Tessa – Eerste aflevering

Tessa

Ik heb de Deense serie Rita, de serie waar Tessa op is gebaseerd, niet gezien. Ik kan dus niet zeggen wat het verschil in kwaliteit is tussen de beide series. Een voordeel, wellicht. Je merkt toch vaak dat mensen een remake bij voorbaat afserveren. ‘Het komt niet eens in de buurt van het origineel’, hoor je ze dan zeggen. Daar zit vaak een kern van waarheid in. Dat klopt. Er zijn echter veel roepers die de nieuwe versie niet eens een kans geven. Kijk, dan moet je wat mij betreft gewoon je mond houden en weer gaan zitten. En een beetje snel graag! Ik geef eerlijk toe dat series als Rita niet echt mijn ding zijn, maar je moet iets altijd met eigen ogen zien om te oordelen. De eerste aflevering is gewoon degelijk.

Tessa (Thekla Reuten) is een ‘uitgesproken’ lerares. Zij dwingt respect af en is beslist niet op haar mondje gevallen. Dat is wel nodig met de jeugd van nu, trouwens. Etters! Volgens Tessa moet je hen laten zien wie de baas is. Ik kan het niet meer dan eens met je zijn, Tess! Wanneer de nieuwe leerkracht Hanneke arriveert, neemt Tessa haar meteen onder haar hoede. Als leerkracht staat Tessa dus haar mannetje. Thuis is het echter ingewikkelder. Zij is alleenstaand en heeft drie kinderen. De serie toont hoe zij het zowel thuis als op werk probeert te managen.

Tessa is het klassieke voorbeeld van een personage dat op werk de regie in handen heeft, maar daar in haar privé leven niet in slaagt. Haar drie kinderen zijn wat mij betreft niet makkelijk. Het leven van een alleenstaande vrouw is überhaupt niet makkelijk. Je bent tegelijkertijd hun moeder en vader. Wellicht is Tessa daarom zo dominant aanwezig op school. Tessa does not take shit from anyone. Ook niet van de rector met wie zij volgens de leerlingen het bed deelt. Het personage is daarmee een beetje ‘tricky’, omdat het natuurlijk niet te bont kan worden. Als kijker dien je wel te geloven dat zo een leerkracht houdbaar is op een school. Vooral in het gesprek met de ouders van de “irritante Rosa” is Tessa’s gedrag problematisch. Gelukkig is dit televisie en geen real life, want in het echte leven zou het een leerkracht meteen op een reprimande komen te staan. Zo ga je het in ieder geval niet lang uithouden op een school. Ik snap dat leerlingen mondiger worden en dat leerkrachten daarin mee moeten gaan. Er zijn echter grenzen.

De muzikale begeleiding (de score) was ook niet altijd nodig. Bij sommige scènes voelt het niet functioneel op dat moment. Ik ben ook niet geheel overtuigd van de meeste tienerpersonages. Tessa bewijst hiermee dat dit aspect lastig blijft, of het nu een internationale serie is of een Nederlandse. Haar kinderen (waaronder een homoseksuele zoon en een zoon die gaat trouwen) bieden wel voer voor dramatisch materiaal. De vraag is meer of de acteurs in staat zijn om dit goed uit te beelden.

Thekla Reuten is daarentegen goed op dreef. Reuten speelt de pittige Tessa goed. Een groot deel zal ook afhangen van Reuten en of het haar blijvend lukt om haar schouders onder deze serie te zetten. Tessa kan soms nog iets genuanceerder zijn. Ik heb er echter vertrouwen in dat de makers dat inzien. Naarmate de aflevering vordert zien wij namelijk dat Tessa niet alleen een pittige dame is, maar ook een dame met gevoelens. Ondanks de harde buitenkant zie ik toch iemand die in staat is emoties te tonen. Dat is wel belangrijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat Tessa een typetje wordt.

Tessa Banner Meneer Vevie

Of ik verder ga kijken, weet ik nog niet. Dit is echter een bemoedigend begin voor de serie. Er zijn dingen waar aan gewerkt kan worden, maar dat is niet vreemd voor een eerste aflevering. De eerste aflevering werd bekeken door ruim een miljoen kijkers. Goed bezig, Tessa! Het is de serie gegund. Wat mij betreft is er altijd ruimte voor series van Nederlandse bodem. Wellicht tot volgende week, Tess…

8 Comments

 1. Gwen november 29, 2015
  • Meneer Vevie december 1, 2015
 2. jonas december 2, 2015
 3. jonas december 2, 2015
 4. beekmans januari 11, 2016
  • Meneer Vevie januari 11, 2016
 5. Eefje januari 22, 2016
  • Meneer Vevie januari 22, 2016

Geef een reactie