Recensie: The Mayor – Pilot

Ontmoet The Mayor

Het is toch best vreemd dat iemand zonder politieke kennis of knowhow zomaar de burgermeester van een stad kan worden? Zo vreemd is het niet. Arnold “Hasta la Vista, baby” Schwarzenegger was gouverneur van California. Erger nog, de machtigste politieke leider van de wereld is basically een clown. Als Trump president van Amerika kan worden, dan zou een onbekende rapper ook burgemeester kunnen worden van een kleine stad in California. Het gebeurt in ieder geval in The Mayor, een nieuwe comedy van de Amerikaanse zender ABC.

Van onderop naar de top

“His whole campaign is a stunt. Voters won’t fall for that. Especially in America”.

Courtney Rose (Brandon Michael Hall) is al jaren bezig met muziek. Dan besluit hij zich kandidaat te stellen voor burgemeester van zijn stad. Voor Courtney is het niet meer dan een publiciteitsstunt. Hij doet dit allemaal om wat buzz te genereren voor zijn muziek. Dan gebeurt het ondenkbare: Courtney wint de verkiezing. Als burgemeester is hij nou verantwoordelijk voor een stad die hij diep van binnen graag wilt helpen, ook al beseft hij dat nog niet helemaal. Met de hulp van zijn moeder (Yvette Michelle Brown), zijn vrienden en Valentina (Lea Michele), slaagt Courtney er hopelijk in om de leefomstandigheden in zijn stad te verbeteren.

The Mayor is het type serie waar ABC de laatste jaren om bekend staat. Dat betekent een diverse cast en series die zoveel mogelijk lijken op de multiculturele samenleving waarin wij leven. De zender heeft daar zeker succes mee. Denk aan series als Black-ishFresh off the BoatScandalGrey’s Anatomy en How to Get Away with Murder. Of deze serie ook een succes zal zijn is te vroeg om te zeggen, maar de potentie is er. Vooral in Amerika zal de serie bij velen een belletje doen rinkelen. The Mayor toont namelijk best veel gelijkenissen met het huidige politieke klimaat daar en neemt dat logischerwijs op de hak. In de pilot neemt Courtney zijn positie helemaal niet serieus en de man ziet het allemaal als een spelletje. Hij lijkt niet te begrijpen wat voor impact zijn handelen kan hebben op het welzijn van anderen. Klinkt vrij bekend…

The Mayor heeft zeker meer afleveringen nodig

The Mayor banner

Het is eigenlijk een gegeven voor een comedy: op basis van de pilot kun je er vaak nog weinig over zeggen. Zo komt de humor nog niet altijd uit de verf. Daarnaast lijken bepaalde hoofdrolspelers niet echt op elkaar ingespeeld. Zo maakt Lea Michele (Glee), bijvoorbeeld, geen indruk. Zij is toch voor het grote publiek de grootste naam. Yvette Michelle Brown (Community) is ook nog niet meer dan de moeder overste. Ze is goed, maar ik hoop wel dat ze meer te doen krijgt dan het spelen van het geweten van Courtney. Wat wel werkt is dat de pilot benadrukt hoe absurd het is dat iemand als Courtney burgemeester kan worden. Of in ieder geval hoe makkelijk het is om een politieke functie te bekleden. Als je maar likeable genoeg bent of een grote mond hebt, kun je je echter door veel situaties heen bluffen. Dat komt zeker over.

De basis is dus in orde, hoewel ik twijfel of The Mayor echt een groot publiek zal aanspreken. De serie is toch wat minder familie georiënteerd dan series als Black-ishFresh off the BoatModern Family en The Goldbergs. Wat wel in het voordeel spreekt is dat het onderwerp actueel is en genoeg mensen een break willen van de politieke beslommeringen. Brandon Michael Hall geeft in ieder geval het vertrouwen dat hij deze serie kan dragen. Dit kan echt een leuke politieke satire worden zodra alles klikt. Plus de matties van Courtney gaan nog veel ongein uithalen, dus count me in. Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar het vervolg en zal zeker nog eens een kijkje nemen.


De trailer:

Geef een reactie