The Catch – Pilot

The Catch begint niet onaardig

Had Meneer al gezegd dat ABC nu bijna praktisch van Shonda Rhimes is? Mevrouw Rhimes is de vrouw achter series als Private Practice, Grey’s Anatomy, How to Get Away with Murder, Scandal en nu dus The Catch. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe Shondaland series in de pijplijn bij ABC. En het moet gezegd worden: Shonda Rhimes betekent veel voor de zender. Het is dé vrouw die op netwerktelevisie min of meer diversiteit behandelde als iets wat normaal is. Omdat de wereld om ons heen nou eenmaal divers is. Daarvoor verdiend Rhimes alle lof. Met The Catch slaagt Shondaland er weer in om een goed uitziende, glad geproduceerde serie de wereld in te slingeren. Ook al als het gegeven op de lange termijn niet lang houdbaar lijkt.

In The Catch is Alex Vaughan (Mireille Enos, The Killing) een zelfverzekerde ‘private investigator’ die alles lijkt te hebben wat haar hartje begeert. Ze staat samen met haar partner aan het hoofd van een toonaangevend bedrijf. Het gaat haar financieel voor de wind. Daarbij heeft zij ook een verloofde die haar op handen draagt. Alex is een lucky lady. Het zou natuurlijk geen serie zijn als schijn niet bedriegt. Alex heeft namelijk geen idee wat haar te wachten staat. Haar verloofde die haar op handen draagt… is namelijk niet de man die zij denkt dat hij is. Christopher Hall (Peter Krause, Parenthood) is namelijk een bedrieger. Een bedrieger die niet alleen haar hart heeft gestolen, maar er ook vandoor gaat met het vermogen van haar bedrijf. Logischerwijs stort Alex’ leven in. Maar het zou natuurlijk ook geen serie zijn als Alex geen badass was en niet vastberaden zou zijn om Christopher een toontje lager te laten zingen. Dat betekent dat de jacht op Christopher, en zijn compagnons, is geopend.

Zoals ik al zei is The Catch een glad geproduceerde serie. De serie doet qua productiewaarden denken aan series als Scandal en How to Get Away with Murder. Het is ook duidelijk dat de serie zich op dezelfde doelgroep richt. Begint het vuur van verlangen bij je al te branden bij het noemen van die twee namen, dan is The Catch dus zeker een serie die je in de gaten moet houden. Het ziet er allemaal goed uit en de serie heeft een leuke cast weten te verzamelen. Mireille Enos en Peter Krause zijn heel goed op dreef. Enos is sexy, zelfverzekerd en weet Alex goed te verkopen. Het wordt al snel duidelijk dat het een vrouw is die haar mannetje kan staan en bereid is om te vechten. Het is niet een vrouw die zich zomaar door Christopher zal laten bedonderen. Krause heeft natuurlijk in Six Feet Under en Parenthood al bewezen dat het een uitstekend acteur is en ook hier is hij een verrijking voor het project. Ik voelde de chemie tussen Enos en Krause. Beiden weten te overtuigen en de kijker het gevoel te geven dat zij deze serie kunnen dragen.

The Catch heeft echter een aantal aspecten die niet lekker uit de verf komen. Ook niet als je een schilder inhuurt, trouwens. Ik zeg dit voordat een slimmerd de Gouden Gids opent en op zoek gaat naar een erkend schildersbedrijf. Alex staat namelijk aan het hoofd van een onderzoeksbureau, maar ziet natuurlijk niet dat zij zelf bedonderd wordt. Dit roept vragen op over de geschiktheid van haar bedrijf en over haar competenties als onderzoeker. Vooral als je in het begin van de pilot ziet dat de man die zij zoeken in een vrij opzichtige Lamborghini komt aanrijden. Wanneer haar bedrijf de locatie observeert, maar niemand opmerkt dat de verloofde van Alex uit de felblauwe krachtpatser stapt. Het wordt er ook niet bepaald geloofwaardiger op wanneer wij moeten aannemen dat Christopher en de zijnen op deze werkwijze meerdere personen/bedrijven hebben gedupeerd.

De serie hint ook al naar een kat en muis spel tussen Alex en Christopher. De pilot maakt duidelijk dat Christopher echt gevoelens voor Alex heeft. Dat de situatie niet zo zwart wit is als het lijkt. Hier kun je meteen al constateren dat de serie de raarste capriolen gaat uithalen om de twee toch samen te brengen. Om Alex te laten geloven dat Chris toch niet zo een bad guy is als het lijkt. Het probleem is dat dit bijna onmogelijk is te doen zonder dat de serie uiterst ongeloofwaardig terrein bezoekt. Stel bijvoorbeeld dat de twee achter de schermen toch weer met elkaar gaan rotzooien. Wat zegt dat dan bijvoorbeeld over het bedrijf van Alex? Betekent dat dat Alex zo goed is dat zij dit kan verbergen of dat het bedrijf incompetent is omdat zij wederom bedonderd worden? Dit keer door iemand binnen de eigen gelederen. En als Chris erin slaagt om zijn handlangers voor de gek te houden. Wat zegt dat dan over hen? Wordt het dan niet twijfelachtig hoe het mogelijk is dat deze ‘organisatie’ mensen/bedrijven heeft kunnen oplichten, terwijl zelf zij wordt bespeeld door iemand die zij als geen ander kennen?

The Catch Banner Meneer Vevie

Er zitten dus aardig wat haken en ogen verstopt in deze ‘catch’. Het is voor mij interessant om erachter te komen hoe lang deze serie dit gegeven op de juiste rails kan houden. Daar zal namelijk het een en ander voor nodig zijn. The Catch lijkt een aardige guilty pleasure te worden dat gedragen wordt door een aantrekkelijke cast. Of de serie meer wordt dan dat: daar heb ik, zoals je hebt gemerkt, mijn twijfels over. Maar goed, Scandal en How to Get Away with Murder zijn ook geen series die inhoudelijk sterk in elkaar zitten. Deze series bewijzen echter dat kijkers daar overheen kunnen kijken als je het interessant genoeg houdt voor hen. Op dus naar episode twee van The Catch!

De trailer:

Geef een reactie