Recensie: The Brave – Pilot

Home of the free, land of The Brave

In The Brave volgen wij de verrichtingen van een speciale eenheid en de leiding die hen aanstuurt. Dit team voert levensgevaarlijke missies uit in voor hen zeer onveilige situaties. In de pilot is een Amerikaanse burger ontvoerd. Het team wordt ingeschakeld om deze arts te redden. Dat wordt nog een moeilijke klus, want er blijkt meer achter dit voorval te zitten. Er ontstaat vervolgens een race tegen de klok om haar te redden en weer veilig uit de gevarenzone te komen. Dat is het eigenlijk. De pilot is vrij rechttoe rechtaan en ik denk dat veel kijkers meteen door zullen hebben of The Brave wat voor hen is, of niet. Ik ben, trouwens, niet alleen. Ik ben gegijzeld door de baas en haar team. Zij willen ook wat zeggen. Maak dus kennis met het team voordat dit mijn laatste recensie is.

De baas

 

Stel je eens voor, baas. “Hallo, ik ben Patricia Campbell (Anne Heche). De baas. Ik heb net mijn zoon verloren, maar ik ben na 10 dagen al aan het werk.” Bikkel, zeg! Je kind verliezen. Ik moet er niet aan denken. Mijn leven zou volledig ineenstorten. Dat deze dame zo snel weer aan het werk is, getuigt van toewijding (en dat ze waarschijnlijk op zoek is naar afleiding). De boodschap is dat Patricia een harde tante is. Sterk en iemand die respect afdwingt onder haar ondergeschikten.

Haar vertrouwelingen

Stel je eens voor, vertrouwelingen. “Wij zijn Noah Morganthau (Tate Ellington) en Hannah Rivera (Sofia Pernas). We kregen wel wat te doen in de pilot en jullie weten nu waarschijnlijk dat wij goed zijn in ons werk. Wellicht leren jullie ons in de komende afleveringen beter kennen.”

Het team

Stel je eens voor, team. “Hallo, ik ben die rauwdouwer links. De naam is Dalton, Adam Dalton (Mike Vogel, Under the Dome). Ik ben de leider van het team. De mensen die naast mij zo indringend kijken zijn onderdeel van het team. De mooie brunette heet Jasmine ‘Jaz’ Khan (Natascha Karam). Ik heb veel vertrouwen in Jaz. Het mannetje daarnaast is Joseph ‘McG’ McGuire. Het team wordt gecompleteerd door Ezekiel ‘Preach’ Carter (Demetrius Grosse, Banshee) en Amir Al-Raisani (Hadi Tabbal). Tof, hé, die bijnamen! Ik hoop dat de kijker heeft kunnen zien dat wij geen vrees kennen. Onze motto is: ‘voor ons land, voor de vlag, voor onze vrijheid en voor alles wat wij Amerikanen liefhebben’. Vind je dat niet leuk? Jammer, dan!”

Waarom wel The Brave

  • Je bent fan van oorlogsgerelateerde series.
  • Actieseries zijn je ding. Schietpartijen, explosies en achtervolgingen: kom maar op!
  • Heldhaftigheid en personages die zich zonder vrees (of in ieder geval zichtbare vrees) in de gevaarlijkste situaties storten: you fucking love it!
  • Je bent totaal niet vies van alfamannen en vrouwen die hun mannetje staan.
  • Je ziet graag Amerika de lakens uitdelen. Het machtigste land ter wereld dat hun rivalen een poepje laat raken, daar heb jij totaal geen moeite mee.

Waarom niet The Brave

  • De Amerikaanse heldhaftigheid kan je gestolen worden. Je kunt helemaal niet genieten van het patriotisme dat door je strot wordt geduwd en het beeld van het superieure Amerika dat geschetst wordt.
  • Dat de rivalen veel minder capabel worden afgeschilderd kan niet op je goedkeuring rekenen. Amerika altijd boven hoeft niet voor jou, ook niet in je series.
  • Je hebt niet het idee dat de boeven diepgang mee zullen krijgen en alleen als kanonnenvoer fungeren voor onze heroes.
  • Veel actie is prima, maar je twijfelt of The Brave daarnaast nog wat te bieden heeft. De niet heel erg aansprekende cast maakt het er voor jou ook niet beter op.
  • Er gaan nog twee militaire dramaseries van de Amerikaanse netwerkseries in première waar je meer geïnteresseerd in bent.

For God and Country

The Brave Meneer Vevie

Dat was de oorspronkelijke titel. NBC had deze titel net zo goed kunnen houden, want dat is waar het op neerkomt. De pilot is er niet in geïnteresseerd om een gelaagd beeld te geven. De helden zijn goed, de boeven zijn slecht. True, maar de beste series (en de realiteit) laten zien dat er daartussen heel veel grijs zit. Misschien wel zorgwekkender is dat de actie die we te zien krijgen er ook niet uitspringt. Dat is het grootste probleem. Elke serie (of de serie nou meer ambitie heeft of niet) moet ergens in uitblinken. Dit begin is helaas erg standaard en dat wordt versterkt door de personages die ook (nog) geen indruk maken. Dat maakt The Brave vooralsnog een oké serie waar je de tijd mee kunt doden, maar meer ook niet.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben echt niet vies van series waarmee je de tijd kunt doden. Ontspanning hoort erbij. Ik kijk echt niet alleen diepgaande dingen. Alstublieft niet! Geef mij maar gerust een paar series waar ik niet te veel bij moet nadenken. The Brave geeft mij echter niet het idee dat dit mijn ‘tijddoder’ wordt. Maar goed, kijk ook niet verbaasd op als Meneer opeens het hele seizoen heeft gezien. Discipline als het gaat om series is mij vreemd. Dus als ik eindelijk van de grond kom van al dat knielen voor het volkslied, kan het zo zijn dat ik nog meer heb gezien van The Brave dan ik eigenlijk van plan was.


Heb je de pilot al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina!

De trailer:

Geef een reactie