The Man in the High Castle – Pilot

The Man in the High Castle begint goed

Je kunt je nauwelijks voorstellen in welke wereld wij zouden leven als de Tweede Wereldoorlog was gewonnen door de Duitsers. Duits zou dan mijn voertaal zijn. Nein, fraulein. Ich spreche kein Deutsch! Niks tegen Deutsch, hoor. Wat mij betreft is het super toll, maar laat mij maar deze Nederlandse woorden eruit slingeren en tikken. In The Man in the High Castle van Amazon ziet de wereld er dus heel anders uit. Adolf is nog aan de macht en heeft de wereld in een houtgreep. Samen met Japan deelt hij de lakens uit in de Verenigde Staten. Het westen van het land is van de Duitsers en het oosten van het land is van de Japanners. Dat noem ik geen heugelijke situatie. Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Het verzet tegen de overheersers groeit, namelijk. Je kunt maar zolang iemands voet op je nek voelen voordat je in opstand komt. Juliana (Aleksa Davalos) ziet de wereld na een tragische gebeurtenis plots anders. Het passieve gehoorzamen en zwijgzaam toekijken is voorbij. Haar ogen zijn geopend en het is tijd om in actie te komen tegen de onderdrukkers.

In januari van dit jaar maakte Amazon de pilot beschikbaar en de serie is goed ontvangen door zowel het publiek als critici. Het was een no-brainer dat Amazon een volledig seizoen zou bestellen. Het is een heel interessant thema. Dit is net als Transparent een serie die zich onderscheidt van de overige series van de streamingdienst. Toen ik het onderwerp van deze serie hoorde dacht ik: ‘dat is wel een leuke insteek’. En een frisse insteek is in het huidige televisielandschap het halve werk. Er zijn zoveel series tegenwoordig dat het moeilijk is om er boven uit te steken. De pilot van deze serie doet dat wel. Niet zozeer qua kwaliteit, maar eerder door de potentie die deze serie heeft. Series over samenlevingen die onderdrukt worden zijn er genoeg. En toch blijft het interessant om te zien hoe zo een samenleving functioneert. Welke houding nemen personages aan en welke stappen ondernemen zij om hun situatie te veranderen? Er is genoeg boeiend materiaal voor de acteurs om hun tanden in te zetten. Aleksa Davalos is wat dat betreft (nog) teveel een lichtgewicht. Zij weet in deze pilot geen interessante invulling te geven aan haar rol. Ik weet niet of er sprake is van miscasting, maar Davalos weet nog niet geheel te overtuigen. Daarbij moet ik ook zeggen dat het acteerwerk van de overige spelers ook niet uitzonderlijk is.

The Man in the High Castle Banner Meneer Vevie

Desondanks is deze pilot boeiend. Nu is het de vraag wat er met het thema gedaan wordt. Slagen de makers erin om een interessante invulling te geven aan dit onderwerp. Hoe boeiend een thema ook is: wanneer de uitvoering te wensen over laat, doet dat thema er weinig meer toe. Een goed voorbeeld daarvan is The Walking Dead: je kunt voortdurend (seizoen twee, drie én vier!) duidelijk maken dat de wereld waarin de personages leven uitzichtloos is en dat het alleen maar kommer en kwel is, maar op een gegeven moment zul je een andere invulling aan het thema moeten geven (iets waar het vijfde seizoen van laatstgenoemde serie uitstekend in slaagt). Wanneer barst de bom tussen de Duitsers en de Japanners? Macht corrumpeert, we know that. Wat voor impact heeft dit op de populatie; wat doet dit met de personages, mobiliseren zij zich of zien zij het met lede ogen aan? Hier kun je interessante dingen mee doen! Als de hoofdpersonen net wat interessanter worden, dan heeft Amazon een hele goede serie aan The Man in the High Castle.

Geef een reactie