Recensie: Ten Days in the Valley – Pilot

Excuseer mij, ik was Ten Days in the Valley

Kyra Sedgwick is de vrouw van Kevin Bacon… Totaal niet relevant voor deze recensie. Ik dacht ik meld het ff. In Ten Days in the Valley speelt zij een televisieproducent, Jane Sadler, wiens dochter vermist raakt. Initieel denkt men dat haar ex erachter zit, want die heeft vaker hun dochter zomaar meegenomen. Daar gaat Jane zelf van uit. Zij hervat dan ook haar werk de volgende dag. Dan blijkt dat haar ex hun dochter niet heeft en dan breekt natuurlijk de pleuris uit. Door deze pilot kunnen we meteen naar meerdere mensen met een beschuldigende vinger wijzen. Jane blijkt zelf ook niet bepaald heilig. Het wordt duidelijk dat mevrouw Sadler aardig wat vijanden heeft gemaakt. Vijanden die best eens wraak kunnen hebben genomen. Of, is het toch de ex die er niet helemaal zuiver uitziet?

Een vreemde gewaarwording

Ik weet niet precies wat ik hier van moet vinden, maar wat ik vind is niet positief. Dit is geen goede pilot. Jane is met veel dingen bezig, maar minder met haar dochter. De nanny heeft waarschijnlijk een betere band met dat kind. Hard werken is prima. Als alleenstaande moeder staat zij er grotendeels alleen voor (vandaar het woord ‘alleen’ in alleenstaand). Haar dochter heeft een dak boven haar hoofd nodig; daar zijn centjes voor nodig. Dus, nogmaals, prima. Het probleem van deze pilot is dat je als kijker niet het idee krijgt dat haar dochter Jane’s eerste prioriteit is. Ze lijkt zich veel drukker te maken om haar werk dan haar kind. Zie je het voor je… je dochter raakt vermist en jij gaat de volgende dag gewoon dood leuk werken? Uhmmm… Zonder dat je met zekerheid kunt zeggen waar je kind is? Ik dacht het ff niet!

Hierdoor kijk ik dus al met een flink schuin oog naar Jane. Zeker wanneer blijkt dat zij ook nog dingen achterhoudt voor de politie. Het is geen gedrag dat hoort bij een moeder die radeloos is omdat haar kind is verdwenen. Je zou juist alles moeten aangrijpen om je dochter te vinden. Als Jane niet helemaal all-in gaat, waarom zou ik dat dan wel doen? Leg me uit. Als ik Jane’s nummer had zou ik haar bellen, want dit zint mij allerminst. Er gebeuren dus een aantal dingen waar ik hardop over twijfel. That’s never a good thing… Ten days in the Valley loopt qua toon ook niet lekker. Is dit een melodramatische soap of een dramaserie dat zich serieus neemt? Door de verhoudingen die zich op het scherm afspelen, zou ik mijn stem gebruiken om op ‘melodramatische soap’ te stemmen.

Hier heb ik weinig vertrouwen in

Ten Days in the Valley banner

Nope. Ik kan niet anders. De pilot focust zich namelijk te weinig op de dingen waar het zich op zou moeten focussen. Dit had een veel grotere impact gehad als alles rond Jane even was weg gevallen en de focus echt alleen op haar kind lag. Niet op de televisieserie die wordt gemaakt, de gevolgen van de informatie van een bepaalde bron, wie het stiekem met wie doet, etcetera. Het is oké om andere lijntjes uit te zetten, maar dit kun je gewoon categoriseren als onnodige plotmechanismen. Vooral op dit punt van het verhaal. Het is de onnodige trend om alles sappiger te maken dan nodig. Waarschijnlijk bang dat het publiek de aandacht er niet bij houdt als er niet van alles en nog wat gebeurt. Suckers! Richt je gewoon op waar het specifiek om draait: de verdwijning van een kind.

Het is jammer, want Kyra Sedgwick is hier echt niet verkeerd. Sedgwick is een steengoede actrice, die hier een beetje in de steek wordt gelaten door het materiaal. Dat kunnen wij haar ook zelf aanrekenen, want als uitvoerend producent heeft zij de macht om hier en daar wat aanpassingen te doen. Ik kan mij toch niet voorstellen dat ik de enige ben die moeite heeft met het gedrag van haar personage… En het ziet er naar uit dat Sedgwick deze serie echt alleen zal moeten dragen, want de andere acteurs geven haar niet bepaald een steuntje in de rug. Die moeten echt aan de bak als zij niet bestempeld willen worden als kartonnen-personages. De kijkcijfers van deze pilot zijn ook dramatisch. Ten Days in the Valley moet écht aan de bak, anders vrees ik dat een snel afscheid volgt.


Heb je de aflevering al gezien? Dan heb ik spoilers en overige opmerkingen in de aanbieding op de volgende pagina.

De trailer:

Geef een reactie