4 Comments

 1. Frits oktober 27, 2015
  • Meneer Vevie oktober 27, 2015
   • Frits oktober 27, 2015
    • Meneer Vevie oktober 27, 2015

Geef een reactie