The 100 – Seizoen 3

The 100 seizoen 3 is een puinhoop

I really hated de seizoensfinale van dit seizoen. Echt waar. The 100 is op dit moment een van mijn favoriete series. Maar, ik ben nooit het type geweest dat teveel excuses probeert te zoeken voor een serie. Als het niet goed is, dan is het niet goed. Dit seizoen is niet goed. Dit seizoen is een puinhoop. The 100 is een goed voorbeeld van een serie waarbij je even moet doorzetten. De pilot is namelijk slecht en een groot deel van het eerste seizoen is dat ook. Tegen het eind van het eerste seizoen vindt de serie echter een hogere versnelling. Het tweede seizoen is dan weer een heel sterk seizoen. The 100 werd door dat seizoen een van de beste sciencefictionseries van het moment voor mij. Het is daarom ook zo ontzettend jammer dat dit seizoen grotendeels om te huilen is.

Het seizoen gaat verder na de gebeurtenissen op Mount Weather. Er verschijnt een nieuwe leider van Arkadia op het toneel die een hele andere kijk heeft op de verhoudingen met de Grounders. Pike (Michael Beach, Sons of Anarchy) is er namelijk van overtuigd dat een goede verstandhouding met de Grounders niet mogelijk is. Dat resulteert in verslechterde verstandhoudingen en een oorlog tussen de mensen van Arkadia en Polis (de hoofdstad van de Grounders). Het tweede deel van het seizoen richt zich op een verhaallijn rond the City of Light. Dan raken mensen van beide kampen onder de invloed van de mysterieuze A.L.I.E. en dienen beide kampen de handen ineen te slaan om A.L.I.E. een halt toe te roepen.

Slechte verhaallijnen en onbegrijpelijke keuzes

Series zijn, meer dan films, net een huis. Als de fundering slecht is kun je verder bouwen, maar alle handelingen daarna rusten op een slechte basis. Uiteindelijk zal er, vroeger of later, wat gebeuren met het huis. Dat is dit seizoen in een notendop. De serie introduceert Pike en vanaf dan gaat alles mis. De oorlog tussen Arkadia en Polis is minder boeiend dan alles wat in het tweede seizoen gebeurde. Daarnaast verandert Bellamy (Bob Morley) in een uiterst problematisch personage, wiens acties totaal niet in lijn zijn met de Bellamy die wij kennen. Als wat er gebeurt in meerdere afleveringen het resultaat is van problematisch gedrag/zwakke verhaallijnen, dan heeft een serie een probleem. Het wordt er helemaal niet beter op wanneer een interessant personage hierdoor het leven laat. De tweede seizoenshelft? Tja… De verhaallijn rond The City of Lights is mogelijk nog zwakker.

The 100 is nog steeds een serie over jongeren die gedwongen worden tot het maken van verschrikkelijke keuzes. Dat is de aantrekkingskracht van deze serie. Dat is wat mij, na een zwak begin, over de streep heeft getrokken. Dit aspect is, overigens, nog steeds prominent aanwezig. Helaas gaat het natuurlijk altijd om waarop deze keuzes gebaseerd zijn. In de tweede seizoenshelft probeert de serie, bijvoorbeeld, Bellamy weer in ere te herstellen, maar het is dan al te laat. Hetzelfde geldt voor andere gebeurtenissen. Ik was zelf nog het meest ontstemd over de seizoensfinale. Na twee heel boeiende seizoensfinales zit deze er compleet naast. De hele aflevering is een grote teleurstelling. It just does not make any fucking sense. Het einde is helemaal onbevredigend en versterkte bij mij alleen het gevoel dat dit seizoen gefaald heeft. Gefaald om een succesvol vervolg te geven aan een erg sterk seizoen.

Is het gedaan met The 100?

The 100 banner Meneer Vevie

Op het wereldwijde web heb ik veel mensen horen zeggen dat het gedaan is met The 100. Dat zij het vierde seizoen zullen overslaan. Dat neem ik hen niet kwalijk. Het is niet veel series gegeven om sterker terug te komen na een slecht seizoen. Een slecht seizoen betekent vaak het begin van het einde. Meneer geeft The 100 toch het voorbeeld van de twijfel. Als kijker moet je ook realistisch zijn: niet elk seizoen kan nou eenmaal goed zijn. Ik ben dus benieuwd naar het volgende seizoen. Komt de serie er weer bovenop of gaat het all downhill from here… We zullen het volgend jaar (2017) zien wanneer het vierde seizoen voor de deur staat.

De trailer:
https://youtu.be/Fdgkt_hcco4

 

Geef een reactie