The Player – Pilot

The Player is een middelmatige speler

De mannen van Strike Back hebben het moeilijk! Sullivan Stapleton voegt nog bar weinig toe aan Blindspot. Zijn oud-collega Philip Winchester gaat het moeilijk krijgen met The Player. De serie is geprogrammeerd op donderdag en moet het opnemen tegen How to get Away with Murder. Wetende dat het TGIT-blok van Shonda Rhimes op donderdag in Amerika goed wordt bekeken, ziet het er na de première van The Player sowieso somber uit voor deze serie. De kijkcijfers voor de eerste aflevering waren namelijk alles behalve bemoedigend. Als The Player in de komende weken niet groeit in publiek, dan hebben wij waarschijnlijk te maken met een van de eerste cancelleringen van het nieuwe televisieseizoen. 

Alex Kane (Philip Winchester) is een voormalig FBI-agent die zijn leven heeft proberen te verbeteren. Als agent heeft hij de nodige schimmige capriolen uitgehaald. Zijn ex-vrouw Ginny is degene die hem heeft geholpen om zijn leven te verbeteren. Kane werkt nu als beveiligingsexpert in Las Vegas. Wanneer zijn ex-vrouw om het leven wordt gebracht, komt Kane in aanraking met een organisatie die wed op het voorkomen van misdrijven. Hij is min of meer gedwongen om met hen samen te werken wanneer een cliënt ontvoerd wordt. Zijn samenwerking met deze organisatie kan er wel voor zorgen dat hij de moordenaar van zijn vrouw onder zijn schoen krijgt. Dat is natuurlijk best een aantrekkelijk aanbod.

Het enige doel van The Player is vermaken. Dit is geen serie die iets anders ambieert. Zo dien je dan ook naar de serie te kijken. Het zou onzinnig zijn om deze serie af te rekenen op criteria die je stelt aan series die wel wat ‘groters’ ambiëren. The Player is pure adrenaline. Het plot vordert zich rap; er gebeurt constant wat. Het is alleen maar actie wat de klok slaat. Je weet dus wat je krijgt als je aan deze serie begint. Dan rest natuurlijk de vraag of de serie erin slaagt om te vermaken. Hetgeen waar je deze serie op moet beoordelen. Wat mij betreft slaagt de eerste aflevering daar niet in. Ik mis humor, iets wat ook sterk ontbreekt in de nieuwe serie van de andere Strike Back acteur. Ik mis een personage die wat luchtigheid brengt. De situatie waarin Alex Kane in deze aflevering wordt geplaatst vraagt niet om standup-comedy, maar de spelers daaromheen hadden hier niet mee te kampen. The Player heeft genoeg momenten waaruit blijkt dat de serie zichzelf niet serieus neemt, de knipoog mag alleen nog wat groter. De serie mag het gezicht stukken langer in de plooi houden. Dit moet ‘dumb fun’ zijn. Het publiek is bereid om ‘ja, hoor’ of ‘yeah, right’ momenten te vergeven, als zij daarvoor beloond wordt. Ondanks de aanwezige actie is dat voor mij uitgebleven, waardoor het moeilijk is om door de oppervlakkigheid heen te kijken.

The Player Banner Meneer Vevie

De actiescènes zijn niet spectaculair. Philip Winchester en Wesley Snipes doen het zeker niet onverdienstelijk, maar na Strike Back en het oeuvre van Snipes verwacht je meer. Er zit zeker een guilty pleasure factor in The Player, maar op dit moment is het weinig memorabel. Het is daarnaast een gegeven dat moeilijk houdbaar is. Hoeveel misdrijven kun je Alex Kane laten voorkomen voordat het niet meer houdbaar is dat zijn korps niet zelf is opgedoken op een plaats delict? Hoelang kun je het laten duren voordat Alex Kane de mysterieuze organisatie ontmanteld? Heeft Kane de organisatie überhaupt nodig om antwoord te krijgen op de vragen die hem bezighouden? Dat zijn vragen die minder prangend zijn als The Player meer weet uit te blinken in de dingen waarin de serie zou moeten uitblinken. Als The Player over een aantal weken nog steeds op de buis is, dan weten wij in ieder geval meer.

Geef een reactie