The Walking Dead – JSS

JSSJust Survive Somehow. Enid zit zeker niet verkeerd met deze motto. Vooruitkijken heeft geen zin. Men leeft van dag tot dag. Toekomstplannen maken is al helemaal uit den boze. Het gaat om overleven. Het-maakt-niet-uit-hoe. Ik was vrij verrast dat Enid (een personage dat vorig seizoen werd geïntroduceerd) wat achtergrondinformatie kreeg. Wat mij betreft is dat altijd welkom. Wij weten nu meer over Enid en wat zij heeft moeten doorstaan voordat zij terecht kwam in Alexandria. Als je de vorige seizoenen onder een vergrootglas legt, kom je tot de conclusie dat TWD altijd issues heeft gehad met karakterisatie en karakterontwikkeling. Zelfs toen er minder poppetjes op het scherm rondliepen. Nu wij bij seizoen zes zijn heeft TWD zoveel personages op het scherm rondlopen, dat de serie al helemaal niet iedereen kan uitdiepen. “Waarom introduceer je bepaalde personages dan”, zou ik je kunnen horen zeggen. Tja, zombies hebben honger. De vijanden van Rick & consorten hebben slachtoffers nodig. Over het algemeen dienen de meeste nieuwe personages dus als pelotonvulling. En toch is elke serie beter wanneer het merendeel van de personages echt een functie heeft. Wanneer zij bestaansrecht hebben en niet alleen fungeren als plotmechanisme.

Nu weten wij dus ook waar al dat getoeter vandaan kwam in de seizoenspremière. ‘The Wolves’ zijn hun offensief begonnen. Een offensief dat waarschijnlijk dit hele seizoen zal aanhouden. Het grappige is dat de dame die door Carol geadviseerd werd te stoppen met roken, als eerste sneuvelde. Ain’t that a bitch! Wat een agressie ook van deze groep. “De mensheid heeft geen plek in deze wereld” opperde een van hun mannetjes. Wij zien maar even door de vingers dat er dus wel plek voor hen mag zijn. In korte tijd hebben zij heel wat schade aangericht. De vraag is hoe zij wisten wanneer zij moesten toeslaan. Het kan geen toeval zijn dat zij toeslaan wanneer de sterkste mensen elders zijn. Dat wil zeggen dat zij Alexandria hebben geobserveerd of iemand in Alexandria hebben geposteerd. Dat is voer om over na te denken, want toeval bestaat niet. Al helemaal niet in deze wereld.

Carl is ook weer terug. Carl Grimes blijft de meest dodelijke tiener ever. De mensen in Alexandria kunnen veel leren van Carl. Zo ook de irritante pastoor Gabriel, die zichzelf probeert te rehabiliteren. De man probeert weer in goede aarde te vallen bij de groep, maar wat mij betreft is het einde van Gabriel in zicht. Seth Gilliam is een goede acteur, maar zijn personage voegt weinig toe en heeft nooit echt wat toegevoegd. De man is anderen alleen tot last geweest. De man veroorzaakte alleen problemen voor anderen. Zou iemand Gabriel missen als de serie voor hem een enkeltje boekt naar het dodenrijk?

Jessie stond ook haar mannetje. Zij heeft het nu zwaar met haar zoon Ron, die boos is op de wereld nu zijn vader (de koploper in het huiselijk geweld klassement) er niet meer is. Op zich begrijpelijk: het blijft natuurlijk je vader. Wij kennen alleen de nare kanten, maar het gezin zal vast ook gelukkige tijden hebben gekend. Tijden waar Ron opkeek naar zijn vader. Zijn vader zoals wij hem kenden was natuurlijk niet houdbaar voor deze wereld. Als Rick hem niet bedankte met kogels, had Carol het wel gedaan. Laat het dus maar over aan Carol om de andere zoon van Jessie even flink de waarheid te zeggen. Carol, echt waar: je bent cold as ice!

En dan door naar Denise (gespeeld door Emmywinnaar Merrit Wever). De nieuwe dokter (als je haar al zo mag noemen) van Alexandria. Zij wordt deze aflevering meteen voor de leeuwen gegooid. Zij komt tot de conclusie dat haar nieuwe functie in Alexandria veel van haar zal vergen. Vooral omdat zij ook vecht tegen haar eigen onzekerheid en tegen het feit dat zij geen ‘echte’ dokter is. Toen de wereld verging werd haar die kans ontnomen. Merrit Wever mag wat mij betreft nog wat langer blijven hangen. Het is een actrice die veel in haar mars heeft en ik kijk uit naar het materiaal dat zij in het verloop van het seizoen krijgt.

Het contrast tussen Morgan en Carol sprong er uit in JSS. Enerzijds heb je Morgan die tegenstanders op een humane manier te lijf gaat en ieder leven koestert. Anderzijds heb je Carol die beseft dat excessief geweld het enige is dat je in leven houd in deze wereld en dat niet elk leven gekoesterd dient te worden. Soms moet je met harde hand je ontdoen van de tegenstand. Ik ben Meneer Vevie en ik ben het eens met deze boodschap! Beide personages hebben dood en verderf gezien. Beide personages hebben dierbaren verloren. Hoe zij hier mee omgaan (en welke visie zij hebben) verschilt totaal. Het is voor TWD de manier om ons de vraag te stellen of er plek is voor mensen als Morgan in deze wereld? Ik begrijp het personage Morgan. De man heeft zoveel leed meegemaakt, dat hij daar een aversie voor heeft ontwikkeld. Het is mooi dat er een personage in deze wereld is met idealen die lovenswaardig zijn. Dit maakt Morgan een personage voor wie je sympathie hebt, ondanks dat je weet dat zijn methode niet houdbaar is. Wat wel duidelijk wordt is dat Morgan op deze manier geheid zombievoer gaat worden. De man geeft een aantal Wolves de gelegenheid om te vertrekken, terwijl onze Morgan (en TWD) ons niet kan wijsmaken dat de wolven niet zullen terugkeren. Morgan, je hebt niemand afgeschrikt hoor. Je mag in trainingskamp voor ronde twee!

22

Rick, Daryl, Glenn, Abraham, Sasha en Michonne zijn niet eens te zien in deze aflevering. Ik dacht dat wij dit zouden merken, maar na een rustig begin gebeurt er simpelweg teveel om hen te missen. Dit is een enerverende aflevering in wat een goed begin is van dit zesde seizoen. De aflevering is actierijk en meerdere personages worden geconfronteerd met lastige keuzes en tegenslag. Het is tevens het bewijs dat de zombies bijzaak zijn. De echte dreiging in TWD is de mens zelf. De ‘big bad’ voor dit seizoen is bekend en de obstakels die de groep zal moeten ontwijken om in leven te blijven ook. Ik ga ervan uit dat niemand is vergeten dat er naast The Wolves een heleboel zombies in de buurt zijn. Aangezien de hordes lopende doden het geluid van de toet-toet-toeter ook hoorden, zullen heel wat ongewenste gasten richting Alexandria trekken. Er zal dus het nodige gebeuren in de volgende afleveringen. Ik ben ready for anything.

Geef een reactie