Recensie: The Handmaid’s Tale – Eerste afleveringen

The Handmaid’s Tale is krachtige televisie

We leven in het ‘binge-tijdperk’. Men wilt het liefst al hun series in een keer, of zo snel mogelijk consumeren. Sommige series zijn echter niet om te bingen. Dat geldt voor een serie als The Leftovers, maar zeker ook voor The Handmaid’s Tale. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood. De eerste drie afleveringen zijn fantastisch. Het is echter geen makkelijke televisie. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik neem het je dus niet kwalijk als je af en toe moet slikken. Een pauze moet nemen en soms even moet wegkijken. Wie een heel seizoen van dit achter elkaar kan kijken, is werkelijk cold as ice.

Offred, ooh Offred

The Handmaids Tale verhaalt over een distopische regime genaamd Gilead. Dit regime maakt nu de dienst uit in de Verenigde Staten. De samenleving zoals wij die kennen is er namelijk niet meer. Vrouwen hebben geen rechten en hun enige functie is eigenlijk het dienen van mannen. Doordat de meeste vrouwen onvruchtbaar zijn, zijn de vrouwen die wel vruchtbaar zijn kostbaar bezit. Deze vrouwen, zoals Offred, worden toegewezen aan invloedrijke stellen. Zij is toegewezen aan Fred, dus zodoende de naam ‘Offred’. Voor Fred en zijn vrouw zal zij kinderen baren. Door Offred’s ogen zien wij hoe de wereld zoals wij die kennen is gevallen en hoe het langzamerhand steeds ondraaglijker werd voor vrouwen. En nu, nu is het leven gewoon kut. Op een andere manier kan ik het niet zeggen.

Offred probeert zo goed mogelijk de dagen door te komen. Verkeerde gedragingen kunnen namelijk haar dood betekenen. Je moet constant oppassen wat je zegt. Tegen wie je dat zegt. Je moet eigenlijk ook ogen in je achterhoofd hebben, want je kunt je nooit veilig wanen. De sociale dwang is enorm en de vrijheden van vrouwen zijn beperkt tot een minimum. Het enige wat zij op dit moment kan doen is doen wat haar wordt opgedragen. De eerste afleveringen maken pijnlijk duidelijk hoe het er aan toe gaat in Gilead.

Dit moet je zien

The Handmaid’s Tale is een serie die je moet zien. Yeah, I said it! Dit is een serie die je moet zien, maar misschien niet wilt zien. Vooral niet als je een vrouw, of homoseksueel bent. Wat deze groepen meemaken is verschrikkelijk. Verschrikkelijk, omdat het je boos maakt. En verschrikkelijk omdat je als kijker wel degelijk bepaalde raakvlakken ziet met de positie van deze groepen in onze huidige samenleving. Deze raakvlakken zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden. Denk bijvoorbeeld aan de rechten van vrouwen, of de acceptatie van homoseksualiteit. Niet iedereen houdt zich evenveel met televisie bezig als Meneer, maar dit is belangrijke televisie. Net zoals een serie als 13 Reasons Why belangrijke televisie is. Er worden onderwerpen aangekaart die je niet je rug toe kan keren.

Er zijn zat scènes waar ik met een ongemakkelijk gevoel naar heb gekeken. De bijna rituele seks die Offred moet hebben met haar ‘commander’, hoe een kind ter wereld gebracht wordt of wat er gebeurt met Ofglen (Alexis Bledel) in de derde aflevering. Nogmaals, het gaat je echt niet in de koude kleren zitten. De flashbacks naar de periode wanneer alle ongein begon, zijn ook pijnlijk. Er gebeuren dingen waar je niet aan wilt denken. Die je je waarschijnlijk niet eens kunt voorstellen. Daarom gaf ik eerder aan dit geen makkelijke televisie is. Daar heeft het thema zeker mee te maken, maar vooral omdat alles zo overtuigend wordt neergezet. Men weet echt de kilheid en de bleekheid van dit regime op treffende wijze naar het scherm te vertalen. De denkbeelden, de kledij van de Handmaids… brrr!

Doe mij maar geen Gilead

Gilead is een plek waar je niet dood gevonden wilt worden. Gelukkig is er een actrice als Elisabeth Moss die de kijker bij de hand neemt. Ik denk zelf dat een van de genomineerden voor de Emmy voor beste vrouwelijke hoofdrol al bekend is. Dit is een dijk van een performance. Als kijker moet je de pijn, de verslagenheid en de uitzichtloze situatie van Offred voelen. Je moet het van haar gezicht af kunnen lezen. Moss is fantastisch in deze rol. Moss verzorgt ook de narratie van haar eigen verhaal en dat werkt. Ik ben normaal niet altijd een fan van voice-overs, maar hier is het nodig. Offred maakt het hier en daar wat ‘lichter’. Dat is nodig, want anders zou het helemaal moeilijk kijkbaar zijn. Weinig mensen kunnen namelijk blijven kijken naar een wereld/personage dat alleen geconfronteerd wordt met pijn en ellende. Uiteindelijk zul je dan afhaken.  Je hebt dus als kijker momenten nodig waar een beetje de zon doorschijnt, al is het maar even.

Ik moet ook zeggen dat ik verrast ben door Alexis Bledel (Rory uit Gilmore Girls). Zelf vind ik het niet een hele boeiende actrice. Bledel is echter alles behalve een zwakke schakel en zij krijgt echt de kans om zich van een andere kant te laten zien. Dat grijpt zij met beide handen aan. Wat er gebeurt met haar in de derde aflevering is angstaanjagend. De emotie die zij dan over weet te brengen met haar expressie is knap. Er zijn ook goede rollen weggelegd voor Ann Dowd (The Leftovers) en Yvonne Strahovski (24). The Handmaid’s Tale is gewoon een erg goed geacteerde en geregisseerde serie in deze eerste drie afleveringen. Je kunt er niet omheen.

Een van de beste series van 2017?

The Handmaid's Tale banner Meneer Vevie

Ongetwijfeld! Een van de beste series van 2017 is opgestaan. Er zullen weinig nieuwe series de revue passeren die dit niveau aantikken. Als wij het hebben over een serie die je op dit moment moet zien, dan sla je de plank mis als je The Handmaid’s Tale niet noemt. Of dan weet je niet wat een plank is. Ik kijk reikhalzend uit naar de volgende aflevering. Dit is een serie die de kijker in de greep houdt en je niet meer loslaat. Nogmaals, ik ben blij dat ik dit niet hoef te bingen en dat ik even mijn zinnen kan verzetten. Hoe dan ook, The Handmaid’s Tale mag je niet missen.

De trailer

 

Geef een reactie