Superstore – Pilot

Wacht nog met winkelen in deze Superstore

Er staat hierboven pilot, maar ik heb de eerste twee afleveringen van deze nieuwe serie met America Ferrera en Ben Feldman gezien. Waarom? Omdat het kan. Superstore zelf is niet zo super als de naam doet vermoeden. De serie gaat over de werknemers van een hele grote winkel. Zeg maar een soort Walmart. Enorme winkels waar je levensmiddelen, elektronica en kleding kunt halen. Ik ben een keer in een Walmart geweest in Miami en die winkels zijn zó groot. Je kijkt je ogen uit. Het was er spannender dan menig stad in Nederland! In deze serie zien wij wat de medewerkers en het management uitspoken om de winkel draaiende te houden. Het begint allemaal wanneer Jonah (Ben Feldman, A to Z) zijn eerste dag begint en meteen een verkeerde indruk achterlaat op Amy (America Ferrera, Ugly Betty).

Vervolgens zien wij hem de nodige dingen fout doen. Maar hij is niet de enige, de rest kan er ook wat van. Superstore mikt dus op werkplaats-comedy. Eerlijk is eerlijk; de makers kunnen hier echt wel een leuke comedy van maken. Laat comedy nou net hét genre zijn dat tijd nodig heeft om echt wat neer te zetten. Het zal beslist niet de eerste keer zijn dat een comedy na opstartproblemen wel goed wordt. Maar Superstore zal dat waarschijnlijk zonder mijn serie-oogjes moeten doen. Tijdens het kijken vroeg ik mij vaker dan mij lief is af waarom Ferrera en Feldman voor deze serie gekozen hebben. Zij zijn de twee beste acteurs, maar beide acteurs kunnen meer dan dit. Of dit moet in latere afleveringen zich ontwikkelen tot een enorme knaller. Natuurlijk gaat comedy vaak voor onwerkelijke en absurde situaties. Ik begrijp dat. Situaties worden enorm overdreven en aangedikt. Dat begrijp ik ook. Superstore mist in deze eerste twee afleveringen echter personages die de serie in balans houden. Deze medewerkers maken er wel heel erg een potje van. Comedy of niet, deze winkel werd normaal gesproken binnen een week gesloten. Als er nooit consequenties zijn verbonden aan het gedrag van sommigen, dan wordt het wel heel lastig kijken.

Ferrera is de enige (Feldman ook, maar die maakt meer fouten) die ‘normaal’ is. Zij is de enige die de andere gekken met beide benen op de grond probeert te houden. Het had allemaal veel dragelijker geweest als de grappen zouden aankomen. Dat gebeurt gewoon veel te weinig. Dat betekent dat je ook minder dingen door de vingers kunt zien. Elke serie is eigenlijk een optelsom tussen wat wel werkt en wat niet werkt. De balans moet altijd meer uitslaan naar het eerste. Ik miste ook personages die er vanaf de pilot meteen uitspringen. Dat maakt het kijken veel makkelijker, maar ook dat is nog niet aanwezig. Dus blijf je voornamelijk achter met Ferrera en Feldman die goed uit de voeten kunnen met het materiaal, maar ook beter zijn dan het materiaal dat zij krijgen. Dat is geen win-win situatie. Althans, niet voor mij.

Superstore Banner Meneer Vevie

Deze eerste twee afleveringen werden uitgezonden na een aflevering van The Voice en de serie heeft aardig wat kijkers getrokken. The Voice blijft voor NBC een geweldige lead-in om nieuwe series te lanceren. De echte test is dan ook hoe de serie het zal doen wanneer het niet The Voice als lead-in heeft. Weten kijkers Superstore dan ook te vinden? Dit is een serie voor liefhebbers van absurde personages en absurde gedragingen. Als je lekker gaat op incompetente personages die hun werk niet zo serieus nemen, dan is deze serie zeker wat voor jou. Dat is iets wat ik normaal gesproken ook kan waarderen, mits het beter wordt uitgevoerd. Ik ga dus voorlopig op zoek naar een andere winkel.

De trailer:

Geef een reactie