The Book of Negroes – Pilot

The Book of Negroes is geen lichte kost

Er zijn weinig dingen die donkere mensen bozer maken dan de slavernij. Ook al zijn we nu honderden jaren verder. Ik herinner mij nog levendig het gescheld van mijn moeder, ooms en tantes wanneer zij een film met dit thema hadden gezien. Films als The Color Purple, Amistad en noem ze maar op. Onrecht blijft onrecht. Ongeacht de ras die dat overkomt. Het komt natuurlijk wel dichterbij omdat ik dezelfde kleur als deze mensen deel. Op een of andere manier heb ik, en ik denk velen met mij, toch het idee dat het ‘my peoples’ waren die dit overkwam. Mijn broeders en zusters. De eerste aflevering van The Book of Negroes is daarom ook beslist geen comfortabele zit.

Aminata Diallo groeit met haar familie op in Guinnee. Zij heeft liefhebbende ouders die Aminata op een voetstuk plaatsen. Haar moeder is een vroedvrouw en Aminata wordt hier ook voor klaargestoomd. Wanneer slavenhandelaren Guinnee binnendringen verandert alles. Aminata wordt gevangen genomen en moet toezien hoe haar ouders worden vermoord. Zij en velen van haar stam worden op een boot gezet naar de VS. Als vee wordt zij daar verkocht door een prominente slavenhandelaar. Op dat moment begint een pijnlijk en zwaar leven voor Aminata. Mishandeling, verkrachting en andere afschuwelijke dingen komen op haar pad. Desondanks zweert zij ooit weer haar moederland terug te zien en te ontsnappen aan de hel waarin zij is beland.

De introductie aan The Book of Negroes mag er wezen. Het gaat je niet in de koude kleren zitten wanneer je het leed dat deze mensen overkomt ziet. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat iemand nu aanbelt, mij gevangen neemt en verstuurd naar Noord-Korea. Dat dit de dagelijkse realiteit was voor miljoenen is dan ook afschuwelijk. Ik kan mij voorstellen dat deze mensen alle hoop en vertrouwen in de mensheid zijn verloren. Het meest schrijnende is dat veel slavenhandelaren werden bijgestaan door personen uit de lokale bevolking. De woede van de zwarte gemeenschap richt zich vaak op ‘The Man’ (de blanken), maar dit stukje geschiedenis is belangrijk om in het achterhoofd te houden.

De eerste aflevering (en de serie) toont hoe mensen proberen te dealen met een uitzichtloze situatie. Want dat is wat het een enorm lange tijd is geweest. De slaven hier zijn vee. Het zijn producten, geen mensen. Geluk, blijheid en vrijheid is iets wat niet voorkwam in hun vocabulaire. Ik kan mij niet ontdekken aan het idee dat de issues die veel zwarten in Noord-Amerika tot de dag van vandaag plagen, daar zijn begonnen. Vanuit het gevoel minderwaardig, inferieur en een tweederangsburger te zijn.

The Book of Negroes Banner Meneer Vevie

De volwassen Aminata wordt goed neergezet door Aunjanue Ellis (Quantico). In deze aflevering leef je vooral mee met de jonge Aminata. Zij is immers onschuldig. Een slachtoffer van de tijd waarin zij leeft. Iemand wiens leven verscheurd wordt door mensen die vonden dat zij geen recht op een eigen leven had. Haar verhaal is het sterkste hoofdstuk van de serie. Hoewel The Book of Negroes niet zo indrukwekkend is als eerdergenoemde films, of 12 Years a Slave, zijn dit verhalen die vertelt moeten worden. Het zijn relevante verhalen voor een ieder die geïnteresseerd is in deze zwarte bladzijden uit de geschiedenis.

De trailer:

Geef een reactie