Telenovela – Pilot

Ay, dios mio Telenovela!

Eva Longoria is terug in Telenovela van NBC! Mevrouw Longoria is mijn woman crush monday, tuesday, wednesday, thursday en je begrijpt het wel. Nu ben ik niet echt fan van zeepseries. De soapies onder ons. Maar ik kan series zoals Jane the Virgin, die spelen met de clichés en conventies van het genre, zeker waarderen. Maar goed: Gina Rodriguez maakt elke scène aangenaam. De pilot van Telenovela slaat je niet indrukwekkend in het gezicht net als de pilot van Jane, maar toch heb ik mij er redelijk mee vermaakt.

In Telenovela volgen wij de avonturen van televisiester Ana Sofia (Eva Longoria, Desperate Housewives). Ana is de beeldige diva met haar eigen soap. Het uithangbord van een serie waar alles om haar draait. Wij zien Ana op de set en wij krijgen een blik achter de schermen van deze productie. Daar ontmoeten wij haar ‘gekke’ en vaak ‘jaloerse’ collega’s, die allemaal azen op de spotlights. Alles verandert voor Ana wanneer er een nieuwe hoofdrolspeler wordt toegevoegd aan de serie. Laat die hoofdrolspeler nou net toevallig haar ex-man zijn. Haar ex-man met wie zij niet een al te beste verstandhouding heeft. Lukt het iedereen, Ana voorop, om professioneel te blijven en te denken in het belang van de serie? Een ding is duidelijk: het is opeens veel interessanter voor en achter de schermen geworden.

Dit is een serie die Longoria op het lijf is geschreven. De maniertjes, de houding; ik kreeg het gevoel dat dit natuurlijk kwam voor mevrouw L. Telenovela is natuurlijk een serie met een gigantische knipoog. Zet even voor de leuk je gezicht in de plooi en maak de meest gekke knipoog! Dat is deze serie. Het is een serie waar je de plank volledig misslaat wanneer je de serie serieus neemt. Wat überhaupt vreemd zou zijn, want de serie doet dat zelf niet eens. Dit is zeepie, trashy, aangedikt, overdreven en over-de-top. Als je nu uit je raam kijkt zie je bij wijze van spreken voortdurend iemand over het randje hangen van het grootste gebouw dat je ziet. Waarschijnlijk ook nog met ontbloot bovenlichaam. De vraag is alleen of je als kijker vindt dat de makers slagen in hun opzet.

Telenovela Banner Meneer Vevie

Ik beantwoord dat met ‘redelijk’. Ik zie voor welke toon en sfeer Longoria en co gaan. Ik begrijp de intenties van de serie. De knuppel zit er alleen nog niet vol op. De bal wordt (nog) niet uit het stadion geslagen. Telenovela is nog niet muy caliente. Je ziet de clichés en je ziet de conventies, maar de uitvoering mag nog iets scherper. De acteurs gaan er wel voor. Er zijn al een aantal leuke acteurs die het materiaal omarmen. Nu is het alleen zaak om hen materiaal te geven waar zij echt hun tanden in kunnen zetten. Ik kreeg tijdens het kijken het gevoel dat er meer in zit. Er moeten nog de nodige puntjes op de i gezet worden. De kijkcijfers van de eerste twee afleveringen waren ook niet echt bemoedigend. De tweede aflevering verloor bijna twee miljoen kijkers. Ay, caramba! En dat terwijl de serie The Voice als lead-in had. Dat voorspelt weinig goeds voor Telenovela.

De trailer:

Geef een reactie