The Affair – Pilot

Iedereen is uiteindelijk de verliezer in The Affair

Overspel. Er is menig film en serie over gemaakt. Wanneer een zender als Showtime dit thema oppakt, ben ik meteen benieuwd. De cast van The Affair is aansprekend en de positieve kritieken die de serie toekomen maken ook benieuwd. De pilot van The Affair is mij erg goed bevallen en ik kan het alleen maar eens zijn met de positieve geluiden. Dit is een serie om uitgebreid kennis mee te maken.

The Affair bespreekt een verhaal van twee kanten. Enerzijds zien wij het verhaal van Noah Solloway (Dominic West, The Wire), anderzijds het verhaal van Alison Lockhart (Ruth Wilson, Luther). Noah lijkt een gelukkig getrouwd man. Hij heeft een succesvolle vrouw en vier kids. Noah is het type man die je op straat ziet en van denkt dat hij alles op orde heeft. Wat, natuurlijk, vaak een fa├žade blijkt. Zelfs aan de overkant waar het gras groener is, spelen er dingen wanneer de voordeur dicht gaat. Alison is getrouwd, maar haar leven ligt overhoop na een tragische gebeurtenis. Ik kan mij daarom voorstellen dat een huwelijk hierna nooit meer hetzelfde is. Net zoals je als kijker doorkrijgt dat het leven van Noah en Alison nooit meer hetzelfde zal zijn na hun eerste kennismaking. Het oogcontact… De manier hoe zij naar elkaar kijken… De gesprekken… Dit zal zeker ergens naar leiden. Maar wanneer je denkt dat het alleen om deze twee personages gaat, blijkt al snel dat er een misdrijf is gepleegd. Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Wie vertelt de waarheid?

Een affaire is niet iets wat sympathiek is of waar personages ‘goed’ uit kunnen komen.

Dit is een van de beste pilots van het vorige televisieseizoen. De narratieve structuur springt er natuurlijk uit. Ik wil weten hoe beide personages dit alles hebben ervaren en waar hun visie afwijkt. The Affair slaagt erin om beide kanten van het verhaal boeiend te belichten. De pilot speelt enorm met perspectief. Als kijker zul je vast situaties herkennen waarin dezelfde gebeurtenis heeft plaatsgevonden, maar twee mensen dat totaal anders hebben ervaren. Voor mij gaat het in deze pilot verder dan het mannelijk perspectief versus het vrouwelijk perspectief. Het gaat ook om ‘welke versie van de werkelijkheid komt mij uit’. Vooral wat de affaire betreft trekt de structuur van het verhaal beide personages in twijfel. Het is het perfecte voorbeeld van hoe je iets kunt opzetten en twijfel kunt zaaien bij de kijker.

The Affair is ijzersterk geacteerd. Ruth Wilson! Wat ben je lekker bezig, Ruth! De nuances die zij in haar spel legt. Alison zit vol verdriet en voelt zich vaak machteloos. Wilson heeft geen enkel probleem dat treffend naar het scherm te vertalen. In Luther zag je al dat Wilson een sterke actrice is, maar The Affair gaat haar echt op de kaart zetten in Amerika. De vier hoofdrolspelers zijn allen goed gecast. Dat terwijl Joshua Jackson (Cole Lockhart) en Maura Tierney (Helen Solloway) minder te doen krijgen. Toch raak je benieuwd naar het verhaal van hun personages. Welke impact dit bedrog op hen zal hebben. Dominic West maakt van Noah een sympathieke man. Althans, in zijn versie van het verhaal. West zet een normale man neer die er niet op had gerekend dat hij deze misstap zou begaan. West is net als Wilson goed op dreef.

The Affair banner

Maar, is deze narratieve structuur een heel seizoen houdbaar? Bedenker Sarah Treem weet duidelijk welk verhaal zij wil vertellen. Zoals altijd valt en staat het allemaal bij de uitvoering. Als Treem er blijvend in slaagt om de perikelen van Noah en Alison op deze manier te vertellen, dan heeft mevrouw een winner in huis. Hoewel het, helaas, met Showtime de vraag blijft of hun series meerdere seizoenen een hoog niveau kunnen aanhouden. De personages krijgen nu boeiend materiaal waar acteurs echt hun tanden in kunnen zetten. Een affaire is niet iets wat sympathiek is of waar personages ‘goed’ uit kunnen komen. Deze versie van een affaire vind ik echter zeer boeiend. Dit lijkt een humaan verhaal te worden. Een affaire is niet pretty, het is niet sexy. Dit is niet de geglorificeerde versie van een affaire. De pilot wijst ook niet met de vinger. Dit is iets wat twee mensen overkomt die dat niet verwacht hadden. Er zullen uiteindelijk alleen maar verliezers zijn. Dat is duidelijk.

Geef een reactie