Recensie: Suburra – Seizoen 1

Spoilers

 • Laten we eerlijk zijn: de heren nemen toch niet de meeste handige en slimme beslissingen dit seizoen? Let’s call a spade a spade (laten we gewoon zeggen waar het op neerkomt)!
 • Het begint al met de moord op de neef van Spadino. Aureliano kon net zo goed van de daken schreeuwen dat hij de moord heeft gepleegd. Heeft al een voorgeschiedenis met die gozer en vermoordt hem op dezelfde avond dat er een verzoeningsgesprek zou plaatsvinden… En, hij verzorgt daarna óók nog de hond van zijn slachtoffer. Slimme jongen, die Aureliano…
 • Aureliano is een gangster met hart. De man is echter geen man die vooruit kan denken. Die strategisch is. Zulke mensen sneuvelen snel in dit leven.
 • De LVP (Least Valuable Player) van dit seizoen gaat naar Gabriele. Gabriele legt de vader van Aureliano om onder druk van Samurai. Later verraadt hij zijn twee kompanen aan zijn vader, wat zijn vader met de dood moet bekopen. Daarnaast wordt hij ook nog bespeeld door Sara. Uiteindelijk zien wij in de seizoensfinale dat hij politieagent wordt. Really, guys?! Totaal onverdiend! Hij is de nietsnut van dit seizoen. Zijn hele storyline (met Sara en zijn vader) is oninteressant. Alles wat hij aanraakt verandert in stront en nu wordt hij de man die in het tweede seizoen achter Aureliano en Alberto aan gaat? Belabberd!

#2

 • Sara is dit hele seizoen letterlijk een speelbal van alle andere spelers. Haar allianties verschuiven voortdurend naar degene die de macht op dat moment in handen heeft. Haar bijnaam is stuiterbal. Of skippy. Was dit personage echt nodig?
 • Amedeo Cinaglia (de wethouder die samenwerkt met Samurai) komt erachter dat hij zijn doelen niet kan verwezenlijken zonder hulp van de onderwereld. Het moet vervelend zijn om tot deze conclusie te komen. Dat kon ik wel waarderen. Soms kom je er niet met alleen idealen. Het is een goede weergave van invloedrijke personen die zelfs tot corruptie in staat zijn om verder in hun loopbaan te komen. Dat ligt niet ver af van de realiteit.
 • Spadino is homo. Geen probleem, hoor. Meneer is all for it! Waarom zou een gangster niet homoseksueel kunnen zijn? Wat ik jammer vind, is dat deze verhaallijn toch minder uit de verf komt dan aanvankelijk gedacht. Een homo in een zigeunerfamilie, in een cultuur die dat absoluut niet accepteert: dat zou toch interessanter moeten zijn dan het uiteindelijk wordt. Het voelt echter meer als een gimmick om het personage interessanter te maken.

#3

 • De Italiaanse onderwereld is anti-zwart. Woorden als ‘zwarte mokkel’, ‘zwarte hoer’ en dergelijke worden op een denigrerende manier gebruikt. Die kunnen best een workshop tegen racisme volgen. Motherfuckers!
 • Dat hele gedoe met die priester is ook stuntelwerk eerste klas. Als de boys al zoveel moeite hebben met het onder de duim houden van een priester, hoe gaan ze dat dan doen met mannen die niet bang zijn om klapperpistolen en ander gerei te gebruiken? Juist…
 • Ik had uiteindelijk ook meer verwacht van Livia (de zus van Aureliano). Zij leek de ‘grote vrouwelijke leider’ te worden, maar ook haar onvermogen en gebrek aan daadkracht wordt gedurende het seizoen steeds duidelijker. Dat zij ook nog Aureliano’s dame van het leven beroofd, neem ik haar niet in dank af!
 • Het kan jullie ook niet ontgaan zijn: de heren stuntelen door dit seizoen van Suburra heen. Tel eens op één hand hoe vaak zij hun ambities dit seizoen hebben verwezenlijkt en hoe vaak zij gefaald hebben… Niks is hen dit seizoen gelukt. Niks! Wees vervolgens eerlijk: zijn dit geloofwaardige spelers in deze keiharde wereld? Zouden zij het in deze wereld lang volhouden?

That’s all, guys!

Geef een reactie