The Magicians – Unauthorized Magic (Pilot)

Het zijn saaie snuiters, The Magicians

Deze serie gaat niet over Hans Kazan of Hans Klok. Nee, deze Hans is anders. The Magicians is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lev Grossman. Een boek waar ik overigens nooit van gehoord had. Maar goed, ik kan sciencefiction altijd wel waarderen. Dan kom je op televisie al gauw uit bij Syfy. Als het goed is kwam je dan ook uit bij puinhoop als Killjoys, en in mindere mate, Dark Matter. Of deze maand bij The Expanse of Childhood’s End. The Magicians gaat eigenlijk pas in januari in première op de zender. De eerste aflevering werd als een speciale preview uitgezonden op 16 december (2015). Welk impact had dit op mijn leven. Niet veel, maar het betekende dat ik uiteraard weer met een snoekduik plaatsnam op mijn bank.

De cliffhanger waar deze aflevering mee afsluit is dus essentieel, anders zou je veel minder uitkijken naar de volgende aflevering.

Quentin Coldwater is de hoofdpersoon in deze serie. Misschien irrelevant maar ik vroeg mij geregeld af waarom voor de naam Coldwater is gekozen. Enfin, Quentin is een student met zo zijn eigen sores. Hij loopt bij een psycholoog voor zijn ‘depressies’ en slikt er ook medicatie voor. Zijn beste vriendin Julia (Stella Maeve, Chicago P.D.) probeert te steunen waar mogelijk, maar uiteindelijk zal hij toch zelf het heft in handen moeten nemen. Alles verandert voor Quentin en Julia wanneer zij de Brakebills College ontdekken. Dat is een school voor magie in New York. Julia’s kennismaking met de school verloopt echter minder voorspoedig. Hierdoor is zij genoodzaakt om elders magie te leren. Quentin ontdekt dat de magische wereld uit zijn favoriete kinderboeken echt bestaat en een reële dreiging vormt voor hem en de andere studenten.

De eerste aflevering van The Magicians is mij beter bevallen dan een aantal van de eerdergenoemde series. Ik ben niet vies van een beetje abracadabra en hocus pocus. Terwijl ik dit typ zit ik heftig te knipperen met mijn ogen in de hoop van kanaal te veranderen op televisie. De casting had zeker wat hocus pocus kunnen gebruiken. Het zijn prettige acteurs om te zien, maar geen enkele acteur brengt deze aflevering echt op een hoger niveau. Het geheel is degelijk. Het verhaal en de verhaallijnen moeten nog wel loskomen. Helaas zijn de acteurs een beetje bland (niet interessant, saai). The Magicians presenteert nog niet écht personages waar je echt meer van wilt weten. Wat dat betreft moeten er gauw wat klusjesmannen geregeld worden om hier verandering in te brengen. Stella Maeve, bijvoorbeeld, is een prachtige vrouw, maar of zij écht overtuigend emotie kan overbrengen… Dat is een probleem die je niet zomaar wegneemt met wat spreuken.

Het is daarom ook interessant om te zien welke aanpassingen er zijn gemaakt in de tweede aflevering. De onderlinge verhoudingen tussen de studenten (voornamelijk de personages waar het om draait) zijn niet heel erg verheffend. Het houdt niet echt de aandacht vast. De personages houden niet echt de aandacht vast. Dat wordt dus vooral duidelijk wanneer er door de (ook voor mij) nog onbekende dreiging, leven in de brouwerij komt. Het contrast nog iets te groot. De cliffhanger waar deze aflevering mee afsluit is dus essentieel, anders zou je veel minder uitkijken naar de volgende aflevering. Deze pilot worstelt overduidelijk met bekende pilot-problemen. De serie is nog niet in balans en is nog duidelijk zoekende.

The Magicians Banner Meneer Vevie

Omdat de serie gesitueerd is op een school, kunnen er gelukkig nog andere interessante studenten/docenten opduiken. Dat is hard nodig. Het zal namelijk niet voor het eerst zijn dat er in de tweede aflevering opeens nieuwe personages uit de hoge hoed getoverd worden. Hopelijk gaat The Magicians de duistere kant op, net als de laatste minuten van deze aflevering. College romances en bromances mogen weg getoverd worden. Ondanks een aarzelend begin ben ik er wel gewoon bij in januari (2016) wanneer deze serie verder gaat.

De trailer.

7 Comments

 1. Rudi januari 3, 2016
  • Meneer Vevie januari 3, 2016
   • Rudi januari 4, 2016
    • Meneer Vevie januari 4, 2016
   • Rudi januari 4, 2016
    • Meneer Vevie januari 4, 2016
   • Rudi januari 5, 2016

Geef een reactie