Taboo – Shovels and Keys (Pilot)

Tom Hardy is in huize Vevie zeker geen Taboo

Tom Hardy is een begenadigd acteur. Wie bekend is met het werk van deze krachtpatser, weet dat hij erg intense rollen kan neerzetten. Of het nou Bronson, Lawless of Peaky Blinders is, Hardy is altijd een van de betere acteurs op het scherm. Taboo heeft hij samen ontwikkeld met zijn vader, Chips Hardy. De serie gaat over een man, James Delaney (Hardy), die in 1814 terugkeert uit Afrika met een heleboel gestolen diamanten. Het is een man die gevreesd wordt. Waar met ontzag over wordt gesproken. Een formidabele tegenstander, dus. Zeker als hij wraakgevoelens koestert. Hij wordt al snel een doorn in het oog van de Oost-Indische Companie, dat het voorzien heeft op de nalatenschap van zijn vader.

Een goed begin

Taboo begint inderdaad goed. Hardy is weer lekker intens bezig. De man gromt, loopt imposant rond en toont al meteen dat hij schijt heeft aan alles en iedereen. Zijn gezicht staat voortdurend op de ‘ik-heb-grootse-plannen-stand’. De eerste aflevering gaat wel een beetje ver in het verheerlijken van Delaney’s geschiedenis. Dit zou dé man moeten zijn. Dat is wellicht wel een kuil waar de serie zich in graaft. Er worden verwachtingen geschept dat het personage dus wel moet nakomen. Hardy zal in de resterende afleveringen moeten tonen waarom Delaney zo gevreesd wordt. Wanneer de ontmoeting met de Oost-Indische Companie plaatsvind, wordt het gevoel versterkt dat dit een man is die zijn eigen plan trekt en lak heeft aan zijn oppositie. Hopelijk is dit dus ergens op gebaseerd.

Ik ben ook benieuwd naar wat er zich gaat afspelen tussen Delaney, zijn halfzus en haar echtgenoot. De man van Zilpha (Oona Chaplin) bezigt namelijk al praatjes. In zijn hoofd stuitert hij al op het gezicht van James Delaney. Broer en zus hebben ook nog unfinished business. Dat het tot een confrontatie gaat komen is duidelijk. Taboo speelt zich af in een wereld waar het Verenigd Koninkrijk ruzie heeft met de Verenigde Staten. Politieke spelletjes spelen op de achtergrond. Taboo gaat over wie de grootste cojones heeft. Vooralsnog houdt James Delaney die van hem vast en zegt nog net niet in het scherm: ‘dat ben ik, baby’!

Een interessant tijdperk

Taboo banner meneer vevie

Ik kan deze grauwe wereld wel waarderen. Ik ben benieuwd hoe de serie het gaat spelen. Kan één man het opnemen tegen de Oost-Indische Companie? Een machtige speler met meer middelen en vast wat mannetjes op de loonlijst die de handjes laten wapperen. Het antwoord lijkt op voorhand ‘nee’, maar dit is een televisieserie. Alles is dus mogelijk. En, wat gaat Franka Potente (als een madam die, met haar werknemers, eruit wordt gezet door James) doen? Potentieel interessante verhaallijnen zijn zeker aanwezig. Taboo wordt een donkere serie, waar het recht van de sterkste geldt. Ik ben altijd wel in voor een interessante periodeserie. Het vervolg van deze serie is voor mij dus zeker geen taboe.

De trailer

Geef een reactie