The Good Place – Eerste afleveringen

Wij willen allemaal naar The Good Place

Althans, ik wel. Laten wij eerlijk zijn: niemand wilt na de dood naar de hel. Mannetjes met hoorns. Overal hellevuur. Duisternis en misère. Lucifer die je voortdurend martelt… Ik zit daar niet op te wachten. Ik zit wel te wachten op The Good Place. Deze nieuwe comedy met Kristen Bell (House of Lies) en Ted Danson (Cheers) is ongetwijfeld een van de betere nieuwe series van dit televisieseizoen. Ongeacht genre. In serieland is comedy ten opzichte van drama toch een beetje het ondergeschoven kindje. Een goedgemaakte comedy verdient echter net zoveel lof als een dramaserie.

Ik zal niet meer stout zijn

Maak kennis met Eleanor. Eleanor is overleden en komt omdat zij haar leven altijd goed heeft geleefd terecht in The Good Place. Daar mag zij blij mee zijn, want dit is niet voor iedereen weggelegd. Stoute mensen gaan namelijk naar The Bad Place en daar wil je ook dood niet gevonden worden. Er is echter een probleem: Eleanor hoort niet thuis in The Good Place. Zij is allesbehalve een goed persoon en heeft ten onrechte de plek van een ander toegewezen gekregen. Maar als je er eenmaal bent, dan wil je er ook blijven. Ik heb dus vijf afleveringen gekeken naar een Eleanor die er alles aan doet om niet door de mand te vallen.

Zij wordt geholpen door Chidi (William Jackson Harper), die eigenlijk aangewezen is om haar soulmate te zijn. Eleanor leert al snel dat haar ‘foute’ gedrag ernstige gevolgen heeft voor The Good Place. Haar aanwezigheid verstoort de balans en zij zal dus goed gedrag moeten aanleren om geaccepteerd te worden in deze wereld. Oude gewoontes leer je echter moeilijk af. Dat is ook waar deze serie mee speelt. Hoe goed moet je zijn om goed te zijn? Verlies je niet een beetje van jezelf als je altijd alleen maar correct en ‘goed’ moet zijn? Kun je wel jezelf zijn als er voortdurend wordt verwacht dat je ten alle tijden de beste versie van jezelf bent. Dat zijn interessante vragen, waar The Good Place op een leuke manier mee speelt.

I like it here

Ik kan inderdaad echt genieten van The Good Place. Wat de serie presenteert is kleurrijk, levendig en het maakt mij vrolijk. Kijk eens naar de kleurige outfits en de sets waar de serie voor kiest. Het is leuk en dat is ook de bedoeling. Dit is een van de weinige series van dit nieuwe televisieseizoen dat zich echt weet te onderscheiden. Dat zegt wat, want creativiteit is nou eenmaal ver te zoeken in serieland. Kijk maar naar alle remakes waar wij momenteel mee geconfronteerd worden. Het is tegenwoordig of een remake, of een kopie van het format waar een zender succes mee had.

Michael Schur (Brooklyn Nine-Nine, Parks and Recreation) heeft weer een leuke comedy afgeleverd met een leuke cast. Kristen Bell bewijst wederom een heel charmante actrice te zijn met veel personality. Eleanor is echt een personage waar zij haar tanden in kan zetten, omdat het een personage is dat zich voortdurend ontwikkeld. Ted Danson is ook leuk als Michael. Michael is de schepper van deze wereld. Hij ziet steeds alles in de soep lopen, zonder dat hij de reden waarom achterhaalt. Deze onzekerheid, en soms wanhopigheid, wordt goed naar het scherm vertaald door Danson. Daarnaast zijn er ook leuke rollen weggelegd voor William Jackson Harper (Chidi), D’Arcy Carden (Janet) en Manny Jacinto (Jianju).

The Good Place verbergt iets voor ons

The Good Place banner meneer vevie

Na de eerste vijf afleveringen is dat iets wat zeker is. Het is nu al duidelijk dat er meer speelt dan nu zichtbaar is. Er zullen nog meer mensen zijn als Eleanor. Mensen die wat te verbergen hebben en zich anders voordoen dan zij zijn. Het enige dat je mag hopen is dat The Good Place consequent is met de regels die de serie zelf heeft geïntroduceerd. Dat is toch altijd wel de val waar surrealistische series als deze in lopen. Om het gegeven fris/interessant te houden, gebeuren er dan dingen die in strijd zijn met wat wij kennen van de leefwereld of van de personages. Ik heb in ieder geval vertrouwen in Michael Schur en het creatieve team dat hij om zich heen heeft verzameld. Hou dus een stoeltje vrij voor mij in The Good Place.

De trailer:

http://youtu.be/zC_2NzSrJ4s

Geef een reactie