The Walking Dead – Seizoen 6

Het zesde seizoen van The Walking Dead valt tegen

Het zesde seizoen van The Walking Dead zit erop! Dit was een seizoen waar ik erg naar uitkeek. Het vijfde seizoen was voor mij duidelijk het sterkste seizoen van de serie tot dan toe. Ik zeg maar alvast (ach ja, het is al hierboven te lezen) dat ik dit seizoen niet echt kon waarderen. Dit is een duidelijke stap terug. Dit seizoen bevestigt voor mij wederom waarom ik altijd een haat en liefdeverhouding gehad heb met deze serie. The Walking Dead kan een hele goede serie zijn. De serie haalt de potentie echter nooit volledig eruit. De acteurs houden grotendeels de serie overeind, want de scripts zijn te vaak niet van hetzelfde niveau. Ook dit seizoen gaat namelijk ten onder aan matige verhaallijnen, stupide beslissingen, niet logische gedragingen van personages en het niet kunnen vasthouden van een consistent niveau.

Dit seizoen zijn Rick (Andrew Lincoln) en co helemaal gesetteld in Alexandria. Zij lijken eindelijk een plek gevonden te hebben waar zij met enig vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken. Wij weten allemaal dat dat vertrouwen broos is in een “continuing story of survival horror”, maar je moet toch wel de intentie hebben om wat te maken van het leven. Ook als de civilisatie om je heen is afgebrokkeld. Glenn en Maggie verwachten, bijvoorbeeld een kindje. Andere personages, zoals Rick, wagen zich zelfs weer aan een relatie. Kortom: Alexandria is een plek om thuis te noemen. Een plek waar zij dit soort humane dingen kunnen ondernemen. Het is een plek geworden dat zij met hand en tand zullen verdedigen als het moet. In de eerste seizoenshelft zien wij dan ook hoe zij (hoe kan het ook anders) de walkers uit Alexandria proberen te houden. Niet alleen de walkers, de Wolves lopen ook nog rond. Zij blijken niet de enige bedreiging te zijn dit seizoen.

In de tweede seizoenshelft wordt namelijk duidelijk dat er nog een andere groep actief is. Naar het schijnt is deze groep geen geintje. Rick’s groep realiseert zich al snel dat zij er een potentiële vijand bij hebben. In de wandelgangen wordt deze groep The Saviors genoemd. Onze hoofdrolspelers hebben sinds het begin van deze serie veel meegemaakt. Ze zijn een eenheid geworden. Zij zijn overtuigd geworden van het feit dat zij elke tegenstander aan kunnen. Zij besluiten dan ook in te gaan op het voorstel van een nieuwe gemeenschap (Hilltop). Dat voorstel heeft veel te maken met The Saviors. Onze groep is zelf nu ook een groep geworden om rekening mee te houden. Dat zal deze groep, onder leiding van de mysterieuze Negan (Jeffrey Dean Morgan), aan den lijve moeten ondervinden. Maar goed, The Saviors zijn natuurlijk niet zomaar volgens Hilltop een formidabele tegenstander. Daar zullen Rick en co op pijnlijke manier achter komen.

Dit seizoen is gebouwd op goede ideeën die nooit helemaal waargemaakt worden. Het hele seizoen kun je eigenlijk ‘het seizoen dat opbouwt naar de confrontatie met Negan en The Saviors’ noemen. Voordat de eindbestemming wordt bereikt, heb je natuurlijk verhalen nodig die de tijd overbruggen. Hier gaat het wat mij betreft vaak mis met deze serie. Regelmatig voelen afleveringen duidelijk aan als fillers (zowel in de eerste als tweede seizoenshelft). Nog kwalijker is het feit dat er een aantal beslissingen worden genomen die het principe van de serie verloochenen. Wat er in de eerste seizoenshelft met Glenn (Steven Yeun) gebeurt, is namelijk gewoon schaamteloze storytelling. Kijkers-manipulatie zelfs. Zowel bij de fiasco rond Glenn als in de aflevering na de midseasonfinale, wordt een belangrijke scène op zo een manier gefilmd dat er een bepaalde illusie wordt gewekt. In het geval van Glenn schaadt dat op een dusdanige manier de serie, dat The Walking Dead heel wat geloofwaardigheid verliest.

Dit is ook het seizoen waarin Morgan (Lennie James) eindelijk onderdeel is van de main cast. Het is daarom jammer dat Lennie James wordt opgezadeld met een vervelende verhaallijn. Volgens Morgan is namelijk “all life precious”. Dat is een nobel uitgangspunt. Zijn ‘spotlight’ aflevering, Here’s Not Here, is dan ook een vrij sterke aflevering. Het komt alleen op het punt in het seizoen dat de verhaallijn omtrent Glenn dat totaal overschaduwt. De visie van Morgan is een interessante insteek van de serie. Niet iedereen kan namelijk zo meedogenloos zijn als Rick en co. Het probleem is echter dat de serie Morgan beslissingen laat nemen die natuurlijk goed bedoeld zijn, maar enorm hinderlijk zijn om te volgen. Vooral omdat de serie al vijf seizoenen zelf heeft bewezen dat zijn zienswijze niet houdbaar is in deze wereld. Daarnaast maakt Carol in de tweede seizoenshelft een uiterst merkwaardige transformatie door dat afbreuk doet aan alles wat wij kennen van het personage. Deze transformatie mist een logische opbouw, waardoor het wel heel rauw op je dak komt. Zo zijn er nog meer ontwikkelingen die uiterst merkwaardig zijn.

In de tweede seizoenshelft zijn duidelijk wel de betere afleveringen van dit seizoen (The New World, Not Tomorrow Yet en The Same Boat). Het probleem is dat er teveel afleveringen zijn die ronduit matig en soms gewoon slecht zijn (Thank You, Start to Finish, No Way Out, Twice as Far en East). Het fundament onder deze afleveringen is simpelweg broos te noemen. Dat komt, zoals gezegd, door problematische gedragingen van personages, vaak ronduit stupide beslissingen en verhaallijnen waar te veel op aan te merken zijn. Personages mogen fouten maken. Domme beslissingen nemen. Als dat echter alleen gebeurt omwille van het plot, dan is dat altijd een kwalijke zaak. Als klap op de vuurpijl sluit The Walking Dead ook nog op totaal onbegrijpelijke manier af. De seasonfinale, Last Day On Earth, kon ik zelf beter waarderen dan de overgrote meerderheid. Wat dat betreft ben ik duidelijk in de minderheid. Hoe het seizoen afsluit is echter gewoon zo tegenvallend! De serie bouwt namelijk het hele seizoen op naar iets, om de kijker uiteindelijk niet te belonen. Daarmee verliest de serie wederom iets van haar geloofwaardigheid.

Maar goed: ik ben er gewoon weer bij in het zevende seizoen. Als kijker heb ik al zoveel seizoenen achter de rug dat ik niet snel zal stoppen met deze serie. Daarbij kijk ik zeker wel uit naar Jeffrey Dean Morgan, die als Negan in korte tijd toch wel de show steelt. En iedere keer hoop ik gewoon dat de serie erin slaagt om eruit te halen wat er in zit. De start van het zevende seizoen is daarom essentieel voor The Walking Dead. De seasonfinale werd zelfs door de grootste fans van de serie hevig bekritiseerd. De eerste aflevering van seizoen zeven zal niet alles kunnen rechttrekken. Het zal echter wel bepalend zijn voor hoe kijkers deze serie op dit moment, en in de toekomst, ervaren. Er is werk aan de winkel, The Walking Dead.

De trailer:

Geef een reactie