The Exorcist – Chapter One: And Let My Cry Come Unto Thee (Pilot)

Mijn televisie doet raar, wie belt The Exorcist

The Exorcist wordt wijd gezien als de beste horrorfilm allertijden. Het is een film die zeker indruk op mij heeft gemaakt. Ik denk dat er weinig horrorliefhebbers zijn die de film niet gezien hebben. Je kunt je dus meteen afvragen of deze serieadaptatie deze klassieker recht aan kan doen. Daar kan ik meteen volmondig nee op zeggen. De eerste aflevering is mij goed bevallen, maar je kunt nu al zien dat het nergens de kwaliteit van de film weet te benaderen. Daar had ik al rekening mee gehouden. Gelukkig geeft deze aflevering mij genoeg houvast om door te zetten.

In The Exorcist heeft Angela Rance (Geena Davis, Grey’s Anatomy) het gevoel dat er wat aan de hand is met haar dochter, Katherine. Sinds zij weer thuis is, gedraagt zij zich anders. Noem het moeders intuïtie, maar Angela is ervan overtuigd dat er iets niet klopt. De vreemde geluiden die zij thuis hoort maken het er ook niet beter op. Zij klopt al snel aan bij pastoor Tomas Ortega (Alfonso Herrera). Deze is eerst sceptisch, maar besluit toch op Angela’s verzoek in te gaan. Pastoor Ortega zit namelijk ook met een aantal dingen die hij niet kan verklaren. Hij begint zich meer en meer te verdiepen in exorcisme en ontmoet zodoende ook pastoor Brennan (Ben Daniels, Flesh and Bone). Diens hulp zal hij nog nodig hebben, want het kwaad ligt op de loer.

Het ergste moet nog komen

Meneer keek uit naar de première van The Exorcist. Als horrorliefhebber zou ik dit sowieso kijken, maar ik verwachtte er niet veel van. Ik heb nog steeds mijn twijfels of er genoeg interessant materiaal is om een seizoen mee te vullen. Maar goed, zoveel horrorseries zijn er op dit moment niet. Ik moet dus ergens mijn dosis horror halen. Het werk van Alfonso Herrera en Ben Daniels kan ik zeker waarderen. Zij zijn dan ook de hoofdreden voor mij om The Exorcist te blijven volgen.

De eerste aflevering wordt wat mij betreft nergens eng, maar de situatie waarin het gezin zich bevindt is natuurlijk wel creepy. Exorcisme is sowieso creepy. Het idee dat een demoon iemand in de greep heeft, blijft zeer onbehaaglijk. Er is tegen het einde van de aflevering een aardige scène op zolder en dat is al een goede voorbode voor wat gaat komen. Dit was nou echt wat je noemt een ‘tablesetting’ aflevering. Het is namelijk nog niet echt noemenswaardig, maar er worden interessante lijnen uitgezet voor het vervolg.

Een goed begin zou het halve werk geweest zijn

The Exorcist

Ik ben het meest benieuwd naar de samenwerking tussen de pastoors. Het verschil in leeftijd en cultuur zal zeker zorgen voor botsingen. Het is wel te hopen dat Fox The Exorcist niet vroegtijdig cancelt. De kijkcijfers zijn namelijk niet om over naar huis te schrijven. De enige redding is dat de verwachtingen van netwerkzenders op vrijdagavond lager zijn. De kijkcijfers zullen hoogstwaarschijnlijk nog verder dalen. Maar goed, cancelen betekent dat er een opvolger klaar moet staan die het beter gaat doen. Daar kan Fox echt niet met zekerheid van uitgaan. Ik zit in ieder geval met wijwater en een kruis volgende week op de bank.

De trailer:

 

Geef een reactie