Suits – Seizoen 5

Is Suits weer terug van weg geweest?

Soms zit je gewoon even in een dipje, guys. Je kent het gevoel vast wel. Je probeert precies hetzelfde te doen wat je altijd gedaan hebt, maar om een of andere reden is het gevoel anders. Alles komt niet meer even lekker uit de verf. Helaas kan het soms een tijdje duren voordat je weer lekker in je vel zit. Dit is het verhaal van Suits de afgelopen jaren. De glans was eraf. De serie viel te vaak in herhaling. De episodische afleveringen werden steeds meer van hetzelfde. De verhaallijnen vielen tegen. De reis die de personages meemaakte werd steeds minder interessant. En, misschien wel het belangrijkste: er stond te weinig op het spel.

Suits is in essentie een serie over een man die weet dat zijn bedrog hem uiteindelijk een keer zal inhalen. Zoals Amerikanen zeggen: ‘he’s living on borrowed time’. Mike (Patrick J. Adams, Rosemary’s Baby) had een fantastische jurist kunnen zijn, maar hij maakte de keuze om te frauderen. Met behulp van Harvey (Gabriel Macht, Middle Men). In het vijfde seizoen moet het dan eindelijk gaan gebeuren: Mike en Rachel (Meghan Markle, Fringe) gaan trouwen. Daarnaast aast er, natuurlijk, weer iemand (senior partner Jack Soloff) op de troon van Jessica/Harvey. Maar wat het vijfde seizoen écht interessant maakt, is dat de verhaallijn rond Mike’s bedrog weer oplaait. In de tweede seizoenshelft staat deze verhaallijn zelfs centraal. Dat geeft het vijfde seizoen hetgeen wat (vooral het derde en vierde seizoen) niet had: de centrale verhaallijn waar de serie om draait staat écht centaal.

Suits werd de afgelopen seizoenen een beetje een routineklus. Pearson/Specter/Litt kreeg steeds een ‘zichtbaar’ moeilijke zaak voor hun kiezen, die weer werd opgelost door een slimmigheidje van Mike (of soms Harvey). Daarnaast had je de bromance tussen Harvey en Mike, het gekibbel tussen hen, Donna die meestal niet veel meer te doen kreeg dan de beste legal assistent (of de stem van reden) zijn in New York en de shenanigans van Louis. Daar is in feite niks mis mee, maar elke serie moet zichzelf min of meer elk seizoen opnieuw uitvinden om het interessant te houden. In elke dramaserie (zeker ook film) moet er wat op het spel staan. Wat zijn de belangen? Wat drijft/motiveert deze personages? Wat kunnen zij verliezen. ‘What’s at stake?’

Dat gevoel is weer volop aanwezig dit seizoen. Het eerste gedeelte van het seizoen is misschien meer Suits zoals je dat misschien gewend bent, maar het tweede gedeelte vindt overduidelijk een andere versnelling. Dan gaat het om consequenties, het wellicht redden van je eigen hachje, loyaliteit, vertrouwen, wanhoop en angst. Het is tastbaar en dat maakt dit seizoen ook meteen een beter seizoen dan de vorige twee seizoenen. Het wordt dan heet onder een ieders voeten en dat is wat ik grotendeels de vorige seizoenen heb gemist in Suits. Suits is dan weer wat Suits in essentie is: het verhaal van een man die door zijn keuze altijd achterom zal moeten kijken. Altijd leeft in onzekerheid, uit angst dat zijn geheim wellicht uitkomt.

Het grootste gedeelte van het vijfde seizoen van Suits is wat je er van verwacht, maar met een hernieuwde energie. Er zijn wat mindere verhaallijnen (het getouwtrek om Donna door Louis en Harvey) en in het eerste gedeelte van het seizoen is het wat minder boeiend. Gelukkig is het acteerwerk vertrouwd goed. Wendell Pierce (The Wire) is gelukkig weer terug als Robert Zane. John Pyper-Ferguson is ook heel lekker bezig als de gehaaide Jack Soloff. Er is ook een heerlijke gastrol weggelegd voor Leslie Hope, als de meedogenloze Officier van Justitie Anita Gibbs. Pearson/Specter/Litt vindt eindelijk een geduchte tegenstander in Anita Gibbs. Een tegenstander die niet even weg gaat na een slimmigheidje van Mike. Een tegenstander die even gehaaid is als hen. Mevrouw Hope was een erg welkome toevoeging.

Misschien was je net als ik van mening dat Suits haar glans was verloren. Die mening zal ik wellicht niet helemaal kunnen bijstellen. Een goed seizoen na mindere seizoenen is mooi, maar het betekent natuurlijk niet dat het niveau van de tweede seizoenshelft definitief aanhoudt. Het mooie van het aankomende zesde seizoen is dat de serie nieuwe perspectieven heeft. Het kan nu een andere kant op en dat kan de storytelling ten goede komen. Ik ben dus benieuwd wat bedenker Aaron Korsh en zijn team er van maken. Ik kijk nu zeker uit naar het zesde seizoen van Suits. Ik ben al blij dat ik dat gewoon weer kan zeggen.

 

 

4 Comments

  1. Riinyosa81 maart 6, 2016
    • Meneer Vevie maart 7, 2016
  2. Ubmip40 maart 13, 2016

Geef een reactie