Superior Donuts – Pilot

Dit zijn pas Superior Donuts

Gentrificatie. Voor velen heeft dit woord een vervelende connotatie. Het is de opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied. Het betekent vaak dat de hogere klassen die neerstrijken in de buurt de lagere klassen verdrijven. Het kan betekenen dat de buurt haar ziel verliest. Hetgeen wat het zo kenmerkte. In Superior Donuts probeert de eigenaar van een donut-winkel, Arthur (Judd Hirsch), de gentrificatie tegen te gaan. De hippe mensen worden steeds vaker gesignaleerd en er wordt zelfs een Starbucks geopend. Zijn winkel heeft het zwaar. Er moet iets veranderen om de concurrentie met, bijvoorbeeld, Starbucks aan te gaan. Zijn nieuwe werknemer Franco Wicks (Jermaine Fowler), heeft allerlei ideeën om meer klanten te trekken. Nu moet Arthur daar alleen nog voor openstaan.

Het is tijd voor verandering, Arthur

In de pilot van Superior Donuts probeert Franco aan Arthur duidelijk te maken dat hij wat dient te veranderen. Dit is namelijk een andere tijd. Of je wapent je tegen de modernisering, of je verliest de strijd. Arthur’s enige geluk is dat zijn winkel een hoeksteen van de buurt is. Hij heeft een kleine, maar loyale clientèle. Je kunt dus verwachten dat bepaalde klanten zullen zorgen voor de nodige komische momenten. De pilot is verder niet verrassend. Natuurlijk botsen Arthur en Franco op een gegeven moment. En natuurlijk heeft het tijd nodig voordat Arthur al Franco’s ideeën omarmt. Toch is dit een aardig begin van deze serie. Zowel Jermaine Fowler als Judd Hirsch komt goed uit de verf. Maz Jobrani is wellicht wat stereotype als Fawz (de zakenman die Arthur’s winkel wilt overnemen), maar ik kan er stiekem wel om lachen.

Dat had ik zelf niet meteen verwacht. Meneer is geen fan van multicam comedy’s (zeg maar met lachband). Ik stoor mij vaak aan de lachband. Daarnaast heb ik vaak het idee dat als de humor je niet ligt, dit soort comedy’s weinig te vertellen hebben. Recente multicam comedy’s als MomOne Day at a Time en The Carmichael Show bespreken echter ook diepgaandere thema’s. Superior Donuts lijkt ook deze kant op te gaan. Er worden al grappen gemaakt over gentrificatie, politie-geweld, klassenverschillen, etcetera. Hoofdrolspeler Jermaine Fowler zei onlangs in een interview dat de serie serieuzere onderwerpen zeker niet zal schuwen. Ik kan dat echt waarderen. Zoals wanneer Franco tegen Katey Sagal’s personage (een agent) zegt: “ik sta met mijn rug naar je toe, niet schieten”. Multicam kan dus ook anders.

Het gaat ergens over

Superior Donuts banner Meneer Vevie

Juist in een zaak waar de lokale gemeenschap samenkomt, zul je het hebben over actuele problemen. Zul je praten over wat mensen bezighoudt. Het gaat dus ergens over. Dat valt te prijzen. De kijker die dus alleen flauwe grappen verwacht, kan beter elders rondkijken. De grappen komen nog niet altijd aan, maar het gaat ook om het idee erachter. Het gaat over een jonge Afro-Amerikaanse man en een oudere blanke man die samenwerken, heel verschillend zijn én elkaar toch kunnen/leren waarderen. Het gaat om verandering. Vertrouwen hebben in mensen. Vechten voor datgene waar je in gelooft. Dat zijn toch thema’s die ons allen aan het hart zou moeten gaan. Vooral in de snel veranderende wereld waarin wij leven.

Het begin van Superior Donuts is gewoon degelijk. Er zijn al enkele leuke momenten en de serie maakt een goede indruk. Ik was zelf niet bekend met Jermaine Fowler, maar Fowler is ook achter de schermen actief. Zo is hij ook een van de schrijvers. Fowler maakt op mij zeker indruk. Katey Sagal (Married with Children) en David Koechner zijn natuurlijk ook niet de minsten. Aan de cast zal het dus niet liggen. Ik had vrij weinig verwacht van Superior Donuts, maar ik ben nu toch wel benieuwd naar wat de serie nog meer in petto heeft.

De trailer

2 Comments

  1. Gwen februari 4, 2017

Geef een reactie