StartUp – Eerste afleveringen 

StartUp begint best aardig

“I have a dream”, waren de woorden van de grote Martin Luther King. Deze woorden werden lang geleden uitgesproken, maar ook hebben wij allemaal dromen. Wat wij dromen verschilt per persoon. Meneer heeft ook een droom. Ik droom dat mijn thuisbasis een goed leven tegemoet gaat en niks tekort komt. Dat gun ik jullie die dit lezen ook, trouwens. In StartUp wordt er ook wat af gedroomd. Of deze dromen gerealiseerd worden, hangt volledig af van of men elkaar niet voor de voeten loopt.

Nick Talman (Adam Brody, The O.C.) is een ambitieuze bankier die onder het juk van zijn vader, Andrew, probeert uit te komen. Hij heeft zich gedistantieerd van zijn vader, omdat zijn reputatie Nick’ loopbaan altijd in de weg heeft gezeten. Wanneer Andrew in de problemen zit, besluit hij toch te helpen. Het is de bedoeling dat hij geld voor zijn vader doorsluist naar een aantal rekeningen. Nick doet dit niet en besluit het geld ergens anders voor te gebruiken. Weet je wel met wiens geld je speelt, Nick? Tegelijkertijd hebben crimineel Ronald Dacey (Edi Gathegi, Justified) en FBI-agent Phil Rask (Martin Freeman, Fargo) ook een connectie met Andrew. Nick komt snel tot de conclusie dat Andrew’ problemen niet zo makkelijk op te lossen zijn. Dan ben ik bijna de ambitieuze Izzy vergeten. Izzy is een jonge getalenteerde hacker die technologie heeft ontwikkeld dat de financiële wereld op zijn kop kan zetten. Uiteindelijk slaan deze mensen de handen ineen en is het wachten tot de rechtmatige eigenaar(s) van dat geld om de hoek komt kijken.

StartUp: Bekend terrein, maar degelijk uitgevoerd

StartUp banner Meneer Vevie

In de eerste vijfendertig minuten van StartUp vinden er drie seksscènes plaats. Ik heb daar geen probleem mee. Mensen hebben nu eenmaal behoeftes. Het nut van deze scènes is mij ontgaan, maar vermoedelijk wou men de serie ‘spannender’ maken. In de afleveringen die ik gezien heb, gebeurt er niet veel ‘spannends’ meer, maar het is gelukkig wel interessant. Het is leuk om Adam Brody weer in een hoofdrol te zien en Martin Freeman is zeker na Fargo in trek. Zijn rol hier had echter wat meer om het lijf mogen hebben. Een acteur als Freeman zou wat meer te doen mogen hebben. Edi Gathegi en Otmara Marrero springen er voor mij niet uit, maar wat zij te doen krijgen doen zij naar behoren.

De eerste afleveringen hebben wel een aantal voorspelbare momenten. De doorgewinterde serieliefhebber zal bepaalde dingen al van ver zien aankomen. Een aantal dingen mag je ook gerust cliché noemen. Dat is op zich tot nu toe geen probleem. Het boeiende van StartUp is dat het gaat om mensen die allemaal meer willen, maar het gaat hen niet snel genoeg. Dus zijn zij gedwongen om ongemakkelijke allianties aan te gaan met mensen die totaal niet in dezelfde kringen bewegen. Dat maakt het voor mij interessant. Dat maakt het een cultuur clash. De vraag is namelijk of je echt wat hebt aan deze mensen, of als deze mensen je uiteindelijk alleen maar zullen tegenhouden. StartUp is een serie die in de eerste afleveringen in niks echt uitblinkt, maar het geheel is degelijk. Het eerste seizoen is in zijn volledigheid uitgebracht, dus ik ga snel weer verder!

De trailer:

Geef een reactie