Sweet/Vicious – Eerste afleveringen

De dames van Sweet/Vicious maken geen grappen

Sweet/Vicious is het type serie dat door sommigen meteen in de prullenbak wordt gedeponeerd. Al dribbelend en met een serieuze jumpshot. Ga maar na, de serie gaat over tieners en is te zien op MTV. Dan sta je bij sommige kijkers al 3-0 achter. Series van The CW of MTV worden vaak afgedaan als ‘mooie mensen tv’ of ‘slappe hap’. Sweet/Vicious zal deze mening bij velen zeker niet bijstellen. Maar wie verder kijkt dan het kanaal waar dit op wordt uitgezonden, ontdekt een serie die best wat te vertellen heeft. Het gaat over twee meiden die de jacht openen op jongens die meiden van hun college hebben verkracht of aangerand. Dat is heavy en vooral een onderwerp, ‘rape culture‘, dat de gemoederen bezighoud in Amerika. Er duiken daar steeds meer verhalen op van jonge mannen (vaak atleten) die de fout ingaan en zich vergrijpen aan jonge vrouwen.

Het verschrikkelijke is dat de stakkers er vaak nog mee wegkomen ook en dat de slachtoffers negatiever worden afgeschilderd dan de viespeuken die de daad plegen. ‘Had je je maar niet zo uitdagend moeten kleden’. ‘Had je maar niet moeten flirten’. Er is geen excuus voor dit soort vergrijpen. Dat is iets waar de slachtoffers van Jules (Eliza Bennett) en Ophelia (Taylor Dearden) op pijnlijke manier achterkomen. Jules is namelijk verkracht door de quarterback van hun college footballteam. Sindsdien heeft zij het haar missie gemaakt om de jongens die andere vrouwen hetzelfde aandoen, met gelijke munt terug te betalen. Wat heet, Jules gaat helemaal Jean Claude van Damme op deze heren. In Ophelia vindt zij al snel iemand die zich het lot van deze meiden ook aantrekt. Dat betekent dat de heren die de fout ingaan een probleem hebben. Een serieus probleem.

Nergens hoogstaand, maar wel gewoon degelijk

In de eerste drie afleveringen bewijst Sweet/Vicious een degelijke serie te zijn. Het wordt nergens hoogstaand, maar de serie geeft een stem aan jonge meiden die dit ook hebben meegemaakt. In de tweede aflevering laat Ophelia Jules een muur zien in een toiletruimte, waar verschillende tieners de naam van hun aanvaller hebben opgeschreven. Ook komt meermaals naar voren hoe geïsoleerd de slachtoffers raken. Bang om besmeurd te worden in de media of om als schuldige te worden aangewezen. Dat is verontrustend en het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Het is een actuele serie en ik vind het tof hoe Jules en Ophelia van zich afbijten. Een man tegen een vrouw is toch meestal een ongelijke strijd. De dames zeggen echter met hun acties dat rape culture niet onbestraft mag blijven. Dat er consequenties zijn. Dat is een boodschap waar ik mij in kan vinden.

Eliza Bennett en Taylor Dearden (de dochter van Bryan Cranston aka Walter White) zijn goed op elkaar ingespeeld. De rolverdeling is niet origineel (het populaire meisje en het buitenbeentje). Bennett speelt wat meer rechttoe rechtaan en Dearden moet zorgen voor de ‘comic relief’, maar het werkt wel. Zij doen wat er van hun rol gevraagd wordt. Dat de beste vriendin van Jules een relatie heeft met de jongen die Jules heeft verkracht, had niet gehoeven. Hetzelfde kan gezegd worden van de romance tussen Jules en het broertje van de gozer die zij en Ophelia eigenhandig een kopje kleiner hebben gemaakt. Dit zijn van die geforceerde ingrepen die worden gedaan om het verhaal wat ‘sappiger’ te maken. Maar goed, ik kijk wel aan wat de makers ervan maken.

We kijken door

Sweet/Vicious banner Meneer Vevie

Dat is wel de bedoeling. Het onderwerp spreekt mij aan en ik ben nooit vies van vrouwen die het heft in eigen hand nemen. Misschien is dat mijn feministische kant… De vraag is hoelang Sweet/Vicious dit op de rails kan houden. De serie kan natuurlijk al snel verzanden in de zoveelste tienerserie. In een standaard tienerserie die de gebruikelijke onderwerpen bespreekt en al gauw van de ene melodramatische wending naar de ander sukkelt. Daar zit ik dus echt niet op te wachten. Als dat gebeurt ben ik Gone with the Wind als Clark Gable. Met een rotgang op zoek naar mijn eigen Vivien Leigh. Hopelijk laat de serie het dus niet zo ver komen…

De trailer:

Geef een reactie