Recensie: The Sinner – Episode 1 (Pilot)

Jessica Biel is The Sinner

Ik zal eerlijk zijn. Ik ben nooit heel erg gecharmeerd geweest van Jessica Biel. Natuurlijk, het is een prachtige vrouw. Dat kan Stevie Wonder zelfs zien. Ik had echter altijd het idee dat het een vervangbare actrice is. Iemand die niet per se slecht is, maar ook niet echt indruk achterlaat. Dat kan komen door haar rolkeuze. Ik geef echter meteen toe dat mevrouw Biel uitstekend is in The Sinner. Ze geeft een rauwe performance, waar ze niet leunt op haar schoonheid. Ik denk dat velen positief verrast zullen zijn met haar werk hier. Dit is geen ‘whodunit’, maar een ‘whydidshedoit’.

Die zat duidelijk wat dwars…

Cora Tanneti (Jessica Biel) lijkt de huisvrouw next door. Op het eerste gezicht lijkt dit geen vrouw die iemand een vlieg kwaad kan doen. Ze is getrouwd met Mason Tanneti (Christopher Abbot) en samen hebben zij een zoontje. Door de cameravoering krijgt de kijker echter al snel door dat er wat aan de hand is met Cora. Ze lijkt niet lekker in haar vel te zitten en de verdwaalde blik op haar gezicht spreekt, in reflectie, boekdelen. Cora zal namelijk niet lang daarna in het openbaar een gruwelijk misdrijf plegen. Well damn, Cora!

Als kijker zit je dan al met een aantal vragen. Wat gebeurt er hier? Waarom gaat deze jonge moeder zó flink over de schreef. Dat vraag ik mij in ieder geval wel af, dankzij de goede regie van regisseur Antonio Campos. Rechercheur Harry Ambrose (Bill Pullman) zit in hetzelfde bootje als ik. De zaak zit hem niet helemaal lekker. Zit hier meer achter? Is er iets wat Cora ons niet verteld? Harry gaat op onderzoek uit. Hij ontdekt al snel dat er wellicht meer aan de hand is. Dit achtdelige seizoen zal zeer vermoedelijk ons meer inzicht geven in de motieven van Cora. Meneer zit er klaar voor.

Een prima eerste aflevering

Vergis je niet, The Sinner is een bleke serie. Het misdrijf (wat precies, daar mogen jullie zelf achterkomen) wordt grafisch in beeld gebracht. Daarnaast krijg je dus als kijker snel door dat Cora geen gelukkig leven heeft geleefd. Het kan dus haast niet anders dat haar vergrijp de culminatie is van haar levensverhaal. Cora legt zich ook snel neer bij haar eventuele straf en accepteert alle mogelijke gevolgen. Ik had zelfs soms het idee dat ze zat te wachten om zo over de schreef te gaan. Misschien is ze wel beter af achter slot en grendel. Zoiets kan namelijk nooit op zichzelf staan. Ik vraag mij bij dit soort dingen dan ook vaak af hoe het zo ver heeft kunnen komen. En, of de naaste omgeving het zag aankomen. Het lijkt mij dat wij altijd willen denken dat een geliefde hier niet toe in staat is. Althans, ik zeker.

Nogmaals, dit is sterk werk van Jessica Biel. Schuldgevoelens, berusting, acceptatie; al deze facetten brengt ze uitstekend naar het scherm. De moedeloosheid is af te lezen van haar gezicht. Cora draagt geen make-up en dat is een goede keuze. Dat moet wel bewust zo gedaan zijn. Biel’s schoonheid zou namelijk kunnen afleiden. Dat is iets wat makers uiteraard willen voorkomen. Het is in ieder geval duidelijk dat er meer aan de hand is than meets the eye. Ik hoop ten zeerste dat de uiteindelijke uitkomst bevredigend is, want aan Biel zal het niet liggen. Ze heeft een project gekozen dat haar uitdaagt en ze draagt The Sinner met verve. Ik ben dus zeker niet bang om toe te geven dat mevrouw Biel veel meer in haar mars heeft dan ik aanvankelijk dacht.

 Eind goed, al goed?

The Sinner banner
Laten we het in ieder geval hopen. Ik zeg niet voor niets in de alinea hierboven dat ik hoop dat “de uiteindelijke uitkomst bevredigend is”. Dat is toch waar dit soort series het vaak laten liggen. De opbouw is vaak prima. En dan, dan komt het eindstation in zicht en dendert de trein van de rails. Het lijkt wel de NS! Let trouwens ook op het werk van Bill Pullman. Ja, hij speelt een typisch personage dat beroepsmatig presteert, maar in zijn privéleven tekort schiet. Daar mag een ieder kritisch naar kijken. Gelukkig is hij hier goed op dreef en zodoende vergeef ik The Sinner vooralsnog voor het bewandelen van een platgetreden pad.

Dit seizoen telt dus acht afleveringen. Dat is reden tot juichen. Het is, zoals gezegd, niet de meest vrolijke serie en dit is daarom een goed aantal afleveringen om kort en bondig het verhaal te vertellen. Geen zijwegen, maar gewoon straight to the point. Daar kan Netflix nog een flinke punt aan zuigen. Suck it, Netflix, suck it! USA Network heeft een aardige serie in handen. Nu geen glibberige handen hebben, meine Dame und Herren. Anders tut es mir leid. Laat de bal niet vallen, aub. Ik zit nu met gevouwen handen te wachten op episode 2!

De trailer:

Geef een reactie