Star – Pilot

Deze meid heet Star, maar zij wordt een star

Althans, dat is wat deze nieuwe serie van Lee Daniels ons wilt doen geloven. Na Empire besloot Fox snel weer zaken te doen met meneer Daniels. Terecht, want Empire is de grootste hit van Fox sinds jaren. Wij weten (hopelijk) inmiddels hoe de business werkt. Dat betekent dat men hetzelfde succes probeert te herhalen. Dus is er nu een soortgelijke serie, gericht op hetzelfde publiek. Daar is niks mis mee. Ongeacht of wij een serie goed of slecht vinden: het gaat erom dat het grote publiek kijkt. Gaan zij kijken naar Star? De kijkcijfers zijn tot nu toe goed, maar niet spectaculair. Rosewood, bijvoorbeeld, debuteerde beter met Empire als lead-in. Maar goed, ik heb het weer op mij genomen om verslag te doen van deze kijkervaring.

Dit is uhm…

Star is het ‘uhm’ gezicht. De vertwijfelde blik. De serie gaat over Star (Jude Demorest), een jonge ambitieuze meid die samen met haar zusje en een vriendin een zanggroep probeert te formeren. Eerst dient zij echter haar pleeggezin in de achteruitkijkspiegel te laten. Dat moet, want de dames hebben grootste plannen. Zij zijn van plan de muziekwereld over te nemen. Kijk uit, Beyonce! Het is simpelweg een kwestie van de juiste manager ontmoeten die hen naar de top brengt. De dames geloven erin dus waarom niet. Dit plan brengt hen al snel naar Atlanta, de stad waar ‘het’ moet gebeuren. Kijk, als je het wilt maken moet je in jezelf geloven. Ik kan deze meiden dus niks kwalijk nemen. De meiden komen weer in contact met Carlotta (Queen Latifah), een goede vriendin van Star’ overleden moeder. Zij zal hen begeleiden door deze slangenkuil die de muziekbusiness heet.

De serie gaat dus over drie jonge meiden die onderweg de nodige obstakels zullen tegenkomen. Welke mensen kunnen zij vertrouwen? Hebben zij de kwaliteiten om het ver te schoppen? En belangrijker: zijn zij zelf wel opgewassen tegen alles wat ongetwijfeld op hun pad zal komen? Star is een primetime soap en zal waarschijnlijk goed vallen bij de mensen die Empire wel kunnen waarderen. Daar rekende ik mij eerste ook toe, maar laatstgenoemde serie is tegenwoordig een puinhoop. Na het zien van de eerste aflevering van Star weet ik vrijwel zeker dat dit net zo een puinhoop wordt. De eerste aflevering is namelijk niet best.

Niet goed, Star. Niet goed

Er gebeuren al een redelijk aantal dingen die hoogst ‘opmerkelijk’ zijn. Natuurlijk moet je bij dit genre bepaalde dingen met een korreltje zout nemen. Ik begrijp dat. Het gaat altijd om wat je door de vingers wilt zien en wat niet. Dat Star zo makkelijk haar pleeggezin kan verlaten, zonder moeilijkheden van de desbetreffende instanties, is apart. Wat pas echt opmerkelijk is, is de scène waar Star weer in aanraking komt met haar zusje. Die bevindt zich net in een benarde situatie. Het is werkelijk een belachelijke scène. Een scène waarbij menig kijker het hoofd zal schudden. De regie maakt het er ook niet beter op. Dat is de voorbode voor nog meer soapachtige wendingen die de wenkbrauwen doen fronzen. Denk aan de verplichte botsingen met mensen die het de meiden moeilijk proberen te maken. Alles wat er gebeurt komt rechtstreeks uit een handleiding.

Het acteerwerk is niet best. Jude Demorest groeit naarmate de pilot vordert in haar rol, maar ze begint vrij slecht. Haar eerste scènes weet zij niet te dragen. Datzelfde kan gezegd worden van Brittany O’Grady als Simone, het zusje van Star. Beide dames zijn beslist geen sterke actrices. Ryan Destiny (Alexandra) doet het dan beter. Queen Latifah is vooralsnog de hoofdreden om deze serie te kijken. Zij steekt er duidelijk bovenuit. De vraag is echter of dat genoeg zal zijn om deze serie dragelijk te maken. Net als in Empire is de muziek catchy (het nummer dat Star zingt in een stripclub kan ik zeker waarderen). Er is echter meer nodig om een serie als deze interessant te maken/houden. Star heeft bijvoorbeeld geen Cookie (Taraji P. Henson in Empire). Een personage dat ‘larger than life’ is. Daarnaast heb ik in deze pilot geen personages of verhalen gezien waarvan ik zeg: ‘hier wil ik meer van’.

Er moet wat gebeuren

Dat moet zeker. Star weet op welke doelgroep het zich richt. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in dit type serie, zullen in de eerste aflevering geen dingen ontdekken dat hen van gedachten zal doen veranderen. Je weet eigenlijk meteen wat je krijgt. Zeker als je bekend bent met het werk van Lee Daniels. Dat betekent vrijwel zeker dat je na de pilot meteen weet of dit wat voor jou is. Misschien check ik nog wel in voor de tweede aflevering. Wat voor mij al duidelijk is, is dat Star absoluut niet een van mijn serie-prio’s wordt in 2o17. Daarvoor komen er teveel series uit die meer te bieden hebben. Tijd is ook kostbaar in 2017. Series als Star zal ik daarom nog sneller laten vallen, als zij niet blijken te fonkelen als een ster in mijn woonkamer.

De trailer:

Geef een reactie