The Get Down – Seizoen 1 (deel 1)

Meneer was niet altijd down met The Get Down

Meneer is opgegroeid met Hiphop. Hiphop, Soul en R&B vormen een groot deel van mijn jeugd. De eerste cd die ik kreeg was van Kriss Kross. Ik zat vroeger dwangmatig voor de buis voor Y0 MTV Raps. Iedereen in mijn omgeving dacht vroeger een rapper te zijn. In mijn omgeving deden we allemaal de dansjes, we droegen de kleding en we hielden van de lifestyle. Dit is nog steeds de muziek die je zal horen in huize Vevie. Je kunt je dus voorstellen dat ik enorm uitkeek naar The Get Down. Ik kon niet wachten to get down met The Get Down. Ik heb helaas geconstateerd dat het niet zo funky is geworden als ik had verwacht. The Get Down is in potentie een knaller van een serie, maar het komt er nog niet uit. Dit eerste deel van het seizoen is toch licht teleurstellend. Zelfs voor iemand die een liefhebber is van deze muziek en voor wie deze muziek heel veel betekent.

The Get Down vertelt het verhaal van een groep jongeren uit New York in de jaren zeventig. De opkomst van hiphop, disco en punk staat centraal. Stadsdeel The Bronx is een van de belangrijkste locaties uit de serie, net als nachtclub Studio 54 en het destijds splinternieuwe World Trade Center. Wij maken kennis met vijf tieners die zich uiteindelijk zullen omdopen tot The Get Down Brothers. Zij komen uit een milieu dat geplaagd wordt door drugs, misdaad, armoede en wanhoop. Deze jongens zijn vanaf hun geboorte gedoemd te mislukken. Muziek vormt voor hen een uitlaatklep. Een manier om te ontsnappen aan de realiteit en te werken aan een betere toekomst. Dat wordt ernstig bemoeilijkt door een milieu dat minderheden geen kansen biedt.

The Get Down is een lust voor het oog en oor

Hiphop is de stem van het volk. Het is altijd een muziekvorm geweest voor de onderdrukten. Door Hiphop kregen kansloze zwarte jongeren een stem. Het was altijd voor hun een manier om gehoord te worden. Tegenwoordig is het een van de populairste muziekstromingen en wordt het allang niet meer alleen door zwarten bedreven. Het is nu mainstream. The Get Down heeft het over de tijd toen deze muzieksoort nog in de kinderschoenen stond. De serie toont dat Hiphop meer is dan alleen rap. Het is ook breakdancen, deejayen en graffiti. Het is een way of life. Dit is de duurste Netflix serie ooit gemaakt. Gelukkig is dat ook te zien. De serie ziet er namelijk prachtig uit. Je merkt aan alles dat er kosten noch moeite zijn bespaard om deze wereld te creëren. De muziek mag wat dat betreft niet onbenoemd blijven. The Get Down heeft met deze twee aspecten wel indruk op mij gemaakt.

Helaas is de serie veel minder interessant wanneer er geen muziek te horen is. Wanneer er niet gerapt en gedanst wordt. De serie heeft last van wat ik het Netflix-probleem noem: afleveringen van hun Originals duren vaak langer dan nodig, halverwege het seizoen begint het verhaal te slepen en verlies je als kijker een beetje je interesse. Ik had dit bij DaredevilJessica Jones en vooral bij Bloodline. Ik heb dan vaak het idee dat de series meer verhaal proberen te vertellen dan zij daadwerkelijk hebben. Dat is jammer. Kan iemand mij namelijk uitleggen waarom de eerste aflevering van deze serie anderhalf (!) uur duurt? Of waarom het in de tweede, derde en vierde aflevering regelmatig een opgave is om er doorheen te komen? Sommige verhaallijnen waren wat mij betreft ook totaal niet nodig.

Gemengde gevoelens

The Get Down Banner Meneer Vevie

Dit eerste deel van het seizoen laat je achter met gemengde gevoelens. Je kijkt vol verwondering naar de muziek en dans, maar de rest laat je eigenlijk koud. Dan maakt dus zelfs het budget van tien miljoen dollar per aflevering niets uit. Er had wat meer editing aan te pas mogen komen. Er had beter nagedacht mogen worden over het nut van bepaalde personages. The Get Down is nog te vaak meer stijl dan inhoud. Het had wat mij betreft ook minder gelikt gemogen. Minder bombastisch. Er is werk aan de winkel voor The Get Down. Ik verwacht meer van een serie met dit prijskaartje. Ik verwacht meer van The Get Down.

De trailer:

2 Comments

  1. Nostra augustus 31, 2016
    • Meneer Vevie augustus 31, 2016

Geef een reactie