The A Word – Episode 1 (Pilot)

The A Word maakt indruk

Als ouder wil je geloven dat je kind niks mankeert. Je wilt dat je kind ongedwongen, onbezorgd en gezond opgroeit tot de beste versie van zichzelf. Je wilt je kinderen zien lachen. Spelen. Kind zijn. Gelukkig zijn. Als je kind wat mankeert dan wil je dat waarschijnlijk niet geloven. Ik kan het mij daarom goed voorstellen dat ouders de voortekenen negeren, of ontkennen. In The A Word wordt snel duidelijk dat er wat aan de hand is. Joe blijkt namelijk autistisch te zijn. Dat zet de wereld van zijn ouders logischerwijs op zijn kop.

Paul (Lee Ingleby) en Alison (Morven Christie) Hughes zijn de ouders van twee kinderen. Zij wonen in een rustig dorp dat een hechte gemeenschap vormt. De Hughes’ zijn een doorsnee gezin net als elk ander gezin. Ook zij hebben soms ruzie. Ook zij hebben soms binnenbrandjes in de familie. Klinkt normaal, toch? Hun zoon Joe is echter altijd anders geweest dan andere kinderen. Joe is terug getrokken. Niet erg sociaal. Joe leeft in zijn eigen wereld. De rest van de familie heeft al een vermoeden dat er wat aan de hand is met Joe. Langzamerhand beginnen zij steeds meer opmerkingen te maken dat Joe misschien wat mankeert. Daar zijn Alison en Paul absoluut niet blij mee. Maar, ook zij kunnen er niet omheen: Joe is niet net als alle andere kinderen. Na onderzoek komen zij erachter dat Joe autistisch is. Deze diagnose zet alles in perspectief voor de familie Hughes, maar doet hen ook beseffen dat hun leven opeens ingrijpend is veranderd.

The A Word is een serie zoals ik ze graag zie. Kleinschalig. Authentiek. Met ruimte voor karakterontwikkeling. Ik ben een fan van series die gewoon een degelijk verhaal proberen te vertellen. Het hoeft niet perfect te zijn. Het moet mij raken. De perfecte serie is namelijk een illusie. Elke serie heeft mindere aspecten. Elke serie bevat elementen die niet goed uit de verf komen. Verwacht dus ook niet dat een serie perfect is. Verwacht dat een serie je meeneemt. Je laat meeleven of je op een of andere manier triggert. Het maakt niet uit welk genre het is: het moet je niet koud laten.

De eerste aflevering van The A Word laat je meeleven met de familie Hughes. De cast is uitstekend en brengen goed de onzekerheid over waar de familie in zit. Hoe ga je namelijk om met dit nieuws? Kun je je leven weer oppakken nadat je partner is vreemd gegaan? Wat doe je wanneer jouw kind als enige niet wordt uitgenodigd op verjaardagsfeestjes, terwijl jij dat wel altijd doet? Het zijn interessante vragen, die op een mooie manier worden vertaald naar het scherm.

The A Word banner

In The A Word gaat het om je leven weer oppakken na een ingrijpende gebeurtenis. Het gaat over familie en wat het betekent om een familie te zijn. Het spreekt dus voor zich dat een ieder die hierin geïnteresseerd is, affiniteit zal hebben met The A Word. De serie is herkenbaar voor een groot publiek en dat is ook meteen de kracht van deze serie. Dat zal altijd de kracht zijn van dit soort intieme series. Zeker als het op een goede manier wordt uitgevoerd. Meneer zegt: Het zesdelige eerste seizoen van The A Word is nu op de dinsdagen te zien op BBC One.

De trailer:

 

 

Geef een reactie